BibTex RIS Cite

Uçucu Kül Bölüm II: Kimyasal, Mineralojik ve Morfolojik Özellikler

Year 2009, Volume: 5 Issue: 2 - Volume: 5 Issue: 2, 33 - 42, 22.06.2016

Abstract

Toz kömürün termik santrallerde yakılması sırasında (yaklaşık 1200 oC’de) baca gazları ile sürüklenen ve hızlı bir biçimde soğurken elektrofiltreler yardımıyla bacalarda tutulan ve genellikle boyutları 100 µm’den daha küçük inorganik uçucu kül tanecikleri ortaya çıkmaktadır. Uçucu külün üretimi ve karakteristikleri; santral tipi, işletim biçimi, yakılan kömürün cinsi, yanma biçimi, kömür kompozisyonu ve yakma sistemine göre değişmektedir. Uçucu külün özellikleri aynı santralde bile gün içerisinde yapılan yüklemelerden dolayı değişebilmektedir. Uçucu kül, son yıllarda yapılan çok sayıda araştırmayla çimento ve beton üretiminde yaygın olarak değerlendirilen, puzolanik özellikleri olan bir maddedir. Uygun oranlarda ve doğru kullanımı halinde betonun birçok özelliğini olumlu yönde etkilediği ve özellikle kimyasal etkilere dayanıklılığını arttırdığı bilinmektedir. Uçucu küllerin boyutları genellikle 0,5 ile 200 μm arasında değişen, camsı ve çoğunlukla küresel karakterdeki parçacıklardır. Özgül yüzeyleri ortalama 2800 – 3800 cm2/gr dolayındadır. Uçucu külün yoğunluğu; inceliğine ve mineralojik yapısına bağlıdır. İçi dolu küresel tanelerden meydana gelen uçucu küllerin mutlak yoğunluğu ortalama 2,4 gr/cm3’dür. Son yıllarda yapılan çalışmalarda, uçucu külün puzolanik reaksiyonunu hızlandırmak için farklı yaklaşımlar kullanılmış ve bu yaklaşımlarla uçucu kül aktifleştirilerek yapı malzemelerinde önemli bir katkı malzemesi olarak kullanımının yolu açılmıştır. Anahtar Kelimeler: Uçucu kül, Yapı Malzemesi, Kimyasal Özellik, Mineralojik Özellik, Morfolojik Özellik

Fly Ash Part II: The properties of Chemical, Mineralogy and Morphology

Year 2009, Volume: 5 Issue: 2 - Volume: 5 Issue: 2, 33 - 42, 22.06.2016

Abstract

Fly ash is inorganic waste product which is generated during the firing of (nearly at 1200 oC) powder coal particles in thermal power stations and collected from chimney by electrostatic filters during cooling period. They have particle size usually less than 100 µm. Characteristics of the fly ash depends on several factor; type of power plant, coal type, burning process, chemical composition of the coal and burning system. Properties of the fly ash may even change during the same production day due to the loading conditions. In recent years, fly ash find an important application fields especially in cement and concrete manufacturing as a pozzolanic material. When it was used in proper ratios and environments, it improves several properties of the concrete and especially durability against chemicals. Fly ash usually have particle size between 0,5 to 200 µm and spherical shape. Their mean specific surface areas are between 2800 and 3800 cm2/gr. Density of the fly ash depends on the fineness and mineralogical structure. Density of the solid spherical particles of fly ash is around 2,4 gr/cm3. Several different approach is exist to increase the pozzolanic reaction of fly ash in recent years. These efforts made fly ash more active and increase the usage in construction material industry. Key Words: Fly ash, construction material, chemical properties, mineralogical properties, morphological properties

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA27FC75UD
Journal Section Articles
Authors

Gökhan Görhan This is me

Erhan Kahraman This is me

M. Serhat Başpınar This is me

İsmail Demir This is me

Publication Date June 22, 2016
Published in Issue Year 2009 Volume: 5 Issue: 2 - Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Görhan, G., Kahraman, E., Başpınar, M. S., Demir, İ. (2016). Uçucu Kül Bölüm II: Kimyasal, Mineralojik ve Morfolojik Özellikler. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi, 5(2), 33-42.
AMA Görhan G, Kahraman E, Başpınar MS, Demir İ. Uçucu Kül Bölüm II: Kimyasal, Mineralojik ve Morfolojik Özellikler. yted. June 2016;5(2):33-42.
Chicago Görhan, Gökhan, Erhan Kahraman, M. Serhat Başpınar, and İsmail Demir. “Uçucu Kül Bölüm II: Kimyasal, Mineralojik Ve Morfolojik Özellikler”. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 5, no. 2 (June 2016): 33-42.
EndNote Görhan G, Kahraman E, Başpınar MS, Demir İ (June 1, 2016) Uçucu Kül Bölüm II: Kimyasal, Mineralojik ve Morfolojik Özellikler. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 5 2 33–42.
IEEE G. Görhan, E. Kahraman, M. S. Başpınar, and İ. Demir, “Uçucu Kül Bölüm II: Kimyasal, Mineralojik ve Morfolojik Özellikler”, yted, vol. 5, no. 2, pp. 33–42, 2016.
ISNAD Görhan, Gökhan et al. “Uçucu Kül Bölüm II: Kimyasal, Mineralojik Ve Morfolojik Özellikler”. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 5/2 (June 2016), 33-42.
JAMA Görhan G, Kahraman E, Başpınar MS, Demir İ. Uçucu Kül Bölüm II: Kimyasal, Mineralojik ve Morfolojik Özellikler. yted. 2016;5:33–42.
MLA Görhan, Gökhan et al. “Uçucu Kül Bölüm II: Kimyasal, Mineralojik Ve Morfolojik Özellikler”. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi, vol. 5, no. 2, 2016, pp. 33-42.
Vancouver Görhan G, Kahraman E, Başpınar MS, Demir İ. Uçucu Kül Bölüm II: Kimyasal, Mineralojik ve Morfolojik Özellikler. yted. 2016;5(2):33-42.