Objective: To evaluate the importance of
nutrition and body weight control on the etiology of erectile dysfunction.
Material and Methods: Between November
2013 and December 2015, 152 patients diagnosed with ED at the Urology outpatient clinic
were reffered to the dietary clinic to control
their body weight by getting educated for their
nutritional habbits. Patients had to fullfill the
‘’International Erectile Function Index’’ (IIEF)
questionnaire once at the first appeal to the Urology clinic and next after being followed-up for 2
month at the Diatery clinic. The two IIEF forms
were compared for stastistical significance. Basic
nutritional habbits and antropometric measurements (height, weight, body mass index), waist-
hip girth, waist-hip ratio, neck girth and budy
fat ratio questionnaire, daily nutrition frequeny
questionnaire and biochemical blood parameter
questionnaire’s were performed.
Results: A total of 152 patients were included to the study with a mean age of 41.69 ±11.22
years. Before the treatment IIEF, body mass index (BMI) and HOMA Index values were 19.5,
30.1kg/m2, 5.05 respectively, whereas afterwise
the values were 21, 29kg/m2, 4.46 mg/dl respectively. However, after the treatment a statistically
significant downfall in the sistolic blood pressure was shown whereas no significant difference
apeared in the diastolic blood pressure measurements.
Conclusion: Controling body weight and
nutritional habbits can contribute to the treatment of ED.
Amaç: Erektil disfonksiyonun (ED) etyoloisinde ve tedavisinde beslenme ve vücut ağırlık
kontrolünün yeri ve önemini araştırmak.
Gereç ve Yöntemler: Kasım 2013 - Aralık 2015
tarihleri arasında üroloji polikliniğinde ED tanısı konulan 152 hasta beslenme eğitimi ve ağırlık
tedavisi için diyet polikliniğine yönlendirilerek
beslenme ve vücut ağırlık kontrolü sağlanmaya çalışıldı. Bu hastalara üroloji polikliniğinde
Uluslararası Erektil Fonksiyon İndeksi Formu
(IIEF) doldurularak diyet polikliniğinde 2 aylık
takip sonrası IIEF skoru yeniden değerlendirildi.
Bu iki IIEF skoru arasındaki farkın istatistiksel
olarak anlamlılığına bakıldı. Temel beslenme
alışkanlıkları ve antropometrik ölçümlere ilişkin
bilgileri (boy uzunluğu (cm), vücut ağırlığı (kg),
vücut kitle indeksi (VKİ) (kg/m2), bel-kalça çevresi (cm), bel-kalça oranı, boyun çevresi ve vücut
yağ oranı sorgulayan anket formu, günlük besin
alımı, beslenme durumunun belirlenmesi için
besin tüketim sıklığı formu ve biyokimyasal kan
parametreleri formu uygulandı.
Bulgular: Çalışmaya toplam 152 hasta katılmıştır. Çalışmaya katılanların yaşları ortalaması
41.69 ±11.22 dir. Tedavi öncesi IIEF, VKİ, Homa
İndexi sırasıyla 19.5, 30.1kg/m2, 5.05 mg/dl iken
tedavi sonrası IIEF, VKİ ve Homa İndex sırasıy-
la 21, 29kg/m2, 4.46 mg/dl olarak bulunmuştur
(p<0,001). Ayrıca tedavi öncesi ile sonrası sistolik kan basınçları arasında istatistiksel olarak anlamlı düşüş görülmüştür (p=0.008). Buna karşın
tedavi öncesi diastolik kan başınçları ile tedavi
sonrasındaki değerler arasında anlamlı bir fark
tespit edilmedi.
Sonuç: Beslenme ve ağırlık kontrolü ile
erektil disfonksiyonun tedavisine katkı sağlamak
mümkündür.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Surgery |
| Journal Section | Original Research |
| Authors | |
| Publication Date | February 1, 2019 |
| Published in Issue | Year 2019 Volume: 14 Issue: 1 |