Review
BibTex RIS Cite

The Usage of Marine Organisms in Medicine and Pharmaceutics Fields

Year 2015, , 71 - 80, 16.06.2015
https://doi.org/10.17693/yunusae.v15i21956.235767

Abstract

In this review,  we put emphasis on both food and medical scope usage of sea creatures and matters acquired from these creatures. The researches carried out up untill now have indicated that calcium, iodine, vitamins, proteins, antioxidant matters, which sea creatures  include,  and some  bioactive compounds  are also used for  treatment  purpose as well as preventing our era disease such as heart diseases, cancer, diabetes, cholesterol, and  depression. Especially, antibacterial antiviral and antitumor compounds obtained from some sea creatures arouse interests of most scientists  and   biotecnology area in Europa and in the world. In this study, articles recorded  on this subject have been written wholly by compiling.

References

  • Akbaba, G. 2003. ‘’Biyoteknoloji’de Mikroalgler’’, TÜBİTAK Bilim ve Teknoloji Dergisi, 28-30.
  • Altun, T., Usta, F., Çelik, F. ve Danabaş, D. 2004. Su Ürünlerinin İnsan Sağlığına Yararları, Ulusal Su Günleri, 6-8 Ekim. İzmir
  • Bialecki, A. G., Aknin, M. ve Smadja, J. 2008. 24-O-Ethylmanoalide, A Manoalide-Related Sesterterpene From The Marine Sponge Luffariella Cf. Variabilis. 13, 3184-3191.
  • Boisvert, C. 1988. Les jardins de la Mer. Du bon usage des Algues. Terre Vivante, Paris, Fransa, 157.
  • Cevizci, S., Erginöz, E. ve Batlaş, Z. 2009. İnsan Sağlığının İyileştirilmesine Yönelik Hayvan Destekli Tedaviler, Taf Preventive Medicine Bulletin, 8, 263-272.
  • Cirik, S. 2005. Denizden Gelen Sağlık. Standart Dergisi. Türk Standartları Enstitüsünün Ekonomik ve Teknik Dergisi, Su Ürünleri Özel Sayısı, Yayın:44, No: 528, sayfa: 47-49.
  • Cirik, S. ve Turan, G. 2005. Denizden Gelen Sağlık ve Güzellik: Thallassoterapi. Aqualife of Turkey Dergisi, No: 2 Mart/Nisan Sayısı, Sayfa: 52-53.
  • Clive, D. L. V. ve Wang, J. 2003. Stereospecific Total Synthesis of the Antiviral Agent Hamigrean B- Use of Large Silyl Groups to Enforce Facial Selectivity and to Suppress Hydrogenolysis**, Angew. Chem. Int. Ed., 42, 3406 – 3409.
  • Çelekli, A. ve Dönmez, G. 2001. Bir Dunaliella Türünün Gelişimine ve β-Karoten Üretimine pH Ve Tuz Konsantrasyonlarının Etkisi, Su Ürünleri Dergisi, Cilt: 18/1 Özel Sayı 79-86.
  • Çelikel, N., Kınık, Ö., Gönç, S. ve Kavas, G. 2006. Mikroalglerin Gıdalarda Renk Verici Madde (Pigment) Kaynağı Olarak Kullanımı, Türkiye 9. Gıda Kongresi, Bolu
  • Da Rocha, A. B., Lopes, R .M. ve Schwartsmann, G. 2001. Natural Products in Anticancer Therapy, Current Opinion in Pharmacology 2001, 1: 364-369.
  • Demir, A. ve Seventekin, N. 2009. Kitin, Kitosan Ve Genel Kullanım Alanları, Tekstil Teknolojileri Elektronik Dergisi, Cilt: 3, No: 2, (92-103).
  • Demirsoy, A. 2005. Yaşamın Temel Kuralları, Meteksan A.Ş., Ankara.
  • De Roeck-Holtzhauer, Y. 1991. Uses of Seaweeds in Cosmetics.Seaweed Resources in Europe: Uses and Potential. Editors, M.D. Guiry and G. Blunden. John Wiley ve Sons, Ltd. İngiltere, pp:83-93.
  • Dickinson, A. 2002. Benefits Of Long Chain Omega-3 Fatty Acids (Epa,Dha): Help Protect Against Heart Disease. Council For Responsible Nutrition.
  • Donadieu, Y. ve Basire, J. 1985. Les Therapeutiques naturelles: Les Algues. Librairie Maloine S.A, Paris, Fransa,511 p.
  • Duman, S. S. ve Şenel, S. 2004. Kitosan ve Veteriner Alanındaki Uygulamaları, Veteriner Cerrahi Dergisi, 10 (3-4), 62-7
  • Erkan, N. 2013. Türkiye’de Tüketilen Su Ürünlerinin Omega-3 (Ω-3) Yağ Asidi Profilinin Değerlendirilmesi. Journal Of Fisheries Science, 7 (2), 194-208
  • Gökalp, M. 2006. Doğu Akdeniz-Ege Süngerlerinden (Porifera) Seçilen Türlerin İncelenmesi, Bu Canlılardaki Kollajen Tip II, IV ve İntegrin β-1 Proteinlerinin Varlıgının İmmünohistokimyasal Ve Moleküler Genetik Düzeyde Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Ankara, Ankara Üniversitesi.
  • Gökpınar, Ş., Koray, T., Akçiçek, E., Göksan, T. ve Durmaz, Y. 2006. Algal Antioksidanlar. Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Dergisi, Cilt:23, 85-89
  • Göksan, T. ve Gökpınar, Ş. 2005. Haematococcus Pluvialis Flotow (Chlorophyceae)’un Farklı Işık Şiddetlerinde Vejetatif Büyüme Özellikleri. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, Cilt: 22, Sayı: 1-2, 21-24.
  • Güner, H. ve Aysel, V. 1999. Tohumsuz Bitkiler Sistematiği I, Ege Üniv. Fen Fak. Kitap Serisi No: 108 İzmir.
  • Hood, K. A., West, L. M., Nortcote, P. T., Berridge, M. V. ve Miller, J. H. 2001. Induction Of Apoptosis By The Marine Sponge (Mycale ) Metabolites, Mycalamide A And Pateamine. Apoptosis; 6: 207–219
  • Hoppe, H. A., Levring, T. ve Y. Tonaka (ed). 1979. Marine Algae in Pharmaceutical Science, Berlin
  • Hu, F. B., Bronner, L., Willett, W. C., Stampfer, M. J., Rexrode, K. M., Albert, C. M. Hunter, D. ve Manson, J. E. 2011. Fish And Omega-3 Fatty Acid Intake And Risk Of Coronary Heart Disease in Women. The Journal Of The American Medical Association, 287 (14):1815-1821.
  • Hussain, S., Fareed, S., Ansari, S. ve Khan, S. 2012. Marine Natural Products: A Lead For Anti-Cancer, Indian J. Geo. Mar. Sci. 41 27–39.
  • Kaba, N. ve Çağlak, E. 2006. Deniz Alglerinin İnsan Beslenmesinde Kullanılması, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23, 243-246
  • Karabulut Arıman, H, ve Yandı, İ. 2006. Su Ürünlerindeki Omega-3 Yağ Asitlerinin Önemi Ve Sağlık Üzerine Etkisi. Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Dergisi, Cilt:23 339-342
  • Kaya, Y., Duyar, A. D., Erdem, E. M. 2004. Balık Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı İçin Önemi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 21, 365-370.
  • Kelle, İ. 2006. Ağrı Tedavisinde Alternatif İlaçlar, Dicle Tıp Dergisi, Cilt:33, Sayı:3, (192-200)
  • Koç Erkan, B. ve Özkan, M. 2011. Gıda Endüstrisinde Kitosanın Kullanımı. Gıda, 36(3), 161-168.
  • Kris-Etherton, P. M., Harris, W. S. ve Appel, L. J. 2002. Fish Consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation. Journal of the American Heart Assosiation, 106: 2747-2757.
  • McHugh, D. J. 2003. A guide to the Seaweed Industry. Food and Agriculture Organisation of the United Nations, Roma, İtalya, 103 p.
  • Mol, S. 2008. Balık Yağı Tüketimi ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri, Journal Of Fisheries Science, 601-607.
  • Mozaffarian, D. ve Wu Jh. 2011. Omega-3 Fatty Acids And Cardiovascular Disease, Journal Of The American College Of Cardiology, Vol. 58, No. 20, 2047–2067.
  • Nettleton, J. A. 2000. Seafood nutrition in the 1990s issues fort he consumer. 32-39. In E. Graham Bligh (ed), Seafood Science and Tecnology. Chap.4. Con. Inst. Of Fish. Tech., Tech. Uni. Of Nova Scotia Halifax, Canada.
  • Salman, S. 2006. Omurgasız Hayvanlar Biyolojisi, Palme Yayınları: 295, Ankara
  • Sarıca, Ş. 2003. Omega-3 Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri ve Tavuk Etinin Omega-3 Yağ Asitlerince Zenginleştirilmesi, Hayvansal Üretim Sayı: 44, 1-9
  • Shaidi, F. 2007. Nutraceuticals And Functional Foods in Health Promotion and Disease Risk Reduction, IUFoST Conference- Natural and Safe Food Ingredients-Fi Asia/China, Shangai
  • Supriya, J. ve Yogesh, C. 2010. Marine: The Ultimate Source Of Bioactives And Drug Metabolites. International Journal Of Research İn Ayurveda & Pharmacy, Volume 1, Issue 1, 2010, 55-62.
  • Schwartsmann, G. 2000. Marine Organisms and Other Novel Natural Sources Of New Cancer Drugs, Ann. Oncol., 11, 235-243.
  • Schwartsmann, G., Rocha, A. B., Berlinck, R. ve Jimeno, J. 2001. Marine Organisms As A Source Of New Anticancer Agents. Lancet Oncol. 2, 221-225
  • Sukatar, A. ve Şenkardeşler, A. 2001. Türkiye’de Makroskobik Alglerin Kültür Olanakları ve Gracilaria Gracilis (Stackhouse) Steentoft, İrvine Et. Farnham, Enteromorpha intestinalis (L.) Nees İle E. Prolifera (O.F. Müller) J. Ag. Türlerinin Kültürü, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, Cilt No: 18/1, 33-51.
  • Tacon, A. G. J. ve Metian, M. 2013. Fish Matters: Importance Of Aquatic Foods in Human Nutrition and Global Food Supply, Reviews in Fisheries Science, 21(1):22–38,
  • Tojo, K. ve Lee, A. C. 1989. Skin Penetration of Vitamin C and E. J. Soc. Cosmet. Chem.40:119-125.
  • Torlak, E. ve Nizamlıoğlu, M. 2011. Uçucu Yağ İçeren Yenilebilir Kitosan Filmlerinin Staphylococcus Aureus ve Escherichia Coli 0157:H7 Üzerine Etkinlikleri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17, 125-129
  • Turan, H., Kaya, Y. ve Sönmez, G. 2006. Balık Etinin Besin Değeri ve İnsan Sağlığındaki Yeri. Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Dergisi, Cilt: 23, 505-508.
  • Turan, G. 2007. Su Yosunlarının Thallassoterapide Kullanımı, Doktora Tezi. İzmir, Ege Üniversitesi.
  • Turan, H., Erkoyuncu, İ. ve Kocatepe, D. 2013. Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri Ve Balık, Yunus Araştırma Bülteni, 2, 45-50
  • FAO, 1990. Training Manual on Gracilaria Culture and Seaweed Processing in China. http://Www.Fao.Org/Docrep/Field/003/Ab730e/Ab730e03.Htm. (giriş 3 kasım 2014)
  • Yamagishi, K., Iso, H., Date, C., Fukui, M., Wakai, K., Kikuchi, S., Inaba, Y., Tanabe, N. ve Tamakoshi, A. 2008. Fish ω-3 Polyunsaturated Fatty Acids, And Mortality From Cardiovascular Diseases İn A Nation Wide Community-Based Cohort Of Japanese Men And Women. Journal Of The American College Of Cardiology, 52(12):998-996
  • Yılmaz, E., Tekinay, A. A. ve Çevik, N. 2006. Deniz Ürünleri Kaynaklı Fonksiyonel Gıda Maddeleri, Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Dergisi, Cilt: 23, 523-527

Deniz Canlılarının Tıp ve Eczacılık Alanlarında Kullanılması

Year 2015, , 71 - 80, 16.06.2015
https://doi.org/10.17693/yunusae.v15i21956.235767

Abstract

Bu derlemede, deniz canlılarının ve bu canlılardan elde edilen maddelerin, gerek besin gerekse medikal alanlarda kullanımları üzerinde durulmuştur. Bugüne kadar yapılan çalışmalar, deniz canlılarının bulundurduğu kalsiyum, iyot, vitaminler, protein, antioksidan maddeler ve bazı biyoaktif bileşiklerin kalp hastalıkları, kanser, diyabet, kolesterol, depresyon gibi çağımızın hastalıklarını önlemelerinin yanı sıra tedavi amaçlı da kullanıldıklarını göstermiştir. Özellikle bazı deniz omurgasızlarından elde edilen antibakteriyel, antiviral ve antitümör bileşikler, Avrupa’da ve dünyada birçok bilim adamının ve biyoteknoloji çevrelerinin ilgisini çekmektedir. Bu çalışmada, bu konuda yapılan makaleler derlenerek bir bütün halinde yazılmaya çalışılmıştır.

References

  • Akbaba, G. 2003. ‘’Biyoteknoloji’de Mikroalgler’’, TÜBİTAK Bilim ve Teknoloji Dergisi, 28-30.
  • Altun, T., Usta, F., Çelik, F. ve Danabaş, D. 2004. Su Ürünlerinin İnsan Sağlığına Yararları, Ulusal Su Günleri, 6-8 Ekim. İzmir
  • Bialecki, A. G., Aknin, M. ve Smadja, J. 2008. 24-O-Ethylmanoalide, A Manoalide-Related Sesterterpene From The Marine Sponge Luffariella Cf. Variabilis. 13, 3184-3191.
  • Boisvert, C. 1988. Les jardins de la Mer. Du bon usage des Algues. Terre Vivante, Paris, Fransa, 157.
  • Cevizci, S., Erginöz, E. ve Batlaş, Z. 2009. İnsan Sağlığının İyileştirilmesine Yönelik Hayvan Destekli Tedaviler, Taf Preventive Medicine Bulletin, 8, 263-272.
  • Cirik, S. 2005. Denizden Gelen Sağlık. Standart Dergisi. Türk Standartları Enstitüsünün Ekonomik ve Teknik Dergisi, Su Ürünleri Özel Sayısı, Yayın:44, No: 528, sayfa: 47-49.
  • Cirik, S. ve Turan, G. 2005. Denizden Gelen Sağlık ve Güzellik: Thallassoterapi. Aqualife of Turkey Dergisi, No: 2 Mart/Nisan Sayısı, Sayfa: 52-53.
  • Clive, D. L. V. ve Wang, J. 2003. Stereospecific Total Synthesis of the Antiviral Agent Hamigrean B- Use of Large Silyl Groups to Enforce Facial Selectivity and to Suppress Hydrogenolysis**, Angew. Chem. Int. Ed., 42, 3406 – 3409.
  • Çelekli, A. ve Dönmez, G. 2001. Bir Dunaliella Türünün Gelişimine ve β-Karoten Üretimine pH Ve Tuz Konsantrasyonlarının Etkisi, Su Ürünleri Dergisi, Cilt: 18/1 Özel Sayı 79-86.
  • Çelikel, N., Kınık, Ö., Gönç, S. ve Kavas, G. 2006. Mikroalglerin Gıdalarda Renk Verici Madde (Pigment) Kaynağı Olarak Kullanımı, Türkiye 9. Gıda Kongresi, Bolu
  • Da Rocha, A. B., Lopes, R .M. ve Schwartsmann, G. 2001. Natural Products in Anticancer Therapy, Current Opinion in Pharmacology 2001, 1: 364-369.
  • Demir, A. ve Seventekin, N. 2009. Kitin, Kitosan Ve Genel Kullanım Alanları, Tekstil Teknolojileri Elektronik Dergisi, Cilt: 3, No: 2, (92-103).
  • Demirsoy, A. 2005. Yaşamın Temel Kuralları, Meteksan A.Ş., Ankara.
  • De Roeck-Holtzhauer, Y. 1991. Uses of Seaweeds in Cosmetics.Seaweed Resources in Europe: Uses and Potential. Editors, M.D. Guiry and G. Blunden. John Wiley ve Sons, Ltd. İngiltere, pp:83-93.
  • Dickinson, A. 2002. Benefits Of Long Chain Omega-3 Fatty Acids (Epa,Dha): Help Protect Against Heart Disease. Council For Responsible Nutrition.
  • Donadieu, Y. ve Basire, J. 1985. Les Therapeutiques naturelles: Les Algues. Librairie Maloine S.A, Paris, Fransa,511 p.
  • Duman, S. S. ve Şenel, S. 2004. Kitosan ve Veteriner Alanındaki Uygulamaları, Veteriner Cerrahi Dergisi, 10 (3-4), 62-7
  • Erkan, N. 2013. Türkiye’de Tüketilen Su Ürünlerinin Omega-3 (Ω-3) Yağ Asidi Profilinin Değerlendirilmesi. Journal Of Fisheries Science, 7 (2), 194-208
  • Gökalp, M. 2006. Doğu Akdeniz-Ege Süngerlerinden (Porifera) Seçilen Türlerin İncelenmesi, Bu Canlılardaki Kollajen Tip II, IV ve İntegrin β-1 Proteinlerinin Varlıgının İmmünohistokimyasal Ve Moleküler Genetik Düzeyde Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Ankara, Ankara Üniversitesi.
  • Gökpınar, Ş., Koray, T., Akçiçek, E., Göksan, T. ve Durmaz, Y. 2006. Algal Antioksidanlar. Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Dergisi, Cilt:23, 85-89
  • Göksan, T. ve Gökpınar, Ş. 2005. Haematococcus Pluvialis Flotow (Chlorophyceae)’un Farklı Işık Şiddetlerinde Vejetatif Büyüme Özellikleri. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, Cilt: 22, Sayı: 1-2, 21-24.
  • Güner, H. ve Aysel, V. 1999. Tohumsuz Bitkiler Sistematiği I, Ege Üniv. Fen Fak. Kitap Serisi No: 108 İzmir.
  • Hood, K. A., West, L. M., Nortcote, P. T., Berridge, M. V. ve Miller, J. H. 2001. Induction Of Apoptosis By The Marine Sponge (Mycale ) Metabolites, Mycalamide A And Pateamine. Apoptosis; 6: 207–219
  • Hoppe, H. A., Levring, T. ve Y. Tonaka (ed). 1979. Marine Algae in Pharmaceutical Science, Berlin
  • Hu, F. B., Bronner, L., Willett, W. C., Stampfer, M. J., Rexrode, K. M., Albert, C. M. Hunter, D. ve Manson, J. E. 2011. Fish And Omega-3 Fatty Acid Intake And Risk Of Coronary Heart Disease in Women. The Journal Of The American Medical Association, 287 (14):1815-1821.
  • Hussain, S., Fareed, S., Ansari, S. ve Khan, S. 2012. Marine Natural Products: A Lead For Anti-Cancer, Indian J. Geo. Mar. Sci. 41 27–39.
  • Kaba, N. ve Çağlak, E. 2006. Deniz Alglerinin İnsan Beslenmesinde Kullanılması, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23, 243-246
  • Karabulut Arıman, H, ve Yandı, İ. 2006. Su Ürünlerindeki Omega-3 Yağ Asitlerinin Önemi Ve Sağlık Üzerine Etkisi. Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Dergisi, Cilt:23 339-342
  • Kaya, Y., Duyar, A. D., Erdem, E. M. 2004. Balık Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı İçin Önemi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 21, 365-370.
  • Kelle, İ. 2006. Ağrı Tedavisinde Alternatif İlaçlar, Dicle Tıp Dergisi, Cilt:33, Sayı:3, (192-200)
  • Koç Erkan, B. ve Özkan, M. 2011. Gıda Endüstrisinde Kitosanın Kullanımı. Gıda, 36(3), 161-168.
  • Kris-Etherton, P. M., Harris, W. S. ve Appel, L. J. 2002. Fish Consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation. Journal of the American Heart Assosiation, 106: 2747-2757.
  • McHugh, D. J. 2003. A guide to the Seaweed Industry. Food and Agriculture Organisation of the United Nations, Roma, İtalya, 103 p.
  • Mol, S. 2008. Balık Yağı Tüketimi ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri, Journal Of Fisheries Science, 601-607.
  • Mozaffarian, D. ve Wu Jh. 2011. Omega-3 Fatty Acids And Cardiovascular Disease, Journal Of The American College Of Cardiology, Vol. 58, No. 20, 2047–2067.
  • Nettleton, J. A. 2000. Seafood nutrition in the 1990s issues fort he consumer. 32-39. In E. Graham Bligh (ed), Seafood Science and Tecnology. Chap.4. Con. Inst. Of Fish. Tech., Tech. Uni. Of Nova Scotia Halifax, Canada.
  • Salman, S. 2006. Omurgasız Hayvanlar Biyolojisi, Palme Yayınları: 295, Ankara
  • Sarıca, Ş. 2003. Omega-3 Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri ve Tavuk Etinin Omega-3 Yağ Asitlerince Zenginleştirilmesi, Hayvansal Üretim Sayı: 44, 1-9
  • Shaidi, F. 2007. Nutraceuticals And Functional Foods in Health Promotion and Disease Risk Reduction, IUFoST Conference- Natural and Safe Food Ingredients-Fi Asia/China, Shangai
  • Supriya, J. ve Yogesh, C. 2010. Marine: The Ultimate Source Of Bioactives And Drug Metabolites. International Journal Of Research İn Ayurveda & Pharmacy, Volume 1, Issue 1, 2010, 55-62.
  • Schwartsmann, G. 2000. Marine Organisms and Other Novel Natural Sources Of New Cancer Drugs, Ann. Oncol., 11, 235-243.
  • Schwartsmann, G., Rocha, A. B., Berlinck, R. ve Jimeno, J. 2001. Marine Organisms As A Source Of New Anticancer Agents. Lancet Oncol. 2, 221-225
  • Sukatar, A. ve Şenkardeşler, A. 2001. Türkiye’de Makroskobik Alglerin Kültür Olanakları ve Gracilaria Gracilis (Stackhouse) Steentoft, İrvine Et. Farnham, Enteromorpha intestinalis (L.) Nees İle E. Prolifera (O.F. Müller) J. Ag. Türlerinin Kültürü, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, Cilt No: 18/1, 33-51.
  • Tacon, A. G. J. ve Metian, M. 2013. Fish Matters: Importance Of Aquatic Foods in Human Nutrition and Global Food Supply, Reviews in Fisheries Science, 21(1):22–38,
  • Tojo, K. ve Lee, A. C. 1989. Skin Penetration of Vitamin C and E. J. Soc. Cosmet. Chem.40:119-125.
  • Torlak, E. ve Nizamlıoğlu, M. 2011. Uçucu Yağ İçeren Yenilebilir Kitosan Filmlerinin Staphylococcus Aureus ve Escherichia Coli 0157:H7 Üzerine Etkinlikleri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17, 125-129
  • Turan, H., Kaya, Y. ve Sönmez, G. 2006. Balık Etinin Besin Değeri ve İnsan Sağlığındaki Yeri. Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Dergisi, Cilt: 23, 505-508.
  • Turan, G. 2007. Su Yosunlarının Thallassoterapide Kullanımı, Doktora Tezi. İzmir, Ege Üniversitesi.
  • Turan, H., Erkoyuncu, İ. ve Kocatepe, D. 2013. Omega-6, Omega-3 Yağ Asitleri Ve Balık, Yunus Araştırma Bülteni, 2, 45-50
  • FAO, 1990. Training Manual on Gracilaria Culture and Seaweed Processing in China. http://Www.Fao.Org/Docrep/Field/003/Ab730e/Ab730e03.Htm. (giriş 3 kasım 2014)
  • Yamagishi, K., Iso, H., Date, C., Fukui, M., Wakai, K., Kikuchi, S., Inaba, Y., Tanabe, N. ve Tamakoshi, A. 2008. Fish ω-3 Polyunsaturated Fatty Acids, And Mortality From Cardiovascular Diseases İn A Nation Wide Community-Based Cohort Of Japanese Men And Women. Journal Of The American College Of Cardiology, 52(12):998-996
  • Yılmaz, E., Tekinay, A. A. ve Çevik, N. 2006. Deniz Ürünleri Kaynaklı Fonksiyonel Gıda Maddeleri, Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Dergisi, Cilt: 23, 523-527
There are 52 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Reviwe
Authors

Hazel Baytaşoğlu

Nuri Başusta This is me

Publication Date June 16, 2015
Published in Issue Year 2015

Cite

APA Baytaşoğlu, H., & Başusta, N. (2015). Deniz Canlılarının Tıp ve Eczacılık Alanlarında Kullanılması. Aquaculture Studies, 15(2), 71-80. https://doi.org/10.17693/yunusae.v15i21956.235767
AMA Baytaşoğlu H, Başusta N. Deniz Canlılarının Tıp ve Eczacılık Alanlarında Kullanılması. AquaST. July 2015;15(2):71-80. doi:10.17693/yunusae.v15i21956.235767
Chicago Baytaşoğlu, Hazel, and Nuri Başusta. “Deniz Canlılarının Tıp Ve Eczacılık Alanlarında Kullanılması”. Aquaculture Studies 15, no. 2 (July 2015): 71-80. https://doi.org/10.17693/yunusae.v15i21956.235767.
EndNote Baytaşoğlu H, Başusta N (July 1, 2015) Deniz Canlılarının Tıp ve Eczacılık Alanlarında Kullanılması. Aquaculture Studies 15 2 71–80.
IEEE H. Baytaşoğlu and N. Başusta, “Deniz Canlılarının Tıp ve Eczacılık Alanlarında Kullanılması”, AquaST, vol. 15, no. 2, pp. 71–80, 2015, doi: 10.17693/yunusae.v15i21956.235767.
ISNAD Baytaşoğlu, Hazel - Başusta, Nuri. “Deniz Canlılarının Tıp Ve Eczacılık Alanlarında Kullanılması”. Aquaculture Studies 15/2 (July 2015), 71-80. https://doi.org/10.17693/yunusae.v15i21956.235767.
JAMA Baytaşoğlu H, Başusta N. Deniz Canlılarının Tıp ve Eczacılık Alanlarında Kullanılması. AquaST. 2015;15:71–80.
MLA Baytaşoğlu, Hazel and Nuri Başusta. “Deniz Canlılarının Tıp Ve Eczacılık Alanlarında Kullanılması”. Aquaculture Studies, vol. 15, no. 2, 2015, pp. 71-80, doi:10.17693/yunusae.v15i21956.235767.
Vancouver Baytaşoğlu H, Başusta N. Deniz Canlılarının Tıp ve Eczacılık Alanlarında Kullanılması. AquaST. 2015;15(2):71-80.