The aim of this study was to determine the effects of rosemary(Rosmarinus officinalis) oil on growth performance, hematological and biochemical parameters in rainbow trout. For this purpose, 300 healthy rainbow trout (10,14±0,06 g) were divided into four groups (75 fish in each group) and fed diets supplemented with 0% (control), 0.025 %, 0.1 % and 0.05 % rosemary (Rosmarinus officinalis) oil for 60 days. As a result of our study, the addition of rosemary oil to feed did not have positive effects on growth and feed intake. In addition, rosemary oil addition to feed did not cause a change in total erythrocyte count, hemoglobin concentration, glucose, triglyceride, total protein and creatinine (P>0.05).However, white blood cells counts (total leukocytes) was significantly increased in fish fed with 0.025 % and 5 % rosemary oil (p<0.05). Furthermore, in all groups except the control group, there was a significant decrease in the levels of Na + and Cl-(p<0.05).
Bu çalışma ile, biberiye (Rosmarinus officinalis)
yağının gökkuşağı alabalıklarında gelişim performansı, hematolojik ve
biyokimyasal parametreler üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu
amaçla, toplam 300 adet sağlıklı gökkuşağı alabalığı(10,14±0,06 g) her bir
grupta 75 balık olacak şekilde dört gruba bölünmüş ve balıklar 60 gün süreyle,
%0(kontrol) ve %0,025, 0,1 ve 0,05
biberiye yağı ilave edilen yemlerle beslenmiştir. Araştırmamız sonucunda, yeme
biberiye yağı ilavesinin gelişim ve yem alımı üzerinde olumlu etkisi
bulunmamıştır. İlave olarak, yeme biberiye yağı ilavesi total eritrosit sayısı,
hemoglobin konsantrasyonu, glikoz, trigliserid, toplam protein ve keratinin
seviyelerinde bir değişikliğe sebep olmamıştır. Bununla birlikte, yemlerine %0,025
ve %5 oranında biberiye yağı ilave edilen balıklarda beyaz kan hücresi (total
lökosit) sayısı önemli derecede atmıştır (p<0,05). Ayrıca, kontrol grubu
hariç bütün gruplarda kandaki Na+ve Cl- seviyeleri önemli
ölçüde düşmüştür (p<0,05).
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | May 31, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |