Bingöl Yüzen Adalar’dan temin edilen, Cylops vicinus kopepod türünde 15 adet yağ asiti belirlenmiştir. Bunlardan toplam doymamış yağ asitlerinin (∑USFA) oranı % 54.97, toplam doymuş yağ asitlerinin (∑SFA) ise % 45.03 dir. Doymuş yağ asitlerinden en yüksek orana palmitik asit (16:0) (% 18.16) ve miristik asit (14:0) (% 11.80) sahipken, doymamış yağ asitlerinden en yüksek orana çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) olan dokosahegzaenoik asit (DHA; 22:6 n-3) (% 11.41) ve eikosapentaenoik asitin (EPA; 20:5 n-3) (% 10.37) sahip olduğu tespit edilmiştir. Sucul organizmaların yağlarının besin kalitesini karşılaştırmada kullanılan n-3/n-6 (omega-3/omega-6) oranı ise 5.03 olarak belirlenmiştir. Bu değerin ve doymamış yağ asitleri miktarının yüksek olması Cyclops vicinus türünün planktivor balıklarda üreme, yumurtadan çıkış gibi olaylara katkıda bulunarak, gerek hayatta kalma oranını yükseltmesi gerekse zengin besin içeriğine sahip olması açısından kaliteli bir canlı yem kaynağı olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Ayrıca bu türün bol bulunduğu tatlı su ekosistemlerindeki balıklar değerli bir besin kaynağı olarak tüketilebilir.
Cyclops vicinus was collected from Bingöl Floating Islands. It was determined 15 fatty acids in C. vicinus. Percentage of the total unsaturated fatty acids was (ΣUSFA) 54.97 % , percentage of the total saturated fatty acids (ΣSF A) was 45.03 %. the principal saturated fatty acids were palmitic acid (16:0) (11.80 %). decosahexaenoic acid (DHA; 22:6 n-3) and Eicosapentaenoic acid (EPA; 20:5 n-3) were the major unsaturated fatty acids (11.41 %, 10.37 %, respectively). It was determined that n-3/n-6 (Omega-3/Omega-6) ratio which used comparing the quality of aquatic organisms was 5.03. These values and unsaturated fatty acids content was high in Cyclops vicinus. Therefore Cyclops vicinus can use as live food in planktivorous fish, in term of both rich nutrient content and increase the survival rate of fish, contributing such events hatching, reproductive. In addition, fish in freshwater ecosystems where C. vicinus is abundant, can be consume as a valuable food source.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | September 15, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 15 Issue: 3 |