Perceptions of Aquaculture Sector Stakeholders Regarding Climate Change
Year 2017,
Volume: 17 Issue: 4, 361 - 367, 01.12.2017
İSA Şen
,
FERİT Rad
,
Tevfik Aytemiz
Abstract
Aquaculture sector is a significant food producing
sector contributing to food security, economic growth and employment. Climate
change-aquaculture interaction is inevitable and attempts to develop necessary
adaptation and mitigation policy and strategies are crucial for future of the
sector. Assessing the perception of stakeholders regarding climate change and
its possible impacts on aquaculture at sectoral followed by awareness building
are fundamental issues which need to be addressed before formulating
appropriate adaptation and mitigation policies and tools. This preliminary survey
was conducted to assess the general perception of Turkish stakeholders towards
climate change and its envisaged interactions with aquaculture at sectoral
level. Results reveal that in general stakeholders are aware of climate change
and its potential impacts on aquaculture but do not perceive it as a major priority
or challenge for the sector.
References
- BSGM , 2017. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Su Ürünleri İstatistikleri.
- Cochrane, K., De Young, C., Soto, D. ve Bahri, T. 2009. Climate change implications for fisheries and aquaculture. FAO Fisheries and aquaculture technical paper 530. Rome.
- EC-DGE, (European Commission-Directorate General Environment) 2005. The Impacts and Costs of Climate Change, http://ec.europa.eu/environment/ climat/pdf/final_report2.pdf.
- FAO, 2016. Food and Agriculture Organization of the United Nations, The State of World Fisheries an Aquaculture.
- Giorgi, F. and Linello, P. 2008. Climate change projections for the Medietrranean region. Global and Planetary Change, 63, 90-104.
- Handisyde, N.T., Ross, L.G., Badjeck M-C. and Allison, E.H. 2014. The Effect of Climate Change on World Aquaculture: A Global Perspective. Department for International Development, 28.
- Howden, S.M., Soussana, J., Tubiello, F., Chhetri, N., Dunlop, M. and Meinke, H. 2007. Adapting agriculture to climate change. Proc. Natl. Acad. Sci. 104, 19691–19696.
- Kates, R.W., Travis, W.R. and Wilbanks, T.J. 2012. Transformational adaptation when incremental adaptations to climate change are insufficient. Proc. Natl. Acad. Sci. USA.
- Kayhan, F.E., Kaymak, G., Tartar, Ş., Akbulut, C., Esmer, He. ve Yön Ertuğ, N.D. 2015. Küresel ısınmanın balıklar ve deniz ekosistemleri üzerine etkileri. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 31(3):128-134.
- Mahon, R. 2002. Adaptation of Fisheries and Fishing Communities to the Impacts of Climate Change in the CARICOM Region, Fisheries and Environmental Consulting, 48 Sunset Crest, St. James, Barbados.
- Marshall, N.A., Park, S., Howden, S.M., Dowd A.B. and Jakku, E.S. 2013. Climate change awareness is associated with enhanced adaptive capacity. Agricultural Systems, 117, 30–34, doi: 10.1016/j.agsy.2013.01.003
- Sağlam, N.E., Düzgüneş, E. ve Balık, İ. 2008. Küresel Isınma ve İklim Değişikliği, E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, Cilt 25, Sayı(1):89-94.
- Stokes, C.J. and Howden, S.M. 2010. Adapting Agriculture to Climate Change: Preparing Australian Agriculture, Forestry and Fisheries for the Future. CSIRO Publishing, Canberra.
Su Ürünleri Yetiştiricilik Sektörü Paydaşlarının İklim Değişikliği Bağlamında Algıları
Year 2017,
Volume: 17 Issue: 4, 361 - 367, 01.12.2017
İSA Şen
,
FERİT Rad
,
Tevfik Aytemiz
Abstract
Su ürünleri
yetiştiriciliği gıda üreten önemli bir sektör olup gıda güvencesi, ekonomik büyüme
ve istihdama önemi katkıda bulunmaktadır. Su ürünleri sektörünün iklim
değişikliğinden etkilenmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle gerekli uyum ve
hafifletme politika ve stratejilerin geliştirilmesi sektörün geleceği açısından
hayatı önem taşımaktadır. Sektör paydaşlarının iklim değişikliği ve
yetiştiricilik sektörü üzerindeki olası etkilerine yönelik algısının bilinmesi;
farkındalığın geliştirilmesi, gerekli adaptasyon ve hafifletme politika ve
araçlarının geliştirilmesi için öncelikle ele alınması temel konuların başında
gelmektedir. Bu ön çalışma; Ülkemizde sektör paydaşlarının iklim değişikliği ve
su ürünleri yetiştiriciliği ile olası etkileşimlerine yönelik genel algılarını
belirlenmek amacıyla yürütülmüştür. Elde
edilen bulgular paydaşların genel olarak iklim değişikliği ve yetiştiricilik
üzerindeki potansiyel etkileri konusunda bilinçli olduklarını ancak bunu sektör
açısından temel bir sorun ve öncelik olarak algılamadıklarını göstermektedir.
References
- BSGM , 2017. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Su Ürünleri İstatistikleri.
- Cochrane, K., De Young, C., Soto, D. ve Bahri, T. 2009. Climate change implications for fisheries and aquaculture. FAO Fisheries and aquaculture technical paper 530. Rome.
- EC-DGE, (European Commission-Directorate General Environment) 2005. The Impacts and Costs of Climate Change, http://ec.europa.eu/environment/ climat/pdf/final_report2.pdf.
- FAO, 2016. Food and Agriculture Organization of the United Nations, The State of World Fisheries an Aquaculture.
- Giorgi, F. and Linello, P. 2008. Climate change projections for the Medietrranean region. Global and Planetary Change, 63, 90-104.
- Handisyde, N.T., Ross, L.G., Badjeck M-C. and Allison, E.H. 2014. The Effect of Climate Change on World Aquaculture: A Global Perspective. Department for International Development, 28.
- Howden, S.M., Soussana, J., Tubiello, F., Chhetri, N., Dunlop, M. and Meinke, H. 2007. Adapting agriculture to climate change. Proc. Natl. Acad. Sci. 104, 19691–19696.
- Kates, R.W., Travis, W.R. and Wilbanks, T.J. 2012. Transformational adaptation when incremental adaptations to climate change are insufficient. Proc. Natl. Acad. Sci. USA.
- Kayhan, F.E., Kaymak, G., Tartar, Ş., Akbulut, C., Esmer, He. ve Yön Ertuğ, N.D. 2015. Küresel ısınmanın balıklar ve deniz ekosistemleri üzerine etkileri. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 31(3):128-134.
- Mahon, R. 2002. Adaptation of Fisheries and Fishing Communities to the Impacts of Climate Change in the CARICOM Region, Fisheries and Environmental Consulting, 48 Sunset Crest, St. James, Barbados.
- Marshall, N.A., Park, S., Howden, S.M., Dowd A.B. and Jakku, E.S. 2013. Climate change awareness is associated with enhanced adaptive capacity. Agricultural Systems, 117, 30–34, doi: 10.1016/j.agsy.2013.01.003
- Sağlam, N.E., Düzgüneş, E. ve Balık, İ. 2008. Küresel Isınma ve İklim Değişikliği, E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, Cilt 25, Sayı(1):89-94.
- Stokes, C.J. and Howden, S.M. 2010. Adapting Agriculture to Climate Change: Preparing Australian Agriculture, Forestry and Fisheries for the Future. CSIRO Publishing, Canberra.