Bu çalışmada, Türkiye’nin kuzeydoğu
kıyısı boyunca (Rize-Artvin) aylık (Eylül 2015-Temmuz 2016) avlanan izmaritlerin
(Spicara flexuosa Rafinesque, 1810) yenilebilir dokularındaki ağır
metallerin (Cd, Pb, Zn, Cu, Cr, Mn, Co ve Ni) derişimleri belirlendi. Cd, Co ve
Mn derişimlerinin tespit limitlerinin altında iken, Pb, Zn, Cu, Cr ve Ni
konsantrasyonlarının sırasıyla 0,17-0,30; 5,41-10,95; 0,28-0,53; 0,16-0,42;
0,12-0,41 mg kg-1 (yaş ağırlık) arasında değiştiği tespit edildi.
İzmarit balıklarının yenilebilir dokularındaki Cd ve Pb konsantrasyonlarının Avrupa
Komisyonu ve Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği’nde belirtilen
en yüksek izin verilebilir limit değerlerinin (Cd: 0,05 mg kg-1 ve Pb: 0,30
mg kg-1) altında olduğu belirlendi. Ayrıca
dokulardaki metal konsantrasyonlarından ve tüketim verilerinden yararlanılarak
hesaplanan Risk Katsayısına (RK) göre elde edilen değerlerin sınır değer olarak
belirtilen RK 1’i aşmadığı saptandı. Bu sonuçlar ışığında, örnekleme
bölgelerinden avlanan izmaritlerin tüketimi belirtilen metaller için insan
sağlığı açısından herhangi bir potansiyel risk oluşturmayacağı söylenebilir.
Bu çalışmada, Türkiye’nin kuzeydoğu kıyısı
boyunca (Rize-Artvin) aylık olarak (Eylül 2015-Temmuz 2016) avlanan izmarit (Spicara
flexuosa Rafinesque, 1810) balıklarının yenilebilir dokularındaki ağır
metallerin (Cd, Pb, Zn, Cu, Cr, Mn, Co ve Ni) derişimleri belirdi. Cd, Co ve Mn
derişimlerinin tespit limitlerinin altında iken, Pb, Zn, Cu, Cr ve Ni
konsantrasyonlarının ise sırasıyla 0,17-0,30; 5,41-10,95; 0,28-0,53; 0,16-0,42;
0,12-0,41 mg kg-1 (yaş ağırlık) arasında değiştiği tespit edildi.
İzmarit balıklarının yenilebilir dokularındaki Cd ve Pb konsantrasyonarı Avrupa
Komisyonu ve Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği’nde belirtilen en
yüksek izin verilebilir limit değerinin altında olduğu belirlendi. Ayrıca
dokulardaki metal konsantrasyonlarından ve tüketim verilerinden yararlanılarak
hesaplanan Risk Katsayısına (RK) göre elde edilen değerlerin sınır değer olarak
belirtilen RK 1’i aşmadığı saptandı. Bu sonuçlar ışığında, örnekleme
bölgelerinden alınan izmarit balıklarının tüketimi belirtilen metaller için insan
sağlığı açısından herhangi bir potansiyel risk oluşturmayacağı söylenebilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 17 Issue: 4 |