Bu çalışmada, Manisa ’daki büfe ve kafeteryalarda tüketime sunulan sucuk, salam ve sosislerin bazı kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri incelenmiştir. Analiz sonuçları Gıda Maddeleri Tüzüğü ve Türk Standartları Enstitüsünün sucuk, salam, sosis standartları hükümleri ile karşılaştır ilmiş tır. Sucuk, salam, sosis örneklerin çoğunluğunun, kimyasal özelliklerden pH değeri, nitrat miktarı, nem ve yağ/protein oranı, mikrobiyolojik niteliklerden de toplam bakteri, laktobasil ve maya-kilf sayıları bakımından standartlara uymadığı saptanmıştır. Sonuç olarak, tüketime sunulan et ürünlerinin kimyasal ve mikrobiyolojik kalitelerinin düşük olduğu ve arzu edilen kalitede et ürünleri elde edilebilmesi için etkin önlemlerin alınması gerektiği ortaya çıkmıştır
İn this study, Chemical and microbiological properties of Turkısh soudjouks, salami and sausages consumed at bııffet and cafeteria in Manisa was investigated. The results of analysis are compared with Food Regulation and Turkish soudjoıık, salami and sausage standarts. The most of Turkish soudjoıık, salami and sausage samples were found not suitable in terms of pH value, nitrate, moisture content, fat/protein ratio as Chemical properties, total aerobic bacteria, coliform and yeast-mould counts as microbiological properties. As a result, Chemical and microbiological properties of consumed meat products were found to be rather low quality and should be taken active measures for providing good quality.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 14, 1998 |
Published in Issue | Year 1998 Volume: 4 Issue: 1-2 |