Bu çalışmada, Van piyasasında satışa sunulan toplam 30 adet torba yoğurdunun kimyasal ve mikrobiyolojik kalite nitelikleri incelenerek, Gıda Maddeleri Tüzüğüne GMT uygunlukları araştırıldı. Mikrobiyolojik analizler sonucunda, ortalama maya ve küf sayısı 3.0 xl O7 kob/g, koliform grubu mikroorganizma sayısı 1.0 x 103 kob/g ve fekal streptokok sayısı 6.0 x 102 kob/g olarak saptandı. Kimyasal analizler sonucunda ise ortalama kuru madde miktarı % 27.15, yağ miktarı %7. 72, yağsız kuru madde miktarı % 19.43, asidite değeri % 2.02 LA ve pH değeri 3.32 olarak belirlendi. Torba yoğurtlarının tamamı kimyasal ve mikrobiyolojik yönden Gıda Maddeleri Tüzüğünde bildirilen kriterlere uygun bulunmadı. Sonuç olarak, torba yoğurdunun geleneksel yöntemlerle ve hijyenik kurallara uyulmadan üretilmesinin, halk sağlığı açısından potansiyel bir risk oluşturabileceği kanısına varıldı
In this study, Chemical and microbiological yualities of totally 30 strained yoghurt samples sold in Van market w ere determined and researched as to availibility to Food Regulatioııs. The result of microbiological analysis were as follovvs; the number of yeast and mould 3.0xl07cfu/g, of coliform nıicroorganism’ 1.0xlO3cfu/g, of fecal streptococcus 6.0xl02cfu/g in turn. The result of Chemical analysis were as folloyv s; the average amount moistııre 72.85 %, of drymatter 27.15%, of fat 7.72%, of nonfat drymatter 19.43 %, value of acidity as lactic acid 2.02 % and value of pil 3.32. Ali of them with regard to chemically and microbiologically of strained yoghurt were ııotfound suitable with regard to Food Regulatioııs. As a result it was coııcluded that having strained yoghurt with primitive methods and it’s not beiııg suitable to hygenic rules might result in a potential risk with respect to public health
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 14, 1998 |
Published in Issue | Year 1998 Volume: 4 Issue: 1-2 |