Bu çalışmada, Van piyasasında ambalajlı ve açık şekilde satışa sunulan Seylan çaylarının mikrobiyolojik, fiziksel, kimyasal ve duyusal kaliteleri incelendi. 15 adet ambalajlı ve 15 adet açık olmak üzere toplam 30 çay örneği materyal olarak kullanıldı. Mikrobiyolojik analizler sonucunda küf-maya ve koliform grubu mikroorganizma sayıları ambalajlı çay örneklerinde 3.0xl02-5.0xl03kob/g %13.3 ve 5.0x102-1.0x103 kob/g %13.3 ; açık çay örneklerinde 2.0x102-6.0x103 kob/g %53.3 ve 4.0x1ü1' 6.0x1ü3 kob/g %26.6 olarak tespit edildi. Fiziksel ve kimyasal analizler sonucunda ambalajlı ve açık çay örneklerinde ortalama toplam toz çay miktarı %2.15- 1.50, rutubet %6.33 -8.55, toplam kül kuru maddede %5.68-5.63, %10’luk HCl’de çözünmeyen kül kuru maddede %0.20-0.32, suda çözünen külde alkalilik KOH cinsinden %3.04-2.46, suda çözünen kül toplam küle göre %58.42-55.60 ve su ekstraktı kurumaddede %30.88-30.52 arasında saptandı. Ambalajlı ve açık çay örneklerinde bakır 18.39-16.74 ppm, çinko 51.54-53.04 ppm ve manganez miktarı 244.8-208.2 ppm olarak belirlendi. Örneklerin hiçbirinde boyar madde tespit edilmedi. Sonuç olarak, analizleri yapılan Seylan çaylarından ambalajlı olanların %13.3’nün mikrobiyolojik yönden GMT’ye, %46.6’nın kimyasal yönden TS’ye; açık çay örneklerinin ise %53.3'niin mikrobiyolojik, %20’nin kimyasal yönden GMT’ye, %6.6’nın kimyasal yönden TS’ye uygunluk göstermediği belirlendi
In this study, the microbiological, physical, Chemical and sensorial quality ofCeylon Tea sold as packed and unpacked in Van was investigated. 15 packed and 15 unpacked tea samples, totally 30 w e re used as materials. The results of the microbiological aııalyses in packed tea samples the amaunt of the mold-yeast and coliform microorganisms’ 3.0xl02 -5.0xl03 cfu/g 13.3% and 5.0xl02 - l.0x10 cfu/g 13.3% ; in unpacked tea samples 2.0x102 -6.0x103 cfu/g 53.3% and 4.0x101 '6.0x1O3 cfu/g 26.6% w e re determined. As the results of the physical and Chemical analyses in packed and unpacked tea samples the average poxvder tea amount 2.15-1.50%, moisture 6.33-8.55%, total ash in dry matter 5.68-5.63%, unsoluble ash in dry matter in 10% HCl 0.20-0.32%, alkaliness in water-soluble ash as KOH 3.04-2.46%, water-soluble ash as to total ash 58.42-55.60 and water extract in dry matter 30.88-30.52% were determined. in packed and unpacked tea samples, copper 18.39- 16.74 ppm, zinc 51.54-53.04 ppm and manganese level 244.8-208.2 ppm. were found. Coloring substance was not found in any samples. Consequently, it was determined thal 13.3% of analysed packed Ceylon Tea were not microbiologically agreeable with GMT, 46.6% chemically with TS; of 53.3% analysed unpacked tea samples were not agreeable with microbiologically, 20% chemically with GMT and 6.6% chemically with TS.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 13, 1999 |
Published in Issue | Year 1999 Volume: 5 Issue: 1-2 |