Bu çalışma, Van il merkezinde bulunan et satış yerlerinin alet, ekipman ve personel hijyeni yönünden durumunu belirlemek amacıyla yapıldı. Bu amaçla toplam 20 et satış yerinde kullanılan kıyma makinası, et kütüğü, et satış tezgahı, pirzola demiri ve bıçak ile aynı iş yerlerinde çalışan 40 personelin ellerinden alman örnekler mikrobiyolojik yönden incelendi. Mikrobiyolojik analizler sonucunda aerob mezofıl genel canlı, mikrokok-stafılokok, koagulaz pozitif stafılokok, enterokok, maya-küf, koliform grubu mikroorganizma, fekal koliform ve E. coli oranları kıyma makinalarında sırasıyla % 100, % 100, % 45, % 65, % 85, % 65, % 65 ve % 35; et kütüklerinde % 100, % 100, % 35, % 90, % 95, % 90, % 65 ve % 60; et satış tezgahlarında % 100, % 100, % 25, % 75, % 95, % 85, % 75 ve % 65; pirzola demirlerinde % 100, % 100, % 30, % 75, % 60. % 90. % 60 ve % 45; bıçaklarda % 100, % 100, % 45, % 70, % 70, % 75, % 60 ve % 50 olarak tespit edildi. Ayrıca personelin ellerinde aerob mezofıl genel canlı, mikrokok- stafılokok, koagulaz pozitif stafilokok, enterokok. koliform grubu mikroorganizma, fekal koliform ve E. coli oranları sırasıyla % 100, % 100. % 77.5, % 87.5, % 90, % 70 ve % 62.5 olarak saptandı. Sonuç olarak, bu çalışmada elde edilen bulgular çerçevesinde çevre ve personel hijyeni yönünden kontrol edilen et satış yerlerinin hijyenik durumunun iyi olmadığı ve halk sağlığı açısından potansiyel bir risk kaynağı oluşturabileceği kanısına varıldı
In the present study, hygienic situation of apparatus, equipment and personnel of the meat-markets in the city of Van were investigated. Different kinds of samples such as chopping machine, chopping board, workbench, cutlet-bar and knife taken from totally 20 different meat-markets and samples taken from the hands of 40 personnels working in the meatmarkets were investigated in this study. Microbiological analysis showed that aerob mesophilic organism, micrococcus-staphylococcus, coagulase positive staphylococcus, enterococcus, yeast-mould, coliform bacteria, fecal coliform and E. coli rations were in chopping machines 100 %, 100 %, 45 %, 65 %, 85 %, 65 %, 65 % and 35 %; in chopping boards 100 %, 100 %, 35 %, 90 %, 95 %, 90 %, 65 % and 60 %; in workbenches 100 %. 100 %, 25 %, 75 %, 95 %, 85 %, 75 % and 65 %; in cutlet-bars 100 %, 100 %, 30 %, 75 %, 60 %, 90 %, 60 % and 45 %; in knives 100 %, 100 %, 45 %, 70 %, 70 %, 75 %, 60 % and 50 % respectively. Furthermore, in the hands of personnel aerob mesophilic organism, micrococcus- staphylococcus, coagulase positive staphylococcus, enterococcus, coliform bacteria, fecal coliform and E. coli were 100 %, 100 %, 77.5 %, 87.5 %, 90 %, 70 % and 62.5 % respectively. As a result, the fındings obtained in the present study shows that hygienic conditions of the meat-markets are not satisfactory and this situation may be potential risk to the public health
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 18, 2000 |
Published in Issue | Year 2000 Volume: 6 Issue: 1-2 - 2000 |