Bu çalışma, fındık küspesinin naylon kese tekniğiyle kuru madde KM , ham protein HP yıkılabilirliliği ve protein fraksiyonlarının soya küspesi ile karşılaştırma amacıyla yapılmıştır. Besin madde içeriklerinin belirlenmesi amacıyla, etüvde kurutulmuş fındık ve soya küspesi örnekleri 1-mm büyüklüğünde öğütüldükten sonra KM, organik madde OM , eter extraktı EE , ham selüloz HS , HP ve ADIN-N içerikleri belirlenmiştir. Naylon kese yıkılım kinetiği ve protein fraksiyonlarının belirlenmesi için, öğütülmüş yonca- arpa karışımı tüketen üç erişkin rumen fıstüllü koç örneklerin inkubasyonu için kullanılmıştır. Örnekler koçların rumeninde 0. 3, 6. 12, 24 ve 48 saat süreyle inkube edilmiştir. KM. OM. EE, , HP ve ADINN içerikleri sırasıyla soya küspesi için 89.6, 93.5. 1.60, 7.28, 42.45 ve 8.45; fındık küspesi için 92.2, 94.1. 4.43, 7.33, 40.09 ve 5.52 olarak tespit edilmiştir. Fındık küspesinin, 48 saat inkubasyon hariç, tüm inkubasyon saatlerinde soya küspesinden daha yüksek KM ve HP yıkılım değerlerine sahip olduğu gözlemlenmiştir P< 0.05 . Fındık küspesinin rumen HP yıkılım hızı ve suda kolay eriyebilen HP içeriği soya küspesine oranla daha yüksek, fakat potensiyel olarak rumende yıkılabilir ve yıkılamayan protein oranları daha düşük olarak bulunmuştur P< 0.05 . Fındık küspesi UIP kaynağı proteinlerle desteklendiği sürece, yüksek verimli süt ineği veya hızlı gelişen öküz ve boğa rasyonlarında soya küspesi yerine kullanı labilineceği sonucuna varılmıştır
The aim of this study was to compare ruminal dry matter DM and crude protein CP degradation kinetics, and protein fraetions of hazelnııt-meal with soybean-meal by using in situ technique. To determine the Chemical compositions of samples, oven-dried samples of hazelnut-meal HZM and soybean-meal SBM were ground through a 1-mm sereen and theıı, analyzed for DM, organic matter OM , ether extract EE , crude fiber CF , CP, and acid detergent insoluble nitrogen ADİN concentrations. To estimate in situ degradation kinetics and fraetions of CP, three mature fıstulated rams fed ground alfalfa hay plus barley were used for incubation of samples in this study. Samples were incubated in the rumen of rams for periods of 0, 3, 6, 12, 24, and 48 h. The concentrations of DM, OM, EE, CF, CP, and ADIN-N were 89.6, 93.5, 1.60, 7.28, 42.45, 8.45 for SBM and 92.2, 94.1, 4.43, 7.33, 40.09, 5.52 for HZM, respeetively. Hazelnut-meal had signifıcantly higher P< 0.05 in situ ruminal DM and CP degradability compared with SBM at ali incubation times,except 48-h incubation time. The rate of CP degradation k and water soluble protein WSP concentration were higher, but concentrations of potantially degradable PDP , non-digestible NDP , and escape protein EPP were lower in HZM compared with SBM P< 0.05 . It was concluded that hazelnut-meal may be substituted with soybean-meal as a protein supplement for ruminants as long as supplemented with protein sources which is high in undegradable intake protein UIP when fed to high producing dairy cows or last growing beef steer and bulls
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 7 Issue: 1-2 |