Bu çalışmada,Van şehir merkezindeki kasap, şarküteri ve marketlerde hazırlanan ve çiğ olarak satışa sunulan 26 adet tavuk but, 28 adet tavuk göğüs, 26 adet tavuk kanat, 25 adet kuşbaşı et ve 25 adet de köfte olmak üzere toplam 130 adet ızgaralık et örneği mikrobiyolojik yönden incelendi. Tavuk but, tavuk göğüs, tavuk kanat, kuşbaşı et ve köfte örneklerindeki aerob mezofıl bakteri sayıları sırasıyla ortalama 6.42, 6.28, 7.02, 6.84, 6.51 loglO kob/g, enterobakteri sayıları2.49,2.13,3.17,3.02,2.98 log 10 kob/g, enterokoksayıları2.72,3.29,3.10,3.47,2.95 log 10kob/g, sülfit indirgeyen anaerob bakteriler 0.49,0.08,0.79,0.34,0.44 loglO kob/g, maya-küf4.18,4.53,4.49,4.96,4.28 loglO kob/g, Pseudomonas 1.73, 1.05, 1.57, 1.81, 1.22 loglO kob/g, laktobasillus 5.38, 5.78, 5.61, 5.81, 5.11 loglO kob/g, S. aureus 2.45, 2.01, 1.81, 1.97,1.69 loglO kob/g, koliform grubu bakteriler 2.56,3.17,3.33,2.91,1,82 log 10 kob/g ve E. coli sayıları 1.91,2.35,1.77, 1.79, 1.11 loglO kob/g olarak belirlenirken, hiçbir örnekte Salmonella tespit edilemedi.Sonuç olarak; Van’da satılan hazır ızgaralık etlerin hijyenik kalitelerinin iyi olmadığı, değişik düzeylerde istenmeyen mikroorganizmaları içerdiği ve halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike oluşturabileceği sonucuna varıldı
In the study, 26 chicken tight, 28 chicken breast, 26 chicken wing, 25 chopped meat and 25 meat ball, a total of 130 meat samples for grili collected from buchers or markets in the City of Van were microbiologically examined. Aerobic mesophilic bacteria, Enterobactericeae, Enterococcus, Sulphite reducing bacteria, mold-yeast, Pseudomonas, lactobacillus, S. aureus, coliform and E. coli counts were 6.42,6.28,7.02,6.84,6.51; 2.49,2.13,3.17,3.02,2.98; 2.72,3.29, 3.10, 3.47,2.95; 0.49,0.08, 0.79, 0.34,0.44; 4.18,4.53,4.49,4.96,4.28; 1.73, 1.05,1.57, 1.81, 1.22; 5.38, 5.78, 5.61, 5.81, 5.11; 2.45, 2.01, 1.81, 1.97, 1.69; 2.56,3.17,3.33,2.91, 1.82 and 1.91, 2.35, 1.77, 1.79, 1.11 log]0 kob/g for tight, breast, wing, beefmeat for grili and meatball, respectively. No for grili in Van seem not to be good in hygienic quality. They were contaminated with unwanted microorganism at different levels, thus, they may cause potential public Iıealth problem
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2006 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 9 Issue: 2 |