Bu çalışmada, Van otlu peynirlerinde enterotoksijenik Staphylococcus aureus suşlarmın varlığı ve peynirde enterotoksinin olup olmadığını araştırmak amaçlanmıştır. Bu amaçla, toplam 50 adet otlu peynir örneği kimyasal, mikrobiyolojik ve serolojik olarak analiz edilmiştir. Örneklerde pil ve aw değeri ve tuz miktarları, aynı sırayla ortalama 4.445, 0.903 ve %6.211 olarak belirlenirken, toplam aerobik canlı, enterobakteri, laktobasillus, maya/küf ve mikrokok/stafîlokok sayısı sırasıyla ortalama 6.767. 3.523. 6.844, 5.783 ve 4.927 log/g seviyesinde saptanmıştır. 5. aureus, örneklerin sadece 7 %14 'sinde belirlenmiş olup 8.4x10' ile 5.2xl04 kob/g seviyesinde tespit edilmiştir. İzole edilen 7 % 14 S. aureus suşundan 3 %42.8 'ünün enterotoksin C oluşturduğu belirlenmiştir. Hiçbir örnekte toksin bulunamamıştır. Sonuç olarak, incelenen otlu peynir örneklerinde enterotoksin tesbit edilmemiş olmakla birlikte, örneklerin %14'ünde S. aureus bulunması ve bunların %42.8'inin enterotoksijenik olması, bu peynirlerin gıda zehirlenmesi açısından potansiyel bir risk oluşturabileceğini göstermiştir
Itı this stııdy. the presence of enterotoxigenic Staphylococcus aureus strains and enterotoxin in Van Herby-Clıeese was investigated. For this purpose, 50 clıeese samples were analysed microbiologically, chemically and serologically. The pH and a„ values and salt levels were 4.445. 0.903 and 6.211 % respectively. The total organisms. enterobacteria, lactobacillus. yeast/mould and micrococcus/staphylococcus number were 6.767. 3.523, 6.844, 5.783, 4.927 log/g respectively. The presence of S. aureuswas found only in 7 14 % samples and tlıeir levels were between 8.4 x 10' and 5.2 x 104 cfu/g. Ofthe isolated 7 14 % S. aureus strains 3 42.8 % were determined as enterotoxin type C. Eııterotoxin was found in no samples. As a result, although enterotoxin was not found in any Herby-Cheese samples. S. aureuswas found in 14% of the samples. 42.8% of thenı was enterotoxigenic and th is indicates that the examined cheese could create serious health problem
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2006 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 9 Issue: 1 |