BibTex RIS Cite

Otlu peynirlerde enterotoksijenik Staphylococcus aureus suşları ve enterotoksin varlığı üzerine bir araştırma

Year 2006, Volume: 9 Issue: 1, 218 - 225, 01.01.2006

Abstract

Bu çalışmada, Van otlu peynirlerinde enterotoksijenik Staphylococcus aureus suşlarmın varlığı ve peynirde enterotoksinin olup olmadığını araştırmak amaçlanmıştır. Bu amaçla, toplam 50 adet otlu peynir örneği kimyasal, mikrobiyolojik ve serolojik olarak analiz edilmiştir. Örneklerde pil ve aw değeri ve tuz miktarları, aynı sırayla ortalama 4.445, 0.903 ve %6.211 olarak belirlenirken, toplam aerobik canlı, enterobakteri, laktobasillus, maya/küf ve mikrokok/stafîlokok sayısı sırasıyla ortalama 6.767. 3.523. 6.844, 5.783 ve 4.927 log/g seviyesinde saptanmıştır. 5. aureus, örneklerin sadece 7 %14 'sinde belirlenmiş olup 8.4x10' ile 5.2xl04 kob/g seviyesinde tespit edilmiştir. İzole edilen 7 % 14 S. aureus suşundan 3 %42.8 'ünün enterotoksin C oluşturduğu belirlenmiştir. Hiçbir örnekte toksin bulunamamıştır. Sonuç olarak, incelenen otlu peynir örneklerinde enterotoksin tesbit edilmemiş olmakla birlikte, örneklerin %14'ünde S. aureus bulunması ve bunların %42.8'inin enterotoksijenik olması, bu peynirlerin gıda zehirlenmesi açısından potansiyel bir risk oluşturabileceğini göstermiştir

References

  • 1. Coşkun H: Van Otlu Peynirinin Üretimi İle İlgili Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Diinva Gıda Aralık 37-39, (1996).
  • 2. AkyüzN. Coşkun H: Van Otlu Peynirlerin Üretimi ve Peynire Katılan Otların Peynirin Çeşitli Özellikleri Üzerine Etkisi. Her Yönüyle Peynir, ed: Demirci M. Hasad Yayıncılık Ltd Şt. İstanbul. (1996).
  • 3. Kurt A. Akvüz N: Van Otlu Peynirinin Yapılışı ve Mikrobiyolojik. Fiziksel ve Kimyasal Nitelikleri. Gıda 9(3): 141-146. (1984).
  • 4. Arispe I. Westhoff D: Venezuelan White Cheese : Composition and Qualitv. J Food Protect47(l): 27-35.(1984).
  • 5. Abbar FM. Mohammed T: Identification of Some Enterotoxigenic Strains of Staphvlococci From Locally Processed Cheese. Food Microbiol 3: 33-36. (1986).
  • 6. Erol İ: Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Ders Notları. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi. Teksir. Ankara. (1997).
  • 7. Alişarlı M. Sancak YC. Akkava L. Elibol C: Bazı Sütlü Gıdalarda Staphylococcus aureus İzolasyonu. Termoniikieaz Akti vitesi ve Enterotoksijenik ÖzelliklerininAraştırılması. IV. Ulusal Mik Kongr. 18. Ankara. (2000).
  • 8. Untermann F: Zum Vorkommen von Enterotoxinbildenden Staphylokokken bei Menschen. Zbl Bakt Hva I Abt Orig A 222. 18-26.(1972).
  • 9. Ecker C. Lenz W: Enterotoxinnachweis und Lysotvpie bei Staphylococcus aureus in Rahmen der Speiseüberwachung. Arch Für Lebensmittelhyg 41:120-126. (1990).
  • 10. Gilmour A. Harvey J: Staphvlococci in Milk and Milk Products. J Appl Bacteriol Svmposium Supplement 147-166,(1990).
  • 1 i. Spoerri-Peter V: Vorkommen und Eigenschaften von Staphylococcus aureus in Fleischverarbeitenden Betrieben. Vet Med Diss. Zürih. (1991).
  • 12. Bryan LF: Factors that Contribute to Outbreaks of Foodborne Diseases. J Food Prot 41:816-827.(1978).
  • 13. Beckers HJ. Coutinho RA. Jansen JT, Van Leeuwen WJ: Staphvlococcal Food Poisoning bv Consuption of Sterilized Vanilla Custard. Antonie-van- Leeuwenhoek 46:224-225. (1980).
  • 14. Neumavr L. Krâmer J: Vergleichende Untersuchung zur Bildung von Enterotoxin A und Thermonuklease durch Staphylococcus aureus in Sojamilch (-) und M i 1 c h (produkten). Arch für Lebensmittelhyg 40: 3- 7. (1989).
  • 15. Müller C: Charakterisierung von S. aureus aus Mastitsmilchproben der Region Nordostschweiz. Vet Med Diss. Zürich. (1993). .
  • 16. Ünlütiirk A: Süt ve Süt Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar. Patojen Mikroorganizmalar ve Muhafaza Yöntemleri. "Ünlütürk A. Turantaş F (ed): Gıda Mikrobiyolojisi". s298-307, Mengi Tan Basım Evi. İzmir. (1998).
  • 17. Wieneke A: Enteretoksin Production bv Strains of Staphylococcus aureus Isolated from Foods and Human Beinas. J Hvg Camb 73:255-261, (1974).
  • 18. Todd ECD: Foodborne Disease in Canada- A 10-Year Summary from 1975-1984. J Food Protect 35(2): 123-132,(1989).
  • 19. Alterkuse SF. Timbo BB. Mowbray JC. Bean NH. Potter ME: Cheese-Associated Outbreaks of Human Ilness in the United States, 1973 to 1992 Sanitary Manufacturing Pratices Protect Consumers. J Food Protect 61(10): 1405- 1407.(1998).
  • 20. Bone FJ. Bogie D, Morgan-Jones SC: Staphvlococcal Food Poisoning From Sheep Milk Cheese. J Food Protect 103: 449- 458.(1989).
  • 21. Ravmond G. Josephin J: Selective Enteretoxin Production by A Staphylococcus aureus Strain Implicated in A Foodborne Outbreak. J Food Protect 51(2): 130- 131.(1988).
  • 22. Minör TE. Marth EH: Staphylococcus aureus and Staphvlococcal Food Intoxications. A Review III J Milk Food Tech 35(2): 77- 82.(1972).
  • 23. Pereira ML, dos Carmo LS. Santos EJ, Bergdoll MS: Enterotoxin H in Staphvlococcal Food Poisoning. J Food Protect 59(5): 559-561,(1996).
  • 24. Todd ECD. Szabo R. Robern H. Gleeson T, Park C, Clark DS: Variation in Counts, Enterotoxin Levels and Tnase in Swiss- Type Cheese Contaminated with Staphylococcus aureus. J Food Protect 44(1 f): 839- 848.(1981).
  • 25. Bostan K: Değişik Ambalajlar İçinde Bulunan Tulum Peynirlerinin Duyusal, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri. Her Yönüyle Peynir. Hasad Yayıncılık Ltd Şti. İstanbul, (1996).
  • 26. Brodsky MH: Evaluation of the Bacteriological Health Risk of 60-Day Aged Raw Milk Cheddar Cheese. J Food Protect 47(7): 530-531.(1984).
  • 27. Garcia MC, Otero A, Garcia ML, Moreno B: Microbiological Quality and Composition of Two Types of Spanish Sheep's Milk Cheeses ( Manchego and Burgos Varietes). J Dairy Res 54: 551-557, (1987).
  • 28. Sancak YC: Van ve Yöresinde Olgunlaştırılmış Olarak Tüketime Sunulan Otlu Peynirlerin Mikrobiyolojik, Kimyasal ve Fiziksel Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi. Ankara. (1990).
  • 29. Sancak YC. Kayaardı S. Sağun E. Ekici K: Otlu Peynirlerin Kimyasal Kompozisyonu, Su Aktivitesi (a w) Değeri ve Mikroorganizmalar Arasındaki İlişki. YYÜ Sağlık Bil Derg 2(1- 2): 75-79. (1996).
  • 30. Coşkun H: Farklı Metotlarla Üretilen Otlu Peynirlerde Olgunlaşma Süresi Boyunca Meydana Gelen Değişmeler. YYÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Van, (1995).
  • 31. İşleyici Ö, Akyüz N: Van İlinde Satışa Sunulan Otlu Peynirlerde Mikrofloranın ve Laktik Asit Bakterilerinin Türlerinin Belirlenmesi. "Demirci M (ed): Süt Mikrobiyolojisi ve Katkı Maddeleri", Rebel Matbaacılık, İstanbul, (2000).
  • 32. Baumgart J: Mikrobiologische Untersuchung von Lebensmitteln. Behr's GmbH & Co. Hamburg. (1993).
  • 33. Pichhardt K: Lebensmittel-Mikrobiologie. Springer Verlag. Berlin. (1993).
  • 34. Park C. Szabo R: Evaluation the Reversed Passive Latex Agglutination (RPLA) Test Kids for Detection of Staphylococcal Enterotoxins A.B.C and D in Foods. Can J Microbiol 32:723-727. (1996).
  • 35. Rose S. Bankes P, Stringer M: Detection of Staphylococcal Enterotoxins in Dairy Products by the Reversed Passive Latex Agglutination (SET-RPLA) Kit. Int J Food Microbiol 8: 65-79.(1989).
  • 36. Rödel L: Ein Enfacher au-Wert-Messer für die Praxis. Fleischwiıdschaft 51: 1800- 1802,(1971).
  • 37. Kurt A. Çakınak S. Çağlar A: Süt ve Mamülleri Muayene ve Analiz Metotları Rehberi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. Erzurum. (1993).
  • 38. Bergdoll MS: Staphylococcal Food Poisoning. "Cliver OD (ed): Foodborne Diseases. Vol 5 p86-106". Academic Press, Wisconsin. (1990).
  • 39. Alişarlı M: Vermehrung von Staphylococcus aııreus und Enterotoxinbildung in türkischen Puddingspesien. Vet Med Diss. Zürich, (1997).
  • 40. Tatini SR: Influence of Food Environments on Growth of Staphylococcus aureus and Production of Various Enterotoxins. J Milk FoodTechnol 36( 11): 559-563. (1973).
  • 41. Troller JA: Staphylococcal Growth and Enterotoxin Production- Factors for Control. J Milk Food Technol 39(7): 499- 503,(1976).
  • 42. İbrahim GF, Baldock AK, Radford DR, Ireland LB: Inhibition of Staphylococcus aureus Growth and Enterotoxin-A Production in Cheddar Cheese Produced with Variable Starter Activity. J Food Protect 44(4): 263- 267,(1981). '
  • 43. Scott WJ: Water Relations of Staphylococcus aureus at 30 °C. Aust J Biol Sci 6: 549- 564,(1953).
  • 44. Notermans S, Tips P, Heuvelman CJ: Einfluss der Milieu-Bedingungen auf das Wachstum von 5. aureus und die Enterotoxin-Bildung. Fleischwirtsch 64: 1490-1496.(1984).
  • 45. Notermans S, Heuvelman CJ: Combined Effect of Water Activity, pH and SubOptimal Temperature on Growth and Enterotoxin Production of Staphylococcus aureus. JFood Sci 48:1832-1835,(1983).
  • 46. Lotter LP. Leistner L: Minimal Water Activity for Enterotoxin A Production and Growth of Staphylococcus aureus. Appl Environ Microbiol 36:377-380. (1978).
  • 47. Ewald S, Notermans S: Effect of aw and Enterotoxin D Production of S. aureus. Int J Food Microbiol 6:25-30, (1988).
  • 48. Santos Clemente dos E. Genigeorgis C: Survival and Growth of Staphylococcus aureus in Raw Commercial Manufacturing of Brazilian Minas Cheese. J Food Protect 44(3): 177-184.(1981).
  • 49. Baclımann HP: The Fate of Potentially Pathogenic Bacteria in Swiss Hard and Semihard Cheeses Made from Raw Milk. J Dairy Sci 78:476-483. (1995).
  • 50. Tatini SR. Jezeski JJ. Jr Olson JC, Casman EP: Factors Influencing the Production of Staphvlococcal Enterotoxin A in Milk. J Dairy Sci 54:312-320, (1971).
  • 51. Bowen DA. Henning DR: Coliform Bacteria and Staphylococcus aureus in Retail Natural Cheeseses. J Food Protect 57(3): 253-255. (1994).
  • 52. Khayat FA. Bruhn JC. Rıchardson GH: A Survey of Coliforms and Staphylococcus aureus in Cheese Using Impedimetric and Plate Count Methods. J Food Protect 51(1): 53-55,( 1988).
  • 53. Şahan N. Var I: Taze Urfa Peynirlerinin Mikrobiyolojik Özellikleri ve Bazı Patojen Bakterilerinin Aranması. "Demirci M (ed): Geleneksel Süt Ürünleri". MPM Yayınları No: 621. Mert Matbaacılık. Ankara. (1998).
  • 54. Sert S. Özdemir S: Erzurum'da Kış Aylarında Tüketime Sunulan Taze Beyaz Peynir ve Kahvaltılık Tereyağları Üzerinde Mikrobiyolojik Çalışmalar. Atatürk Üniv Zir Fak Derg' 1142-1153. (1987).
  • 55. Patır B. Arslan A. Güven A: Şavak Salamura Beyaz Peynirlerinde Bazı Patojen Mikroorganizmaların Varlığı Üzerine Araştırmalar. İstanbul Üniv Vet Fak Derg 24(1): 45-54, (1998).
  • 56. Tekinşen OC. Çelik C: Şavak Peynirinde Staphylococcus'lar ve Micrococcus'lar, Ankara Üniv Vet Fak Derg 26(3-4): 47-63. (1979).
  • 57. Carter GR. Chengappa MM. Roberts AW. Claus GW. Rikihisa Y: Bacteria. “Essential of Veterinary Microbiology” Cann C (ed): Vol 2. pl09-241". Williams and Wilkins Co. Baltimore, (1995)
  • 58. Castro R. Schoebitz R. Montes L. Bergdoll MS: Enterotoxigenity of Staphylococcus aureus Strains Isolated from Cheese Made From Unpasteurised Milk. Lebensm-Wiss UTechnol 19:401-402,(1986).
  • 59. Hajek V: Identification of Enterotoxigenic Staphylococci From Sheep and Sheep Cheese. Appl Environ Microbiol 35(2): 264- 268.(1978).
  • 60. Bergdoll MS: Staphylococcus aureus. J Assoc Anal Chem 74:706-710,(1991).
  • 61. GilbertRJ: Staphvlococcal Food Poisoning and Botulism. Postgrauate Medical J 50: 603- 611,(1974).
  • 62. Patır B: Şavak Salamura Beyaz Peynirinin Olgunlaşması Sırasında Enterotoksijenik Koagülaz-Pozitif Staphylococcus aure us'un Yaşam Süreleri ile Mikrobiyolojik ve Kimyasal Niteliklerinde Meydana Gelen Değişmeler. Doğa Türk Vet ve Hay Derg 11(1): 59-67, (1987).
  • 63. Stecchini ML. Sarais I. Bertoldi M: The Influence of Lactobacillus Plantarum Culture Inoculation on the Fate of Staphylococcus aureus and Salmonella ryphimurium in Montosio Cheese. Int J Food Microbiol 14:99-110, (1991).

A study on the presence of enterotoxigenic Staphylococcus aureus strains and enterotoxiıı in Herby-Cheeses

Year 2006, Volume: 9 Issue: 1, 218 - 225, 01.01.2006

Abstract

Itı this stııdy. the presence of enterotoxigenic Staphylococcus aureus strains and enterotoxin in Van Herby-Clıeese was investigated. For this purpose, 50 clıeese samples were analysed microbiologically, chemically and serologically. The pH and a„ values and salt levels were 4.445. 0.903 and 6.211 % respectively. The total organisms. enterobacteria, lactobacillus. yeast/mould and micrococcus/staphylococcus number were 6.767. 3.523, 6.844, 5.783, 4.927 log/g respectively. The presence of S. aureuswas found only in 7 14 % samples and tlıeir levels were between 8.4 x 10' and 5.2 x 104 cfu/g. Ofthe isolated 7 14 % S. aureus strains 3 42.8 % were determined as enterotoxin type C. Eııterotoxin was found in no samples. As a result, although enterotoxin was not found in any Herby-Cheese samples. S. aureuswas found in 14% of the samples. 42.8% of thenı was enterotoxigenic and th is indicates that the examined cheese could create serious health problem

References

  • 1. Coşkun H: Van Otlu Peynirinin Üretimi İle İlgili Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Diinva Gıda Aralık 37-39, (1996).
  • 2. AkyüzN. Coşkun H: Van Otlu Peynirlerin Üretimi ve Peynire Katılan Otların Peynirin Çeşitli Özellikleri Üzerine Etkisi. Her Yönüyle Peynir, ed: Demirci M. Hasad Yayıncılık Ltd Şt. İstanbul. (1996).
  • 3. Kurt A. Akvüz N: Van Otlu Peynirinin Yapılışı ve Mikrobiyolojik. Fiziksel ve Kimyasal Nitelikleri. Gıda 9(3): 141-146. (1984).
  • 4. Arispe I. Westhoff D: Venezuelan White Cheese : Composition and Qualitv. J Food Protect47(l): 27-35.(1984).
  • 5. Abbar FM. Mohammed T: Identification of Some Enterotoxigenic Strains of Staphvlococci From Locally Processed Cheese. Food Microbiol 3: 33-36. (1986).
  • 6. Erol İ: Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Ders Notları. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi. Teksir. Ankara. (1997).
  • 7. Alişarlı M. Sancak YC. Akkava L. Elibol C: Bazı Sütlü Gıdalarda Staphylococcus aureus İzolasyonu. Termoniikieaz Akti vitesi ve Enterotoksijenik ÖzelliklerininAraştırılması. IV. Ulusal Mik Kongr. 18. Ankara. (2000).
  • 8. Untermann F: Zum Vorkommen von Enterotoxinbildenden Staphylokokken bei Menschen. Zbl Bakt Hva I Abt Orig A 222. 18-26.(1972).
  • 9. Ecker C. Lenz W: Enterotoxinnachweis und Lysotvpie bei Staphylococcus aureus in Rahmen der Speiseüberwachung. Arch Für Lebensmittelhyg 41:120-126. (1990).
  • 10. Gilmour A. Harvey J: Staphvlococci in Milk and Milk Products. J Appl Bacteriol Svmposium Supplement 147-166,(1990).
  • 1 i. Spoerri-Peter V: Vorkommen und Eigenschaften von Staphylococcus aureus in Fleischverarbeitenden Betrieben. Vet Med Diss. Zürih. (1991).
  • 12. Bryan LF: Factors that Contribute to Outbreaks of Foodborne Diseases. J Food Prot 41:816-827.(1978).
  • 13. Beckers HJ. Coutinho RA. Jansen JT, Van Leeuwen WJ: Staphvlococcal Food Poisoning bv Consuption of Sterilized Vanilla Custard. Antonie-van- Leeuwenhoek 46:224-225. (1980).
  • 14. Neumavr L. Krâmer J: Vergleichende Untersuchung zur Bildung von Enterotoxin A und Thermonuklease durch Staphylococcus aureus in Sojamilch (-) und M i 1 c h (produkten). Arch für Lebensmittelhyg 40: 3- 7. (1989).
  • 15. Müller C: Charakterisierung von S. aureus aus Mastitsmilchproben der Region Nordostschweiz. Vet Med Diss. Zürich. (1993). .
  • 16. Ünlütiirk A: Süt ve Süt Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar. Patojen Mikroorganizmalar ve Muhafaza Yöntemleri. "Ünlütürk A. Turantaş F (ed): Gıda Mikrobiyolojisi". s298-307, Mengi Tan Basım Evi. İzmir. (1998).
  • 17. Wieneke A: Enteretoksin Production bv Strains of Staphylococcus aureus Isolated from Foods and Human Beinas. J Hvg Camb 73:255-261, (1974).
  • 18. Todd ECD: Foodborne Disease in Canada- A 10-Year Summary from 1975-1984. J Food Protect 35(2): 123-132,(1989).
  • 19. Alterkuse SF. Timbo BB. Mowbray JC. Bean NH. Potter ME: Cheese-Associated Outbreaks of Human Ilness in the United States, 1973 to 1992 Sanitary Manufacturing Pratices Protect Consumers. J Food Protect 61(10): 1405- 1407.(1998).
  • 20. Bone FJ. Bogie D, Morgan-Jones SC: Staphvlococcal Food Poisoning From Sheep Milk Cheese. J Food Protect 103: 449- 458.(1989).
  • 21. Ravmond G. Josephin J: Selective Enteretoxin Production by A Staphylococcus aureus Strain Implicated in A Foodborne Outbreak. J Food Protect 51(2): 130- 131.(1988).
  • 22. Minör TE. Marth EH: Staphylococcus aureus and Staphvlococcal Food Intoxications. A Review III J Milk Food Tech 35(2): 77- 82.(1972).
  • 23. Pereira ML, dos Carmo LS. Santos EJ, Bergdoll MS: Enterotoxin H in Staphvlococcal Food Poisoning. J Food Protect 59(5): 559-561,(1996).
  • 24. Todd ECD. Szabo R. Robern H. Gleeson T, Park C, Clark DS: Variation in Counts, Enterotoxin Levels and Tnase in Swiss- Type Cheese Contaminated with Staphylococcus aureus. J Food Protect 44(1 f): 839- 848.(1981).
  • 25. Bostan K: Değişik Ambalajlar İçinde Bulunan Tulum Peynirlerinin Duyusal, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri. Her Yönüyle Peynir. Hasad Yayıncılık Ltd Şti. İstanbul, (1996).
  • 26. Brodsky MH: Evaluation of the Bacteriological Health Risk of 60-Day Aged Raw Milk Cheddar Cheese. J Food Protect 47(7): 530-531.(1984).
  • 27. Garcia MC, Otero A, Garcia ML, Moreno B: Microbiological Quality and Composition of Two Types of Spanish Sheep's Milk Cheeses ( Manchego and Burgos Varietes). J Dairy Res 54: 551-557, (1987).
  • 28. Sancak YC: Van ve Yöresinde Olgunlaştırılmış Olarak Tüketime Sunulan Otlu Peynirlerin Mikrobiyolojik, Kimyasal ve Fiziksel Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi. Ankara. (1990).
  • 29. Sancak YC. Kayaardı S. Sağun E. Ekici K: Otlu Peynirlerin Kimyasal Kompozisyonu, Su Aktivitesi (a w) Değeri ve Mikroorganizmalar Arasındaki İlişki. YYÜ Sağlık Bil Derg 2(1- 2): 75-79. (1996).
  • 30. Coşkun H: Farklı Metotlarla Üretilen Otlu Peynirlerde Olgunlaşma Süresi Boyunca Meydana Gelen Değişmeler. YYÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Van, (1995).
  • 31. İşleyici Ö, Akyüz N: Van İlinde Satışa Sunulan Otlu Peynirlerde Mikrofloranın ve Laktik Asit Bakterilerinin Türlerinin Belirlenmesi. "Demirci M (ed): Süt Mikrobiyolojisi ve Katkı Maddeleri", Rebel Matbaacılık, İstanbul, (2000).
  • 32. Baumgart J: Mikrobiologische Untersuchung von Lebensmitteln. Behr's GmbH & Co. Hamburg. (1993).
  • 33. Pichhardt K: Lebensmittel-Mikrobiologie. Springer Verlag. Berlin. (1993).
  • 34. Park C. Szabo R: Evaluation the Reversed Passive Latex Agglutination (RPLA) Test Kids for Detection of Staphylococcal Enterotoxins A.B.C and D in Foods. Can J Microbiol 32:723-727. (1996).
  • 35. Rose S. Bankes P, Stringer M: Detection of Staphylococcal Enterotoxins in Dairy Products by the Reversed Passive Latex Agglutination (SET-RPLA) Kit. Int J Food Microbiol 8: 65-79.(1989).
  • 36. Rödel L: Ein Enfacher au-Wert-Messer für die Praxis. Fleischwiıdschaft 51: 1800- 1802,(1971).
  • 37. Kurt A. Çakınak S. Çağlar A: Süt ve Mamülleri Muayene ve Analiz Metotları Rehberi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. Erzurum. (1993).
  • 38. Bergdoll MS: Staphylococcal Food Poisoning. "Cliver OD (ed): Foodborne Diseases. Vol 5 p86-106". Academic Press, Wisconsin. (1990).
  • 39. Alişarlı M: Vermehrung von Staphylococcus aııreus und Enterotoxinbildung in türkischen Puddingspesien. Vet Med Diss. Zürich, (1997).
  • 40. Tatini SR: Influence of Food Environments on Growth of Staphylococcus aureus and Production of Various Enterotoxins. J Milk FoodTechnol 36( 11): 559-563. (1973).
  • 41. Troller JA: Staphylococcal Growth and Enterotoxin Production- Factors for Control. J Milk Food Technol 39(7): 499- 503,(1976).
  • 42. İbrahim GF, Baldock AK, Radford DR, Ireland LB: Inhibition of Staphylococcus aureus Growth and Enterotoxin-A Production in Cheddar Cheese Produced with Variable Starter Activity. J Food Protect 44(4): 263- 267,(1981). '
  • 43. Scott WJ: Water Relations of Staphylococcus aureus at 30 °C. Aust J Biol Sci 6: 549- 564,(1953).
  • 44. Notermans S, Tips P, Heuvelman CJ: Einfluss der Milieu-Bedingungen auf das Wachstum von 5. aureus und die Enterotoxin-Bildung. Fleischwirtsch 64: 1490-1496.(1984).
  • 45. Notermans S, Heuvelman CJ: Combined Effect of Water Activity, pH and SubOptimal Temperature on Growth and Enterotoxin Production of Staphylococcus aureus. JFood Sci 48:1832-1835,(1983).
  • 46. Lotter LP. Leistner L: Minimal Water Activity for Enterotoxin A Production and Growth of Staphylococcus aureus. Appl Environ Microbiol 36:377-380. (1978).
  • 47. Ewald S, Notermans S: Effect of aw and Enterotoxin D Production of S. aureus. Int J Food Microbiol 6:25-30, (1988).
  • 48. Santos Clemente dos E. Genigeorgis C: Survival and Growth of Staphylococcus aureus in Raw Commercial Manufacturing of Brazilian Minas Cheese. J Food Protect 44(3): 177-184.(1981).
  • 49. Baclımann HP: The Fate of Potentially Pathogenic Bacteria in Swiss Hard and Semihard Cheeses Made from Raw Milk. J Dairy Sci 78:476-483. (1995).
  • 50. Tatini SR. Jezeski JJ. Jr Olson JC, Casman EP: Factors Influencing the Production of Staphvlococcal Enterotoxin A in Milk. J Dairy Sci 54:312-320, (1971).
  • 51. Bowen DA. Henning DR: Coliform Bacteria and Staphylococcus aureus in Retail Natural Cheeseses. J Food Protect 57(3): 253-255. (1994).
  • 52. Khayat FA. Bruhn JC. Rıchardson GH: A Survey of Coliforms and Staphylococcus aureus in Cheese Using Impedimetric and Plate Count Methods. J Food Protect 51(1): 53-55,( 1988).
  • 53. Şahan N. Var I: Taze Urfa Peynirlerinin Mikrobiyolojik Özellikleri ve Bazı Patojen Bakterilerinin Aranması. "Demirci M (ed): Geleneksel Süt Ürünleri". MPM Yayınları No: 621. Mert Matbaacılık. Ankara. (1998).
  • 54. Sert S. Özdemir S: Erzurum'da Kış Aylarında Tüketime Sunulan Taze Beyaz Peynir ve Kahvaltılık Tereyağları Üzerinde Mikrobiyolojik Çalışmalar. Atatürk Üniv Zir Fak Derg' 1142-1153. (1987).
  • 55. Patır B. Arslan A. Güven A: Şavak Salamura Beyaz Peynirlerinde Bazı Patojen Mikroorganizmaların Varlığı Üzerine Araştırmalar. İstanbul Üniv Vet Fak Derg 24(1): 45-54, (1998).
  • 56. Tekinşen OC. Çelik C: Şavak Peynirinde Staphylococcus'lar ve Micrococcus'lar, Ankara Üniv Vet Fak Derg 26(3-4): 47-63. (1979).
  • 57. Carter GR. Chengappa MM. Roberts AW. Claus GW. Rikihisa Y: Bacteria. “Essential of Veterinary Microbiology” Cann C (ed): Vol 2. pl09-241". Williams and Wilkins Co. Baltimore, (1995)
  • 58. Castro R. Schoebitz R. Montes L. Bergdoll MS: Enterotoxigenity of Staphylococcus aureus Strains Isolated from Cheese Made From Unpasteurised Milk. Lebensm-Wiss UTechnol 19:401-402,(1986).
  • 59. Hajek V: Identification of Enterotoxigenic Staphylococci From Sheep and Sheep Cheese. Appl Environ Microbiol 35(2): 264- 268.(1978).
  • 60. Bergdoll MS: Staphylococcus aureus. J Assoc Anal Chem 74:706-710,(1991).
  • 61. GilbertRJ: Staphvlococcal Food Poisoning and Botulism. Postgrauate Medical J 50: 603- 611,(1974).
  • 62. Patır B: Şavak Salamura Beyaz Peynirinin Olgunlaşması Sırasında Enterotoksijenik Koagülaz-Pozitif Staphylococcus aure us'un Yaşam Süreleri ile Mikrobiyolojik ve Kimyasal Niteliklerinde Meydana Gelen Değişmeler. Doğa Türk Vet ve Hay Derg 11(1): 59-67, (1987).
  • 63. Stecchini ML. Sarais I. Bertoldi M: The Influence of Lactobacillus Plantarum Culture Inoculation on the Fate of Staphylococcus aureus and Salmonella ryphimurium in Montosio Cheese. Int J Food Microbiol 14:99-110, (1991).
There are 63 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Yakup Can Sancak This is me

Mustafa Alişarlı This is me

Levent Akkaya This is me

Publication Date January 1, 2006
Published in Issue Year 2006 Volume: 9 Issue: 1

Cite

APA Sancak, Y. C., Alişarlı, M., & Akkaya, L. (2006). Otlu peynirlerde enterotoksijenik Staphylococcus aureus suşları ve enterotoksin varlığı üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9(1), 218-225.
AMA Sancak YC, Alişarlı M, Akkaya L. Otlu peynirlerde enterotoksijenik Staphylococcus aureus suşları ve enterotoksin varlığı üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. January 2006;9(1):218-225.
Chicago Sancak, Yakup Can, Mustafa Alişarlı, and Levent Akkaya. “Otlu Peynirlerde Enterotoksijenik Staphylococcus Aureus suşları Ve Enterotoksin varlığı üzerine Bir araştırma”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 9, no. 1 (January 2006): 218-25.
EndNote Sancak YC, Alişarlı M, Akkaya L (January 1, 2006) Otlu peynirlerde enterotoksijenik Staphylococcus aureus suşları ve enterotoksin varlığı üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 9 1 218–225.
IEEE Y. C. Sancak, M. Alişarlı, and L. Akkaya, “Otlu peynirlerde enterotoksijenik Staphylococcus aureus suşları ve enterotoksin varlığı üzerine bir araştırma”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 9, no. 1, pp. 218–225, 2006.
ISNAD Sancak, Yakup Can et al. “Otlu Peynirlerde Enterotoksijenik Staphylococcus Aureus suşları Ve Enterotoksin varlığı üzerine Bir araştırma”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 9/1 (January 2006), 218-225.
JAMA Sancak YC, Alişarlı M, Akkaya L. Otlu peynirlerde enterotoksijenik Staphylococcus aureus suşları ve enterotoksin varlığı üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2006;9:218–225.
MLA Sancak, Yakup Can et al. “Otlu Peynirlerde Enterotoksijenik Staphylococcus Aureus suşları Ve Enterotoksin varlığı üzerine Bir araştırma”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 9, no. 1, 2006, pp. 218-25.
Vancouver Sancak YC, Alişarlı M, Akkaya L. Otlu peynirlerde enterotoksijenik Staphylococcus aureus suşları ve enterotoksin varlığı üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2006;9(1):218-25.