Aim & Scope

Dünyada ve Türkiye’de yaşanan kentleşme ve süreci ve bu süreçte ortaya çıkan sorunlar, sorunlara getirilen çözüm önerileri bilimsel çalışmalara ve araştırmalara konu olmaktadır. Kentleşme sürecinin bir ayağı kentsel mekanlarsa, diğer ayağı kırsal alanlardır. Bu nedenle, kırsal alanların yönetimi, kıra ilişkin sorunlar ve politikalar da kent araştırmalarında kaçınılmaz olarak yer almaktadır. Yine, çevre sorunları bir çok bilim dalının çalışma alanına girmekte, sosyal bilimlerde de önemli bir araştırma alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yerel yönetimler ise hem kent yönetimi, hem kırsal alan yönetimi ve hem de çevre yönetimi açıısından kent ve çevre çalışmalarının temelini oluşturmaktadır.

Kent ve Çevre Araştırmaları Dergisi’nin amacı, kent, çevre ve yerel yönetim alanında bilimsel ölçütler içerisinde yapılan araştırmaları ortaya koymak; bu kapsamda yapılan çalışmaları akademik ortamda paylaşmaktır. Ayrıca, bu alanın gelişimine katkı sağlamak, sorunları bilimsel yöntemlerle ele almak da bir diğer önemli amaçtır.


Kent ve Çevre Araştırmaları Dergisi kent, çevre ve yerel yönetimler alanındaki araştırmalara ve bilimsel çalışmalara yer vermektedir. Bu alanların kapsamı çok geniştir ve disiplinlerarasıdır.

Kent ve Çevre Araştırmaları Dergisi ulusal akademik ve hakemli bir dergidir. Ücretsizdir. 2019 yılında kent, çevre ve yerel yönetim politikaları alanında disiplinler arası bir araştırma dergisi olarak yayımlanmaya başlayacaktır. Dili, Türkçedir. Yazıların İngilizce özetleri verilmektedir. Haziran ve Aralık olmak üzere yılda iki sayı yayımlanacaktır.

Kent ve kentsel politikalar içinde örneğin, kentleşme süreci, gelişmiş ve az gelişmiş ülkelerdeki kentleşme biçimi, kentleşme politikaları, kent kuramları, Türkiye’de kentleşme, kentleşmenin ekonomi politiği, kent planlaması, katılım, kentli hakları, kentsel dönüşüm, konut sorunu ve konut politikaları, gecekondu sorunu ve gecekondu politikaları, arsa politikaları, yapı denetimi, afet politikaları; bölge politikaları içinde, bölgesel gelişme politikaları, bölge planlaması, Türkiye’de bölgesel gelişme politikaları; çevre politikaları içinde, çevre sorunları, çevrenin ekonomik, siyasal, hukuki ve yönetsel boyutları, çevre hakkı, Türkiye’de çevre politikaları, çevrenin uluslararası boyutu, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir gelişme; yerel yönetimler içinde, yerinden yönetim, yerel özerklik, idari vesayet, yerel yönetim kuramları, Türkiye’de yerel yönetimler, karşılaştırmalı yerel yönetimler, yerel yönetim maliyesi, yerel yönetimlerin denetimi, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı gibi konular yer almaktadır. Söz konusu konuların herbirinin altında çok sayıda alt başlıklar da bulunmaktadır.


Period Months
June December