Van Gölü’nde faaliyet gösteren gemilerin sintine sularından kaynaklı su kirliliği araştırılmıştır. Gemilerin barındığı on ayrı istasyondaki göl suyunda multimetre ile yerinde ölçümler yapılırken, göl suyunda ve gemilerden alınan sintine sularında kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) ve yağ-gres analizleri gerçekleştirilmiştir. Göl sularında en düşük ve en yüksek KOİ değerleri sırasıyla 32 ve 240 mg/L, en düşük ve en yüksek yağ-gres değerleri sırasıyla 23 ve 146.5 mg/L olmuştur. Sintine su örneklerinde ise en düşük ve en yüksek KOİ değerleri sırasıyla 22 ve 5890 mg/L, en düşük ve en yüksek yağ-gres değerleri sırasıyla 11.3 ve 10000.0 mg/L bulunmuştur. İstasyonlarda göl suyunda yapılan ölçümlerde Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ne göre genel olarak su sıcaklığının I-II. sınıf, çözünmüş oksijenin I. sınıf, oksijen doygunluğunun I. sınıf ve göl suyunun sodalı özelliğinden dolayı pH’nın IV. sınıfta yer aldığı belirlenmiştir. İstasyon göl sularından alınan örneklerde ortalama KOİ ve yağ-gres değerleri ise IV. sınıfta bulunmuştur. Tüm teknelerdeki yağ-gres değerleri MARPOL 73/78’e göre sınır değerin (15 mg/L) üstünde çıkmıştır. Çalışma sonucunda barınak olarak kullanılan bölgelerin, gemilerin bıraktığı sintine sularından olumsuz etkilendiği belirlenmiştir.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
FYL-2020-8849
Bu yayın Rasim AKMAN’ın Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Mühendisliği Anabilim Dalı’nda tamamlanmış olan yüksek lisans tez çalışmasından hazırlanmış olup, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından FYL-2020-8849 numaralı proje kapsamında desteklenmiştir. Destekleyen kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz.
The water pollution caused by the bilge waters of the ships operating in Van Lake was investigated. While on-site measurements were made with a multimeter in the lake water in ten different stations that used as ship havens, chemical oxygen demand (COD) and oil-grease analyses were carried out in the lake water and bilge waters taken from the ships. In the sample waters taken from the lake, the lowest and highest COD values were 32 and 240 mg/L, respectively, and the lowest and highest oil-grease values were 23 and 146.5 mg/L, respectively. In the bilge waters, the lowest and highest COD values were 22 and 5890 mg/L, respectively, and the lowest and highest oil-grease values were 11.3 and 10000.0 mg/L, respectively. Generally, according to the Water Pollution Control Regulation, it was found that the water temperature was in the I-II. class, dissolved oxygen and oxygen saturation I. class in lake water, and pH in IV. class due to the alkaline lake water. However, the mean COD and oil-grease values in the samples of lake water are IV. class. The oil-grease values in all ships were above the limit value (15 mg/L) according to MARPOL 73/78. As a result of the study, it was determined that the areas used as a ship haven were adversely affected by the bilge waters left by the ships.
FYL-2020-8849
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | FYL-2020-8849 |
Publication Date | August 30, 2022 |
Submission Date | January 16, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |