Bu çalışmada, rizobakterilerin kurak şartlarda yetiştirilen fasulyenin (Phaseolus vulgaris L.) bazı biyokimyasal ve fizyolojik özellikler üzerindeki etkilerinin belirlenmesi için yapılmıştır. Tesadüf parselleri deneme desenine göre faktöriyel düzende 4 tekerrür olarak kurulan denemede, bitki materyali olarak Akman-98 fasulye çeşidi kullanılmıştır. Çalışma, kontrol grubu (B0), azot fikse edici (B1), fosfor çözücü (B2) ve azot fikse edici + fosfor çözücü (B3) rizobakteri uygulamaları ile kurulmuştur. Araştırmada NS (Normal su=%100), K1 (Kuraklık 1 =%50) ve K2 (Kuraklık 2 =%25) olacak şekilde üç farklı kuraklık stresi uygulanmıştır. Çalışmada, yaprak alanı (cm2), klorofil oranı (µg/cm2), yaprak sıcaklığı (°C), yaprak dokularında bağıl su içeriği (%), yaprak dokularında iyon sızıntısı (%), yaprak dokularında membran dayanıklılık indeksi (%) ve malondialdehit içeriği (nmol/g) incelenmiştir. Araştırma sonucunda faktörlerin ortak etkileşimi neticesinde yaprak alanında en yüksek değer (55.31 cm2) ile B1xNS uygulamasından alınırken en düşük değerler (30.61 cm2 ve 32.20 cm2) ise B1xK1 ve B3xK2 uygulamalarından elde edilmiştir. Klorofil oranı incelendiğinde yüksek değer 41.33 (µg/cm2) ile B0xK1 uygulamasından ve en düşük değer ise 28.83 (µg/cm2) ile B3xK2 uygulamasından alınmıştır. Çalışmada yaprak dokularında iyon sızıntısına ait en yüksek değer %34.36 ile B3xK3 uygulamasından, en düşük değer ise %28.27 ile B1xK1 uygulamasından elde edilmiştir. Denemede yaprak dokularında membran dayanıklılık indeksine ait en yüksek değerler (%78.55 ve %78.51) B0xK2 ve B2xK3 uygulamalarından ve en düşük değerler (%68.57, %67.84 ve %68.98) ise sırasıyla B1xK2, B2xK1 ve B3xK3 uygulamalarından alınmıştır. Ancak daha gerçekçi sonuçların elde edilebilmesi için bu gibi çalışmaların tarla şartlarında da çalışılması gerekmektedir.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
FYD-2020-8967
Mali desteklerinden dolayı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimine teşekkürlerimizi sunarız
This study was carried out to determine the effects of rhizobacteria on some biochemical and physiological properties of beans (Phaseolus vulgaris L.) grown in arid conditions. Akman-98 bean variety was used as plant material in the experiment, which was established as four replications in factorial order according to the completely randomized plots experimental design. The study was established with the control group (B0), nitrogen fixer (B1), phosphorus solvent (B2), and nitrogen fixer + phosphorus solvent (B3) rhizobacteria applications. In the experiment, three different drought stresses were applied as NS (Normal water=100%), K1 (Drought 1=50%), and K2 (Drought 1=25%). In the experiment, leaf area (cm2), chlorophyll ratio (µg/cm2), leaf temperature (°C), relative water content (%) in leaf tissues, ion leakage in leaf tissues (%), membrane durability index (%) in leaf tissues, and malondialdehyde content (nmol/g1) were investigated. As a result of the common interaction of the factors in the study, the highest value in the leaf area was obtained from the B1xNS application with (55.31 cm2), while the lowest values (30.61 cm2 and 32.20 cm2) were obtained from the B1xK1 and B3xK2 applications. When the chlorophyll ratio was examined, the highest value was obtained from the B0xK1 application with 41.33 (µg/cm2), and the lowest value was obtained from the B3xK2 application with 28.83 (µg/cm2). In the study, the highest ion leakage value in leaf tissues was obtained from the B3xK3 application with 34.36%, and the lowest value was obtained from the B1xK1 application with 28.27%. In the experiment, the highest values of membrane durability index in leaf tissues (78.55% and 78.51%) were obtained from B0xK2 and B2xK3 applications, and the lowest values (68.57%, 67.84%, and 68.98%) were obtained from B1xK2, B2xK1, and B3xK3 applications, respectively. However, in order to achieve more realistic results, such studies are required under field conditions.
FYD-2020-8967
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | FYD-2020-8967 |
Publication Date | August 30, 2022 |
Submission Date | March 4, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |