Bu çalışmada Türkiye’de son yıllarda yaygın olarak yetiştirilen farklı aspir çeşitlerinin laboratuvar koşullarında bazı fizyolojik parametreleri belirlenmiştir. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde istatistiksel olarak Asol çeşidinde toplam fenol miktarının diğer çeşitlere göre daha düşük olduğu (81.33 mg/100g) bulunmuş, diğer çeşitlerde ise 273.00-392.44 mg arasında tespit edilmiştir. Şeker çeşitleri içinde Sakkaroz oranının Balcı çeşidinde 1.87 g ile en yüksek, Ayaz çeşidinde ise 0.82 g ile en düşük değerde saptanmıştır. Mineral maddeler içinden ise Fe miktarının 946.71 mg/kg ile en yüksek Ayaz çeşidinde bulunduğu belirlenmiştir. Ölçülen diğer fizyolojik parametrelerin ise çeşitler arasında istatistiksel olarak farklı olmadığı, ancak değerlerin antioksidan miktarlarının 16.58-24.97 µmol, Fruktoz miktarlarının 0.16-0.41 g/100 g, gluktoz miktarlarının 0.43-0.63 g/100 g, Ca içeriğinin %1.76-3.00, Cu miktarının 10.07-13.54 mg/kg, K, Mn ve Mg içeriklerinin sırasıyla %1.79-3.60, %96.37-105.33 ve %0.41-0.97 arasında değiştiği kaydedilmiştir.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi BAP koordinasyon birimi
FDK-2019-8280
Bu projeye maddi destek sağlayan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi BAP koordinasyon birimine teşekkür ederiz.
In this study, some physiological parameters of different safflower varieties grown widely in Turkey in recent years were determined in laboratory conditions. When the data obtained were evaluated, it was found that the total amount of phenols in Asol cultivar was statistically lower (81.33 mg/100g) compared to other cultivars, and it was found to vary between 273.00-392.44 mg in other cultivars. Among the sugar varieties, the Sucrose ratio was different between the varieties, and accordingly, the highest Sucrose value was determined with 1.87 g in Balcı variety and the lowest Sucrose value with 0.82 g in Ayaz variety. Among the mineral substances, it was determined that the amount of Fe was statistically different between the cultivars, and accordingly, the highest amount of Fe was found in Ayaz cultivar (946.71 mg/kg), the lowest in Balcı (422.83 mg/kg) and Göktürk (444.75 mg/kg) cultivars. The other physiological parameters measured were not statistically different between the cultivars, but the values were found to be 16.58-24.97 µmol for antioxidants, 0.16-0.41 g/100 g for fructose, 0.43-0.63 g/100 g for glucose, 1.76-3.00% for Ca, and 10.07-13.54 mg/kg for Cu. It was noted that the contents of, K, Mn and Mg varied between 1.79-3.60%, 96.37-105.33% and 0.41-0.97%, respectively.
FDK-2019-8280
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | FDK-2019-8280 |
Publication Date | December 25, 2022 |
Submission Date | March 28, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |