Research Article
BibTex RIS Cite

The Effect of Ensiling Lamb’s Quarters (Chenopodium album L.) on Silage Quality, In-vitro Digestibility and Energy Contents and Relative Feed Value

Year 2023, , 1164 - 1173, 29.12.2023
https://doi.org/10.53433/yyufbed.1256433

Abstract

This study was carried out to determine the silage quality, in-vitro digestibility, energy content, and relative feed value (RFV) of the lamb's quarters (Chenopodium album L.), which was harvested and ensiled in three different vegetation periods. Raw nutrient levels, in-vitro digestibility and energy contents, Fleig scores and RFV in the silages; pH, ammonia nitrogen (NH3-N) and volatile fatty acids (VFA) concentrations in silage liquids were determined. Silages had the lowest DM (24.01%), NDF (44.07%), ADF (28.14%) and pH (4.70) with the highest CP (14.45%), AA (6.50%), RFV (141.50), DMD (69.43%), OMD (66.00%), DE (2.91), ME (2.39) and NEL (1.50) values at the beginning of flowering; the highest LA (3.01%) was in the mid-flowering period; the lowest CA (9.51%) and BA (9.51%) and the highest EE (2.92%) values were determined during the seed setting period. For all these silage parameters, the difference between the groups was significant (P<0.05). Despite the high protein content of the lamb's quarters and the silages made without additives, a satisfactory level of “good” quality class silages were obtained in all groups with all the parameters determined. It has been concluded that the silage will be of higher quality, especially in the periods between the beginning and middle of flowering, and especially if it is ensiled with an easily soluble carbohydrate source.

References

  • Abaye, A. O., Scaglia, G., & Teutsch, C. (2009). The nutritive value of common pasture weeds and their relation to livestock nutrient requirements. Virginia Cooperative Extension, https://vtechworks.lib.vt.edu/handle/10919/55205 Erişim tarihi: 14.02.2023.
  • Acar, R., & Güncan, A. (2002). Kaba yem olarak değerlendirilebilecek bazı yabancı ot karakterindeki bitkilerin morfolojik özellikleri ve ham protein oranlarının belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(29), 79-83
  • Alçiçek, A., & Özdoğan, M. (1997). Çiftçi koşullarında yapılan mısır ve arpa silo yemlerinde silaj kalitesinin saptanması üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim, 37, 94-102.
  • Alçiçek, A., Kılıç, A., Ayhan, V., & Özdoğan, M. (2003). Türkiye’de kaba yem üretimi ve sorunları. http://www.zmo.org.tr/resimler/ekler/819fb9034f79627_ek.pdf Erişim tarihi: 11.02.2023.
  • Ankom. (2002). Operator’s Manual ANKOM ll 200/220 Fiber Analyzer. ANKOM Technology Corp., Fairport, NY.
  • Anonymous. (2023). Common lambsquarters (Chenopodium album L.). https://cals.cornell.edu/weed-science/weed-profiles/common-lambsquarters Erişim tarihi: 11.02.2023.
  • AOAC. (2000). Official Methods of Analysis (17th Ed.). Maryland, USA: Association of Official Analytical Chemists.
  • Atalay, A. İ., & Kamalak, A. (2019). Olgunlaşma dönemlerinin sirken (Chenopodium album) otunun kimyasal kompozisyonuna, besleme değerine ve metan üretimine etkisi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(3), 489-493. doi:10.30910/turkjans.595363
  • Çopur, N. (2012). Aksaray doğal meralarında bulunan otsu bitkilerin yem değerlerinin tespiti üzerinde bir araştırma. (MSc), Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya, Türkiye.
  • Dębski, B., Gralak, M. A., Bertrandt, J., & Kłos, A. (2018). Comparison of antioxidant potential and mineral composition of quinoa and lamb’s quarters weed (Chenopodium album). Problemy Higieny i Epidemiologii, 99(1), 88-93.
  • Durmaz, S. (2019). Kolzanın Silolanabilirlik Özellikleri ve Yem Değerinin Belirlenmesi. (MSc), Bursa Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa, Türkiye.
  • Ergün, A., Tuncer, Ş. D., Çolpan, İ., Yalçın, S., Yıldız, G., Küçükersan, M. K., Küçükersan, S., Şehu, A., & Saçaklı, P. (2011). Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi. 4.Baskı, Pozitif Baskı, Ankara.
  • Gemalmaz, E., & Bilal, T. (2016). Alternatif kaba yem kaynakları. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 56(2), 63-69.
  • Goering, M. K., & Van Soest, P. J. (1970). Forage Fibre Analysis. Agricultural Handbook, No.379. U.S. Agricultural Research Service.
  • Harmanşah, F. (2018). Türkiye’de kaliteli kaba yem üretimi, sorunlar ve öneriler. Türktob Dergisi, 25, 9-13
  • Ishler, V., Heinrichs, J., & Varga, G. (2000). From Feed to Milk: Understanding rumen function. Pennsylvania State University College of Agriculture Science Extension Circular 422. USA.
  • Karadağoğlu, Ö., & Özdüven, M. L. (2019). Bazı tritikale çeşitlerinde farklı olgunlaşma dönemlerinin silolamada fermantasyon özellikleri ve yem değeri üzerine etkileri. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 90(2), 132-142. doi:10.33188/vetheder.499308
  • Kaya, Ş. (2008). Relative feed value and relative forage quality in forage evaluation. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 1(1), 59-64.
  • Kılıç, A. (1986). Silo Yemi. (Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri), Bilgehan Basımevi, Bornova, İzmir.
  • Kung, L. Jr., & Shaver, R. (2001). Interpretation and use of silage fermentation analysis reports. Focus on Forage, 3, 13.
  • Markham, P. (1942). A steam distilation apparatus suitable for micro-kjeldahl analyses. Journal Biochemistry, 36, 790-797. doi: 10.1042/bj0360790
  • NRC. (1989). Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 6th revised Edit., National Acedemy Press Washington D.C., USA
  • Öten, M., Kiremitci, S., & Çınar, O. (2016). Bazı yem bitkileri ve karışımlarıyla hazırlanan silajların silaj kalitelerinin farklı yöntemlerle belirlenmesi. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 26(2), 33-43.
  • Özdemir, Ö., & Kaya, A. (2020). Bazı ağaç yapraklarının in vitro gaz üretim tekniğiyle yem değerlerinin belirlenmesi. YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi, 30(3), 454-461. doi:10.29133/yyutbd.721969
  • Özkan, U. (2020). Türkiye yem bitkileri tarımına karşılaştırmalı genel bakış ve değerlendirme. Türk Ziraat Mühendisliği Araştırmaları Dergisi, 1(1), 29-43.
  • Polan, C. E., Starling, T. M., Huber, J. T., Miller, C. N., & Sandy, R. A. (1968). Yields, composition and nutritive evaluation of barley silage at three stages of maturity for lactating cows. Journal of Dairy Science, 51, 1801-1805. doi:10.3168/jds.S0022-0302(68)87281-9
  • Sarıçiçek, B. Z., & Kılıç, Ü. (2002). Mısır silajının yem değeri üzerine bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(2), 6-9.
  • SPSS. (1999). SPSS for Windows Release 10.01. SPSS Incorporation.
  • Steel, R. C. D., & Torrie, J. H. (1980). Principles and Procedures of Statistics. A Biometrical Appoach. Mc Graw- Hill Book Company New York.
  • Suzuki, M., & Lund, C. W. (1980). Improved gas-liquid chromatography for simultaneous determination of volatile fatty acids and lactic acid in silage. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 28, 1040-1041. doi:10.1021/jf60231a023
  • Şahin, İ. F., & Zaman, M. (2010). Hayvancılıkta önemli bir yem kaynağı: SİLAJ. Doğu Coğrafya Dergisi, 15(23), 1-18.
  • Tan, M., Dumlu Gül, Z., & Çoruh, İ. (2012). Horozibiği (Amaranthus retroflexus L.) ve Sirken (Chenepodium album L.) yabancı otlarının silaj değerlerinin belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(1), 43-47.
  • Temel, S., & Keskin, B. (2022). Alternatif yem kaynağı olarak selvi sirken bitkisinde farklı ekim ve hasat dönemlerinin ot verim ve bazı verim bileşenlerine etkisi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 8(1), 92-107. doi:10.24180/ijaws.1059666
  • Uygur, F. N., Koch, W., & Walter, H. (1986). Çukurova Bölgesi Buğday Pamuk Ekim Sistemindeki Önemli Yabancı Otların Tanımı (pp.169). Stuttgart: Josef Margraf-Stuttgart-Almanya.
  • Van Dyke, N. J., & Anderson, P. M. (2000). Interpreting a Forage Analysis. Alabama Cooperative Extension. Circular ANR-890.
  • Yavuz, M. (2005). Determination of some ruminant feeds’ relative feed value and ın vitro digestion values. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 22(1), 97-101.
  • Yıldız, S. (2019). Silaj Fermantasyon Ürünlerinin Yem Tüketimi, Rumen İçeriği ve Kan Parametrelerine Etkisi. in: Ziraat, Orman ve Su Ürünleri Alanında Araştırma Makaleleri, Daşdemir, İ., Atik, H. A., Özden, Ö., Eds., (pp.112-131). Gece Kitaplığı, Ankara.
  • Yıldız, S., Deniz, S., Kizilırmak, F., & Altaçlı, S. (2022a). Ayçiçek hasılını farklı oranlarda şeker pancarı bitkisi ile silolamanın silaj kalitesi, in-vitro sindirilebilirlikleri ve enerji içeriğine etkisi. Journal of the Institute of Science and Technology, 12(2), 1154-1162. doi.org/10.21597/jist.1038616
  • Yıldız, S., Deniz, S., Özkan, F., & Kale, Ç. (2022b). Forage turnip (Brassica rapa) harvested in different phases of vegetative stage andensiled with the additives of molasses and barley and the effects of additives on silage quality, in vitro digestibility, and energy content. Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences, 46(3), 475-482. doi:10.55730/1300-0128.4218
  • Yıldız, S., & Erdoğan S. (2018). Van koşullarında yetiştirilen silajlık mısır (Zea mays L.) ve ayçiçeği (Helianthus annuus L.)’nin verim parametreleri ve besin madde kompozisyonuna ait kalite özellikleri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 5(3), 280-285. doi:10.19159/tutad.457774

Sirken (Chenopodium album L.) Bitkisini Silolamanın Silaj Kalitesi, In vitro Sindirilebilirlik ve Enerji İçerikleri ile Nispi Yem Değerine Etkisi

Year 2023, , 1164 - 1173, 29.12.2023
https://doi.org/10.53433/yyufbed.1256433

Abstract

Bu çalışma, üç farklı vejetasyon döneminde hasat edilerek silolanan sirken (Chenopodium album L.) bitkisinin, silaj kalitesi, in-vitro sindirilebilirlik ve enerji içerikleri ile nispi yem değerinin (NYD) belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Yapılan silajlarda ham besin madde düzeyleri, in vitro sindirilebilirlik ve enerji içerikleri, Fleig puanları ile NYD; silaj sıvılarında pH, amonyak azotu (NH3-N) ve uçucu yağ asitleri (UYA) konsantrasyonları belirlenmiştir. Silajlarda en düşük KM (%24.01), NDF (%44.07), ADF (%28.14) ve pH (4.70) ile en yüksek HP (%14.45), AA (%6.50), NYD (141.50), KMS (%69.43), OMS (%66.00), SE (2.91), ME (2.39) ve NEL (1.50) değeri çiçeklenme başlangıcı dönemde; en yüksek LA (%3.01) çiçeklenme ortası dönemde; en düşük HK (%9.51) ve BA (%9.51) ile en yüksek HY (%2.92) değeri ise tohum bağlama döneminde tespit edilmiştir. Tüm bu silaj parametreleri için gruplar arasındaki farklılık önemli (P<0.05) bulunmuştur. Sirken otunun, yüksek proteinli olmasına ve silajların katkısız olarak yapılmasına rağmen, belirlenen tüm parametreler ile tüm gruplarda tatmin edici düzeyde ve “iyi” nitelik sınıfında silajlar elde edilmiştir. Bitkinin çiçeklenme başlangıcı ile çiçeklenme ortası olan dönemlerde ve özellikle kolay eriyebilir bir karbonhidrat kaynağı ile silolanması durumunda, silajların daha kaliteli olacağı sonucuna varılmıştır.

References

  • Abaye, A. O., Scaglia, G., & Teutsch, C. (2009). The nutritive value of common pasture weeds and their relation to livestock nutrient requirements. Virginia Cooperative Extension, https://vtechworks.lib.vt.edu/handle/10919/55205 Erişim tarihi: 14.02.2023.
  • Acar, R., & Güncan, A. (2002). Kaba yem olarak değerlendirilebilecek bazı yabancı ot karakterindeki bitkilerin morfolojik özellikleri ve ham protein oranlarının belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(29), 79-83
  • Alçiçek, A., & Özdoğan, M. (1997). Çiftçi koşullarında yapılan mısır ve arpa silo yemlerinde silaj kalitesinin saptanması üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim, 37, 94-102.
  • Alçiçek, A., Kılıç, A., Ayhan, V., & Özdoğan, M. (2003). Türkiye’de kaba yem üretimi ve sorunları. http://www.zmo.org.tr/resimler/ekler/819fb9034f79627_ek.pdf Erişim tarihi: 11.02.2023.
  • Ankom. (2002). Operator’s Manual ANKOM ll 200/220 Fiber Analyzer. ANKOM Technology Corp., Fairport, NY.
  • Anonymous. (2023). Common lambsquarters (Chenopodium album L.). https://cals.cornell.edu/weed-science/weed-profiles/common-lambsquarters Erişim tarihi: 11.02.2023.
  • AOAC. (2000). Official Methods of Analysis (17th Ed.). Maryland, USA: Association of Official Analytical Chemists.
  • Atalay, A. İ., & Kamalak, A. (2019). Olgunlaşma dönemlerinin sirken (Chenopodium album) otunun kimyasal kompozisyonuna, besleme değerine ve metan üretimine etkisi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(3), 489-493. doi:10.30910/turkjans.595363
  • Çopur, N. (2012). Aksaray doğal meralarında bulunan otsu bitkilerin yem değerlerinin tespiti üzerinde bir araştırma. (MSc), Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya, Türkiye.
  • Dębski, B., Gralak, M. A., Bertrandt, J., & Kłos, A. (2018). Comparison of antioxidant potential and mineral composition of quinoa and lamb’s quarters weed (Chenopodium album). Problemy Higieny i Epidemiologii, 99(1), 88-93.
  • Durmaz, S. (2019). Kolzanın Silolanabilirlik Özellikleri ve Yem Değerinin Belirlenmesi. (MSc), Bursa Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa, Türkiye.
  • Ergün, A., Tuncer, Ş. D., Çolpan, İ., Yalçın, S., Yıldız, G., Küçükersan, M. K., Küçükersan, S., Şehu, A., & Saçaklı, P. (2011). Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi. 4.Baskı, Pozitif Baskı, Ankara.
  • Gemalmaz, E., & Bilal, T. (2016). Alternatif kaba yem kaynakları. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 56(2), 63-69.
  • Goering, M. K., & Van Soest, P. J. (1970). Forage Fibre Analysis. Agricultural Handbook, No.379. U.S. Agricultural Research Service.
  • Harmanşah, F. (2018). Türkiye’de kaliteli kaba yem üretimi, sorunlar ve öneriler. Türktob Dergisi, 25, 9-13
  • Ishler, V., Heinrichs, J., & Varga, G. (2000). From Feed to Milk: Understanding rumen function. Pennsylvania State University College of Agriculture Science Extension Circular 422. USA.
  • Karadağoğlu, Ö., & Özdüven, M. L. (2019). Bazı tritikale çeşitlerinde farklı olgunlaşma dönemlerinin silolamada fermantasyon özellikleri ve yem değeri üzerine etkileri. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 90(2), 132-142. doi:10.33188/vetheder.499308
  • Kaya, Ş. (2008). Relative feed value and relative forage quality in forage evaluation. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 1(1), 59-64.
  • Kılıç, A. (1986). Silo Yemi. (Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri), Bilgehan Basımevi, Bornova, İzmir.
  • Kung, L. Jr., & Shaver, R. (2001). Interpretation and use of silage fermentation analysis reports. Focus on Forage, 3, 13.
  • Markham, P. (1942). A steam distilation apparatus suitable for micro-kjeldahl analyses. Journal Biochemistry, 36, 790-797. doi: 10.1042/bj0360790
  • NRC. (1989). Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 6th revised Edit., National Acedemy Press Washington D.C., USA
  • Öten, M., Kiremitci, S., & Çınar, O. (2016). Bazı yem bitkileri ve karışımlarıyla hazırlanan silajların silaj kalitelerinin farklı yöntemlerle belirlenmesi. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 26(2), 33-43.
  • Özdemir, Ö., & Kaya, A. (2020). Bazı ağaç yapraklarının in vitro gaz üretim tekniğiyle yem değerlerinin belirlenmesi. YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi, 30(3), 454-461. doi:10.29133/yyutbd.721969
  • Özkan, U. (2020). Türkiye yem bitkileri tarımına karşılaştırmalı genel bakış ve değerlendirme. Türk Ziraat Mühendisliği Araştırmaları Dergisi, 1(1), 29-43.
  • Polan, C. E., Starling, T. M., Huber, J. T., Miller, C. N., & Sandy, R. A. (1968). Yields, composition and nutritive evaluation of barley silage at three stages of maturity for lactating cows. Journal of Dairy Science, 51, 1801-1805. doi:10.3168/jds.S0022-0302(68)87281-9
  • Sarıçiçek, B. Z., & Kılıç, Ü. (2002). Mısır silajının yem değeri üzerine bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(2), 6-9.
  • SPSS. (1999). SPSS for Windows Release 10.01. SPSS Incorporation.
  • Steel, R. C. D., & Torrie, J. H. (1980). Principles and Procedures of Statistics. A Biometrical Appoach. Mc Graw- Hill Book Company New York.
  • Suzuki, M., & Lund, C. W. (1980). Improved gas-liquid chromatography for simultaneous determination of volatile fatty acids and lactic acid in silage. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 28, 1040-1041. doi:10.1021/jf60231a023
  • Şahin, İ. F., & Zaman, M. (2010). Hayvancılıkta önemli bir yem kaynağı: SİLAJ. Doğu Coğrafya Dergisi, 15(23), 1-18.
  • Tan, M., Dumlu Gül, Z., & Çoruh, İ. (2012). Horozibiği (Amaranthus retroflexus L.) ve Sirken (Chenepodium album L.) yabancı otlarının silaj değerlerinin belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(1), 43-47.
  • Temel, S., & Keskin, B. (2022). Alternatif yem kaynağı olarak selvi sirken bitkisinde farklı ekim ve hasat dönemlerinin ot verim ve bazı verim bileşenlerine etkisi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 8(1), 92-107. doi:10.24180/ijaws.1059666
  • Uygur, F. N., Koch, W., & Walter, H. (1986). Çukurova Bölgesi Buğday Pamuk Ekim Sistemindeki Önemli Yabancı Otların Tanımı (pp.169). Stuttgart: Josef Margraf-Stuttgart-Almanya.
  • Van Dyke, N. J., & Anderson, P. M. (2000). Interpreting a Forage Analysis. Alabama Cooperative Extension. Circular ANR-890.
  • Yavuz, M. (2005). Determination of some ruminant feeds’ relative feed value and ın vitro digestion values. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 22(1), 97-101.
  • Yıldız, S. (2019). Silaj Fermantasyon Ürünlerinin Yem Tüketimi, Rumen İçeriği ve Kan Parametrelerine Etkisi. in: Ziraat, Orman ve Su Ürünleri Alanında Araştırma Makaleleri, Daşdemir, İ., Atik, H. A., Özden, Ö., Eds., (pp.112-131). Gece Kitaplığı, Ankara.
  • Yıldız, S., Deniz, S., Kizilırmak, F., & Altaçlı, S. (2022a). Ayçiçek hasılını farklı oranlarda şeker pancarı bitkisi ile silolamanın silaj kalitesi, in-vitro sindirilebilirlikleri ve enerji içeriğine etkisi. Journal of the Institute of Science and Technology, 12(2), 1154-1162. doi.org/10.21597/jist.1038616
  • Yıldız, S., Deniz, S., Özkan, F., & Kale, Ç. (2022b). Forage turnip (Brassica rapa) harvested in different phases of vegetative stage andensiled with the additives of molasses and barley and the effects of additives on silage quality, in vitro digestibility, and energy content. Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences, 46(3), 475-482. doi:10.55730/1300-0128.4218
  • Yıldız, S., & Erdoğan S. (2018). Van koşullarında yetiştirilen silajlık mısır (Zea mays L.) ve ayçiçeği (Helianthus annuus L.)’nin verim parametreleri ve besin madde kompozisyonuna ait kalite özellikleri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 5(3), 280-285. doi:10.19159/tutad.457774
There are 40 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Agriculture / Zirai Bilimler
Authors

Serhat Yıldız 0000-0003-1063-4704

Publication Date December 29, 2023
Submission Date February 25, 2023
Published in Issue Year 2023

Cite

APA Yıldız, S. (2023). Sirken (Chenopodium album L.) Bitkisini Silolamanın Silaj Kalitesi, In vitro Sindirilebilirlik ve Enerji İçerikleri ile Nispi Yem Değerine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 28(3), 1164-1173. https://doi.org/10.53433/yyufbed.1256433