Research Article

Bazı Fungisitlerin Nohut (Cicer arietinum L. ) ve Mercimek (Lens culinalis L.) Bitkilerinde Arbusküler Mikorhizal Funguslar (AMF)’a Etkisi

Volume: 23 Number: 3 December 11, 2018
Sabiha Çetinkaya , Semra Demir *, Emre Demirer Durak
TR

Bazı Fungisitlerin Nohut (Cicer arietinum L. ) ve Mercimek (Lens culinalis L.) Bitkilerinde Arbusküler Mikorhizal Funguslar (AMF)’a Etkisi

Abstract

Bu çalışmada, nohut ve mercimek bitkilerinde antraknoz ve kök boğazı çürükülüğüne karşı yaygın olarak kullanılan fungisitlerden Pomarsol Forte [Thiram], Nativo [Tebuconazole 50 % + Trifloxystrobin 25 %] ve Proquart [Fosforoz Asidi]’un nohut ve mercimek bitkilerinde AMF (Glomus intraradices) ve Rhizobium spp. (Rhizobium leguminosarum, R. cicer) oluşumuna etkileri araştırılmıştır. İklim odasında kontrollu şartlarda yapılan deneme sonucunda elde edilen veriler iki aşamada değerlendirilmiştir. İlk olarak en iyi sonuç veren AMF türü belirlenmiştir. İkinci aşamada ise fungisitlerin Rhizobium sp. ve AMF üzerinde etkileri değerlendirilmiştir. Nohut ve mercimek bitkilerinin AMF kolonizasyon oranları % 11.62 - % 56.09, mikorhizal bağımlılık oranları ise % (-)17.85 - 18.83 arasında değişmiştir. Nohut ve mercimek bitkilerinin hepsinde AMF kolonizasyonu gerçekleşirken, Nohut x Glomus mosseae ve Mercimek x Glomus mosseae kombinasyonunda mikorhizal bağımlılık oluşmamıştır. Mikorhizal bağımlılığa uyum gösteren en iyi gruplar sırasıyla Nohut x Glomus intraradices, Mercimek x Glomus intraradices şeklinde olmuştur. Çalışmada, Pomarsol Forte’nin tohum ilacı olarak uygulandığı nohut ve mercimek bitkilerinde, AMF kolonizasyon oranının kontrol grubuna göre yüksek çıktığı, ayrıca mercimek bitkisinin kolonizasyon dışındaki diğer parametrelerde de (spor yoğunluğu, nodül sayısı, yaş ağırlık ve kuru ağırlık, boy uzunluğu) arttırıcı etki gösterdiği belirlenmiştir. Nativo (tohum ilacı) Proquart’ın (sistemik etkili) ise AMF, Rhizobium sp. ve bitki gelişimi üzerine olan etkileri net olarak ortaya konulamamıştır.

Keywords

Rhizobium sp.,AMF,Fungisit,Nohut,Mercimek

References

  1. Zocco, D., Fontaine, J., Lozanova, E., Renard, L., Bivort, C., Durand, R., Grandmougin-Ferjani, A., Declerck, S., 2008. Influence of two sterol biosynthesis inhibitor fungicides (fenpropimorph and fenhexamid) on the development of an arbuscular mycorrhizal fungus. Mycol. Res, 112;5: 592-601.
APA
Çetinkaya, S., Demir, S., & Demirer Durak, E. (2018). Bazı Fungisitlerin Nohut (Cicer arietinum L. ) ve Mercimek (Lens culinalis L.) Bitkilerinde Arbusküler Mikorhizal Funguslar (AMF)’a Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 23(3), 192-204. https://izlik.org/JA32UU33FZ
AMA
1.Çetinkaya S, Demir S, Demirer Durak E. Bazı Fungisitlerin Nohut (Cicer arietinum L. ) ve Mercimek (Lens culinalis L.) Bitkilerinde Arbusküler Mikorhizal Funguslar (AMF)’a Etkisi. YYU JINAS. 2018;23(3):192-204. https://izlik.org/JA32UU33FZ
Chicago
Çetinkaya, Sabiha, Semra Demir, and Emre Demirer Durak. 2018. “Bazı Fungisitlerin Nohut (Cicer Arietinum L. ) Ve Mercimek (Lens Culinalis L.) Bitkilerinde Arbusküler Mikorhizal Funguslar (AMF)’a Etkisi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 23 (3): 192-204. https://izlik.org/JA32UU33FZ.
EndNote
Çetinkaya S, Demir S, Demirer Durak E (December 1, 2018) Bazı Fungisitlerin Nohut (Cicer arietinum L. ) ve Mercimek (Lens culinalis L.) Bitkilerinde Arbusküler Mikorhizal Funguslar (AMF)’a Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 23 3 192–204.
IEEE
[1]S. Çetinkaya, S. Demir, and E. Demirer Durak, “Bazı Fungisitlerin Nohut (Cicer arietinum L. ) ve Mercimek (Lens culinalis L.) Bitkilerinde Arbusküler Mikorhizal Funguslar (AMF)’a Etkisi”, YYU JINAS, vol. 23, no. 3, pp. 192–204, Dec. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA32UU33FZ
ISNAD
Çetinkaya, Sabiha - Demir, Semra - Demirer Durak, Emre. “Bazı Fungisitlerin Nohut (Cicer Arietinum L. ) Ve Mercimek (Lens Culinalis L.) Bitkilerinde Arbusküler Mikorhizal Funguslar (AMF)’a Etkisi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 23/3 (December 1, 2018): 192-204. https://izlik.org/JA32UU33FZ.
JAMA
1.Çetinkaya S, Demir S, Demirer Durak E. Bazı Fungisitlerin Nohut (Cicer arietinum L. ) ve Mercimek (Lens culinalis L.) Bitkilerinde Arbusküler Mikorhizal Funguslar (AMF)’a Etkisi. YYU JINAS. 2018;23:192–204.
MLA
Çetinkaya, Sabiha, et al. “Bazı Fungisitlerin Nohut (Cicer Arietinum L. ) Ve Mercimek (Lens Culinalis L.) Bitkilerinde Arbusküler Mikorhizal Funguslar (AMF)’a Etkisi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 23, no. 3, Dec. 2018, pp. 192-04, https://izlik.org/JA32UU33FZ.
Vancouver
1.Sabiha Çetinkaya, Semra Demir, Emre Demirer Durak. Bazı Fungisitlerin Nohut (Cicer arietinum L. ) ve Mercimek (Lens culinalis L.) Bitkilerinde Arbusküler Mikorhizal Funguslar (AMF)’a Etkisi. YYU JINAS [Internet]. 2018 Dec. 1;23(3):192-204. Available from: https://izlik.org/JA32UU33FZ