This study was conducted out laboratories of Yüzüncü Yil Üniversity, Agricultural Faculty, and Field Crops Department in 2011 and aimed to determine hydration capacity, hydration index and rate of hard seed coat of cowpea cultivars and genotypes grown in Turkey. This study was conducted completely randomized design with three replications. 7 cow pea cultivars, 4 of them registered (Amazon, Sırma, Akız and Karagöz) and 3 genotype (Endaze, Oba and Evci) of them are local cultivar were used in this study. End of the study, differences of hydration capacity and hard seed coat of cowpea cultivars were found significantly (p<0.01) and hydration index was insignificant. Hydration capacity of cowpea cultivars were changed between 0.120 and 0.308. While Amazon and Sırma cultivars have the highest hydration capacity, Evci has the lowest hydration capacity. Evci has the highest seed coat as % 4.66.
Araştırma, Türkiye'de yetiştirilen börülce çeşit ve genotiplerin hidratasyon kapasiteleri, hidratasyon indeksleri ve sert tohum kabuğuna sahip tohum oranlarının belirlenmesi amacıyla 2011 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü laboratuarlarında Tesadüf Parselleri Deneme Planına göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada Türkiye'de tescil edilmiş 4 çeşitle (Amazon, Sırma, Akkız ve Karagöz) 3 genotip olmak üzere (Endase, Oba ve Evci) toplam 7 börülce çeşit ve genotip olarak kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda hidratasyon kapasitesi ve sert tohum kabuğu %1 oranında önemli olurken, hidratasyon indeksi önemsiz çıkmıştır. Çeşitlerin hidratasyon kapasitesi 0.120-0.308 arasında değişmiştir. Hidratasyon kapasitesi en yüksek çeşitler Amazon ve Sırma çeşitleri olurken, Evci börülce genotipi en düşük hidratasyon kapasitesine sahip çeşit olarak tespit edilmiştir. Sert tohum kabuğu yönünden % 4.66 oranı ile Evci börülce (genotip) ilk sırayı almıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2011 |
Submission Date | August 12, 2015 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 16 Issue: 1 |