The aim of this study was to determined some chemical and mineral contents of 17 promosing walnuts (Juglans regia L) genotypes selected from Bingol province. Promosing walnut genotypes had 9.98-13.10 g nut weight, 5.05-6.76 g kernel weight and %43.29-54.54 kernel ratio. While the protein that is main chemical component in promosing walnut genotypes was determined between 12.35% and 23.75, their fruits averagely contained 2.96 % N, 484.64 mg/100g K, 148.76 mg/100g Ca; 166.75 mg/100g Mg; 3.41 mg/100g Fe, 1.93 mg/100g Mn, 1.27 mg/100g Cu ve 2.01 mg/100g Zn. The Azote content was found higher than those of the other mineral contents in all genotypes. This was followed by Potassium, Magnesium, Calcium, İron, Zinc, Manganese and copper.
Bu çalışmada, Bingöl Yöresi doğal ceviz populasyonundan seçilen 17 ümitvar genotipin bazı kimyasal ve mineral içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İncelenen genotiplerde ortalama meyve ağırlığı 9.98-13.10 g, iç ağırlığı 5.05-6.76 g, iç oranı %43.29-54.54 değerleri arasında bulunmuştur. Genotiplerde temel kimyasal bileşenlerden protein oranı % 12.35 - 23.75 arasında bulunurken, iç meyvelerdeki mineral madde içerikleri ortalama olarak %2.96 N, 484,64 mg/100g K, 148.76 mg/100g Ca; 166.75 mg/100g Mg; 3.41 mg/100g Fe, 1.93 g/100g Mn, 1.27 mg/100g Cu ve 2.01 mg/100g Zn olarak belirlenmiştir. Ümitvar genotiplerde en yüksek mineral azot bulunurken, bunu sırasıyla Potasyum, Magnezyum, Kalsiyum, Demir, Çinko, Mangan ve Bakır takip etmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2011 |
Submission Date | August 12, 2015 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 16 Issue: 1 |