Kucuk Menderes Plain is in Ege Region. It is include Bayındır, Beydağ, Kiraz, Ödemiş and Tire. Agriculture is done about 118 000 ha area in this plain. 43% of this area is irrigated. In this plain, 97% of population works on agriculture. In this plain, agriculture manipulations are small (71%, 1-19 da) and those are suitable for family manipulation. The areas for vegetable production are small, for growers ability, earliest in production and suitable ecological conditions could be develop to vegetable growing in Turkey, especially in Küçük Menderes Plain. Kind of product design is appear when soil structure, irrigation and ability of grower come together. All this possitive conditions are returned as an advantage so, a lot of different varieties of summer and winter vegetable are grown in this plain. Küçük Menderes Plain has a large part of Turkey's vegetable production of course, this high production amount has a lot of problems and alternative possibility for evaluate vegetable and alternative crops are presented to. Alternative crops like tomato, onion, artichoke, ice-berg, carrot, bruksel cabbage, bean etc. are explained in this study.
Ege Bölgesi'nde yer alan Küçük Menderes Havzası; Bayındır, Beydağ, Kiraz, Ödemiş ve Tire ilçelerinin kapladığı alandan oluşmaktadır. Havzanın 118 bin ha alanında tarım yapılmaktadır. Söz konusu tarım alanının %43'ü sulanan alandır. Bu havzada, nüfusun %97'si tarımla uğraşmaktadır. Küçük Menderes Havzasında bulunan tarımsal işletme büyüklülüklerinin %71'i 0-19 da büyüklüğünde olup, aile işletmeciliği şeklindeki sebzeciliğe uygun yerlerdir. Havza, tarım arazilerinin küçük olması, çiftçinin sözleşmeli tarıma yatkın olması, sebzeciliğin yoğun olarak yapılıyor olması, erkencilik, ekolojik faktörler (yılda 2-3 ürün) vb. nedenlerle Türkiye'deki sebze tarımında önemli bir yere sahiptir. Sebze üretiminde, ekolojik avantajlar bölgenin ürün desenini oluşturmada çok önemlidir. Küçük Menderes Havzası'nı oluşturan ilçeler de bu avantaj sayesinde birçok sebze bitkisinin üretim yeridir. Ancak üreticileri tek ürün üretimine yönlendiren nedenler nedeniyle, mono kültürün yapılması topraklarımızda ve doğada kirliliğe ve yararlı-zararlı dengesinin bozulmasına neden olmaktadır. Bu nedenle alternatif ürünlere yönelinmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, bölgeye alternatif olabilecek sebzelerden domates, soğan, enginar (yaylada yaz döneminde), ice-berg, havuç, brüksel lahanası, konservelik fasulye vb. ürünlerden de bahsedilecektir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2011 |
Submission Date | August 12, 2015 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 16 Issue: 2 |