Dünya
genelinde çok uzun yıllardır varlığını sürdüren, sofralık, kurutmalık, şaraplık
olarak değerlendirilen üzüm meyvesi ve bağcılık kültürü, Anadolu ve Van yöresi
için de çok büyük öneme sahip olmuştur. Dünyadaki bu yaygın kullanım
alanlarının yanı sıra, Türkiye coğrafyası dahilinde, pekmez, cevizli sucuk,
bastık, muska, sirke gibi farklı şekillerde değerlendirilirken, ayrıca yaprağı salamura yapılarak
tüketilmekte, özellikle ev bahçelerinde çardaklar şeklinde gölgelik olarak ve
peyzaj amaçlı kullanım alanı bulabilmektedir. Van İli
sınırları içerisinde binlerce yıldır hüküm sürmüş bütün medeniyetlere ait
bulgular da, yöre için bağcılığın kadim bir kültür olduğunu gözler önüne
sermektedir. Yörede üzüm ve üzüm ürünleri besin olarak kullanılmalarının
yanında, kültürün bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle
bağcılığın en yoğun olarak yapıldığı ilçe olan Erciş’te, üzüm bağlarının, özel misafirlerin
ağırlandığı en değerli mekan olduğu görülmekte, türkülerde, hikayelerde,
efsanelerde üzüm bağlarına büyük yer verilmektedir.
The viniculture culture and grape, which has been present for many years in the world and consumed fresh, dried or wine, have been also a great importance for Anatolia and Van region. In addition to these common usage areas in the world, grape is consumed in different forms such as molasses, vinegar, sucuk, bastık, muska etc. in the geography of Turkey; brined grape leaves are consumed; and also its vine can be used for shade and landscape purposes. The findings of all the civilizations that have ruled for thousands of years within the borders of Van Province also reveal that the vineyard for the region is an ancient culture. In addition to the use of grape and grape products as nutrients in the region, it is part of the culture. The vineyards are considered to be the most precious place that special guests are welcomed in Erciş, the district where the most of the vineyards are present, and the vineyards are given a great deal of space in the legends.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | June 29, 2017 |
Submission Date | June 16, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 22 Issue: 1 |