In this study, the characterization study of the oil of linden seeds obtained by the extraction method was carried out. The outer shells of linden seeds collected from Malatya region in August 2018 were cleaned before extraction. Hexane, ethyl alcohol and acetone were used as solvents. Elemental analysis, XRD (X-Ray Diffraction), SEM (Scanning Electron Microscopy), ash determination and saponification number determinations were performed for characterization processes. After the analysis, the oil yield with ethyl alcohol was determined as 33% by weight with acetone, 28.65% for hexane and 28% for acetone. In linden seed fatty acid, it was determined as oleic acid: 27.442 for acetone, 30.852 for hexane, 10.955 for acetone by weight, 11.929 for hexane, linoleic acid: 51.188 for acetone, 44.145 for hexane. The soap number value was determined as 232.48 mg KOH/g for ethyl alcohol, 176.72 mgKOH/g for hexane and 246.94 mg KOH/g oil for acetone. While the ash determination value was 5.755% for the seed, the shell ash was determined as 2.1% differently.
Project no: FYL-2019-1687
Bu çalışmada Ekstraksiyon metodu ile elde edilen Ihlamur tohumlarının yağının karakterizasyon çalışması yapıldı. 2018 yılının Ağustos ayında Malatya yöresinden toplanan ıhlamur tohumlarının dış kabukları ekstraksiyon öncesi temizlendi. Çözücü olarak hekzan, etil alkol ve aseton kullanıldı. Karakterizasyon işlemleri için element analizi, XRD (X-Işınları Difraksiyonu), SEM (Taramalı Elektron Mikroskobu), kül tayini ve sabunlaşma sayısı tayinleri yapıldı. Analiz sonrası etil alkol ile yağ verimi ağırlıkça aseton ile yağ verimi % 33, hekzan için %28.65 ve asoton için yağ verimi % 28 olarak tayin edildi. Ihlamur tohumu yağ asidinde ağırlıkça oleik asit: aseton için 27.442, hekzan için %30.852, ağırlıkça palmitik asit: aseton için %10.955, hekzan için 11.929, ağırlıkça linoleik asit: aseton için 51.188, hekzan için 44.145 olarak tayin edildi. Sabun sayısı değeri ise etil alkol için 232.48 mg KOH/g, hekzan için 176.72 mgKOH/g ve aseton için 246.94 mg KOH/g yağ olarak tayin edildi. Kül tayini değeri tohum için %5.575 iken kabuk külü farklı olarak %2.1 olarak tayin edildi.
İnönü Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
Project no: FYL-2019-1687
İnönü Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi i
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Natural Sciences and Mathematics / Fen Bilimleri ve Matematik |
Authors | |
Project Number | Project no: FYL-2019-1687 |
Publication Date | December 29, 2023 |
Submission Date | September 20, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 28 Issue: 3 |