Research Article
BibTex RIS Cite

Erzurum İçme Suyu Arıtma Tesisi Arıtılmış Suların Niteliğinin Değerlendirilmesi

Year 2025, Volume: 30 Issue: 2, 683 - 698, 31.08.2025
https://doi.org/10.53433/yyufbed.1722465

Abstract

Erzurum ili Palandöken ilçesinde bulunan içme suyu arıtma tesisi, il merkezini oluşturan Aziziye, Palandöken ve Yakutiye ilçelerine içme ve kullanma suyu dağıtımını gerçekleştirmektedir. Bu araştırmada, içme ve kullanma sularının ilgili Yönetmelik ve standartlar kapsamında kalitesini belirlemek ve sürdürülebilirliğini öğrenmek amacıyla bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, içme suyu arıtma tesisi arıtılmış çıkış sularına ait analiz verileri Haziran 2022-Mayıs 2023 tarihleri arasında aylık periyotta tesisten alınmıştır. Karşılaştırması yapılan içme suyunda 3 adet fiziksel özellik (bulanıklık, sıcaklık (°C), renk) ve 9 adet kimyasal özellik (pH, elektriksel iletkenlik, çözünmüş oksijen, alüminyum, demir, mangan, klorür, sülfat, sodyum) olmak üzere toplam 12 adet parametrenin analizleri değerlendirilmiştir. Türk İçme Suyu Standartları’nda yer alan 17.02.2005 tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’e göre Erzurum İli içme suyu arıtma tesisi çıkış sularının uygun olduğu görülmüştür.

References

  • Akar, A. (2000). İçme suyu kalitesi açısından kirlilik parametrelerinin irdelenmesi. (Yüksek Lisans), İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, Türkiye.
  • Akın, M., & Akın, G. (2017). Suyun önemi, Türkiye'de su potansiyeli, su havzaları ve su kirliliği. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 47(2), 105-118.
  • Anonim. (2025). Erzurum İçme Suyu Arıtma Tesisi İşletme ve Bakım Dokümanları. www.eski.gov.tr
  • Ateş, H., & Bektaş, M. (2016). Ortadoğu’da su savaşı ihtimali. Yeni Türkiye Dergisi, 8, 392-403.
  • Artiola, J. F. (2004). Monitoring surface waters. In Environmental Monitoring and Characterization (pp. 141-161). Academic Press.
  • Aydın, Ö. F. (2007). İstanbul ilinde Samandıra, Sarıgazi ve Taşdelen beldelerinde içme ve kullanma suyu durumu. (Yüksek Lisans), Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Düzce, Türkiye.
  • Dombaycı, K. (2009). Erzurum içme suyunun bazı fiziksel ve kimyasal kalite parametreleribakımından gözlenmesi ve değerlendirilmesi. (Yüksek Lisans Tezi), Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • EPA (United States Environmental Protection Agency) (2002). Manual Report for List of Chemical Priority. USA.
  • Eroğlu, M. (2012). Aksaray ili merkez ilçesinin yüzey ve yeraltı su potansiyelinin ve su kalite parametrelerinin belirlenmesi. (Yüksek Lisans Tezi), Aksaray Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Aksaray, Türkiye.
  • Gediklioğlu, H. (2021). Balıkesir ili merkez içme suyu arıtma tesisi su kalitesinin yıllık değişiminin değerlendirilmesi ve revizyon önerisi. (Yüksek Lisans Tezi), Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Nevşehir.
  • Gray, N. F. (2008). Drinking water quality. Problems and solutions. Cambridge University Press, 2nd edition, 48-50.
  • Güler, Ç. (1997). Su kalitesi. Çevre Sağlığı Temel Kaynak Dizisi No: 43, 9-46.
  • Karavoltsos, S., Sakellari, A., Mihopoulos, N., Dassenakis, M., & Scoullos, M. J. (2008). Evaluation of the quality of drinking water in regions of Greece. Desalination, 224(1-3), 317-329. https://doi.org/10.1016/j.desal.2007.06.013
  • Lawson, T. B. (1995). Fundementals of aquacultural engineering chapman- Hall. An Internetional Thomson Publishing Company, U.S.A. 3-335.
  • Muslu, A. V. (2015). Dünyada ve Türkiye’de suyun fiyatlandırılması. (Uzmanlık Tezi), Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ankara, Türkiye.
  • Mutluay, H., & Demirak, A. (1996). Su kimyası. Beta Basım Dağıtım, 21-71.
  • Özbilen, M. V. (2005). Su sektöründeki gelişmeler ve bunun karşısında kent ve bölge plancılarının duruşu. Planlama, 2(32), 53-61.
  • Resmî Gazete. (2005). İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik. Tarih 17.02.2005, Sayı:25730.
  • Samsunlu, A. (1999). Çevre mühendisliği kimyası. Sam-Çevre Teknolojileri Merkezi Yayınları, 164-353.
  • Terzi, Ö., & Dündar, C. (2020). Ülkemizde son 10 yılda içme ve kullanma suyu ile ilişkili üretilen tezlerin niteliksel değerlendirilmesi. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 77(EK-4), 211-218.
  • Türk Standardı. (2005). İnsani Tüketim Amaçlı Sular (Standart No. 266). Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Uzundumlu, A. S., Fakıoğlu, Ö., Köktürk, M., & Temel, T. (2016). Erzurum ilinde en uygun içme suyu tercihinin belirlenmesi. Alinteri Journal of Agriculture Science, 30(1), 1-7.
  • Uzundumlu, A., Aşkan, E., & Çelik, Z. (2020). İçme suyu olarak belediye şebeke suyunun tüketici tercihlerindeki yerinin belirlenmesi: Iğdır ili örneği. Journal of the Institute of Science and Technology, 10(2), 1350-1360. https://doi.org/10.21597/jist.681341
  • World Health Organization, (1984). Fluorine and Fluorides in Environmental Health Criteria. (36) 25-26.
  • Yıldız, N. (1996). Şanlıurfa içme suyu sisteminin kalite kontrol parametreleri açısından incelenmesi. (Yüksek Lisans), Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Şanlıurfa, Türkiye.

Evaluation of the Quality of Treated Water from Erzurum Drinking Water Treatment Plant

Year 2025, Volume: 30 Issue: 2, 683 - 698, 31.08.2025
https://doi.org/10.53433/yyufbed.1722465

Abstract

The drinking water treatment plant located in Palandöken district of Erzurum province distributes drinking and utility water to Aziziye, Palandöken and Yakutiye districts, which constitute the provincial center. In this research, the study was carried out to determine the quality of drinking and utility water within the scope of the relevant regulations and standards and to learn its sustainability. In this context, treatment plant treated effluent analysis data of drinking water samples were taken from the plant in a monthly period between June 2022 and May 2023. Analyses of a total of 12 parameters, including 3 physical properties (turbidity, temperature (C°), color) and 9 chemical properties (pH, electrical conductivity, dissolved oxygen, aluminum, iron, manganese, chloride, sulfate, sodium) were evaluated in the drinking water. According to the Regulation on Water Intended for Human Consumption, which was published in the Official Gazette dated 17.02.2005 and numbered 25730 and entered into force in the Turkish Drinking Water Standards, it was found that the effluent water of the Erzurum Province drinking water treatment plant was suitable.

References

  • Akar, A. (2000). İçme suyu kalitesi açısından kirlilik parametrelerinin irdelenmesi. (Yüksek Lisans), İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, Türkiye.
  • Akın, M., & Akın, G. (2017). Suyun önemi, Türkiye'de su potansiyeli, su havzaları ve su kirliliği. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 47(2), 105-118.
  • Anonim. (2025). Erzurum İçme Suyu Arıtma Tesisi İşletme ve Bakım Dokümanları. www.eski.gov.tr
  • Ateş, H., & Bektaş, M. (2016). Ortadoğu’da su savaşı ihtimali. Yeni Türkiye Dergisi, 8, 392-403.
  • Artiola, J. F. (2004). Monitoring surface waters. In Environmental Monitoring and Characterization (pp. 141-161). Academic Press.
  • Aydın, Ö. F. (2007). İstanbul ilinde Samandıra, Sarıgazi ve Taşdelen beldelerinde içme ve kullanma suyu durumu. (Yüksek Lisans), Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Düzce, Türkiye.
  • Dombaycı, K. (2009). Erzurum içme suyunun bazı fiziksel ve kimyasal kalite parametreleribakımından gözlenmesi ve değerlendirilmesi. (Yüksek Lisans Tezi), Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • EPA (United States Environmental Protection Agency) (2002). Manual Report for List of Chemical Priority. USA.
  • Eroğlu, M. (2012). Aksaray ili merkez ilçesinin yüzey ve yeraltı su potansiyelinin ve su kalite parametrelerinin belirlenmesi. (Yüksek Lisans Tezi), Aksaray Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Aksaray, Türkiye.
  • Gediklioğlu, H. (2021). Balıkesir ili merkez içme suyu arıtma tesisi su kalitesinin yıllık değişiminin değerlendirilmesi ve revizyon önerisi. (Yüksek Lisans Tezi), Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Nevşehir.
  • Gray, N. F. (2008). Drinking water quality. Problems and solutions. Cambridge University Press, 2nd edition, 48-50.
  • Güler, Ç. (1997). Su kalitesi. Çevre Sağlığı Temel Kaynak Dizisi No: 43, 9-46.
  • Karavoltsos, S., Sakellari, A., Mihopoulos, N., Dassenakis, M., & Scoullos, M. J. (2008). Evaluation of the quality of drinking water in regions of Greece. Desalination, 224(1-3), 317-329. https://doi.org/10.1016/j.desal.2007.06.013
  • Lawson, T. B. (1995). Fundementals of aquacultural engineering chapman- Hall. An Internetional Thomson Publishing Company, U.S.A. 3-335.
  • Muslu, A. V. (2015). Dünyada ve Türkiye’de suyun fiyatlandırılması. (Uzmanlık Tezi), Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ankara, Türkiye.
  • Mutluay, H., & Demirak, A. (1996). Su kimyası. Beta Basım Dağıtım, 21-71.
  • Özbilen, M. V. (2005). Su sektöründeki gelişmeler ve bunun karşısında kent ve bölge plancılarının duruşu. Planlama, 2(32), 53-61.
  • Resmî Gazete. (2005). İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik. Tarih 17.02.2005, Sayı:25730.
  • Samsunlu, A. (1999). Çevre mühendisliği kimyası. Sam-Çevre Teknolojileri Merkezi Yayınları, 164-353.
  • Terzi, Ö., & Dündar, C. (2020). Ülkemizde son 10 yılda içme ve kullanma suyu ile ilişkili üretilen tezlerin niteliksel değerlendirilmesi. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 77(EK-4), 211-218.
  • Türk Standardı. (2005). İnsani Tüketim Amaçlı Sular (Standart No. 266). Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Uzundumlu, A. S., Fakıoğlu, Ö., Köktürk, M., & Temel, T. (2016). Erzurum ilinde en uygun içme suyu tercihinin belirlenmesi. Alinteri Journal of Agriculture Science, 30(1), 1-7.
  • Uzundumlu, A., Aşkan, E., & Çelik, Z. (2020). İçme suyu olarak belediye şebeke suyunun tüketici tercihlerindeki yerinin belirlenmesi: Iğdır ili örneği. Journal of the Institute of Science and Technology, 10(2), 1350-1360. https://doi.org/10.21597/jist.681341
  • World Health Organization, (1984). Fluorine and Fluorides in Environmental Health Criteria. (36) 25-26.
  • Yıldız, N. (1996). Şanlıurfa içme suyu sisteminin kalite kontrol parametreleri açısından incelenmesi. (Yüksek Lisans), Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Şanlıurfa, Türkiye.
There are 25 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Environmental Pollution and Prevention
Journal Section Engineering and Architecture / Mühendislik ve Mimarlık
Authors

Fatma Ekmekyapar Torun 0000-0002-2289-176X

Mehmet Topal 0009-0000-0467-1336

Publication Date August 31, 2025
Submission Date June 18, 2025
Acceptance Date July 16, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 30 Issue: 2

Cite

APA Ekmekyapar Torun, F., & Topal, M. (2025). Erzurum İçme Suyu Arıtma Tesisi Arıtılmış Suların Niteliğinin Değerlendirilmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 30(2), 683-698. https://doi.org/10.53433/yyufbed.1722465