Bu çalışma, tuj kuzularının konsantre yemlerinde kullanılan farklı protein kaynaklarının 1, 30, 60 ve 90 günlük besi sürelerinde bazı kan metabolitleri üzerine etkisini belirlemek amacı ile yapıldı. Denemede, 3-3.5 aylık yaşta, ortalama 19.5 kg canlı ağırlıkta, 24 baş Tuj ırkı erkek kuzu kullanıldı. Rasgele seçilen ve 6 baş kuzu içeren 4 ayrı deneme grubu oluşturuldu. Her bir hayvan bireysel kafeslere konuldu. Gruplara farklı protein kaynakları içeren konsantre yem karmaları hazırlandı. Kaba yem olarak çayır kuru otu kullanıldı. Sabah yemlemesinden sonra vena jugularis’ten 1, 30, 60 ve 90. gün kan örnekleri alındı. Dört farklı bitkisel protein kaynağı içeren değişik konsantre yemlerle beslenen gruplarda 1, 30, 60, 90. günlerde alınan plazma örneklerinde yapılan analizlerde dönemlerin ve farklı protein kaynaklarının kan plazma parametreleri üzerine etkisi incelendi. Farklı protein kaynaklarıyla yapılan çalışmada bazı kan parametrelerinde farklılık saptansa da parametrelerin düzeylerinin normal sınırlarda olduğu, beslenmenin bazı kan parametreleri üzerine etkisi olabileceği saptandı. Bu araştırma sonucunda, rasyonlarda protein kaynağı olarak mısır gluten unu, pamuk tohumu küspesi, soya küspesi ya da ayçiçeği küspesi kullanılmasının bazı kan parametreleri üzerine olumsuz etkisinin olmadığı kanısına varıldı
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 22 Issue: 3 |