Anaç yaşının ve yumurtlama zamanının yumurta iç kalite özellikleri üzerine etkisini belirlemek üzere yapılan bu denemede, araştırma materyali yumurtalar 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21 ve 23 haftalık yaşlarda olmak üzere 8 farklı yaş dönemindeki bıldırcınlardan saat 07:00-19:00 arasında iki saat ara ile toplanmıştır. Anaç yaşına ve yumurtlama zamanına bağlı olarak her iki genotipte yumurta iç kalite özelliklerinden ak indeksi, sarı indeksi ve haugh birimi incelenmiştir. İki genotipte de artan yaşla haugh birimi ve ak indeksinde doğrusal olmayan bir değişim gözlenmiştir. Deneme başlangıcı 9. hafta ile deneme sonu olan 23. hafta karşılaştırıldığında, haugh biriminde azalma, ak ve sarı indeksinde ise yükselme görülmüştür. Yumurtlama zamanına bağlı olarak yumurta iç kalite özeliklerindeki değişim Genotip 1 de önemsiz iken Genotip 2’de önemli bulunmuştur. Genotip 1’de yumurta ağırlığı ile yumurta iç kalite özelliklerinden sadece sarı indeksi arasında negatif (r=-0.148, p
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 20 Issue: 2 |