BibTex RIS Cite

Isırgan Otunun Dimetilbenzantrasen Uygulanan Tavşanlarda Lipit Peroksidasyonu,Antioksidan Maddeler ve Nitrit-Nitrat Düzeyleri Üzerine Etkisi

Year 2008, Volume: 19 Issue: 2, 11 - 15, 01.06.2008

Abstract

Isırgan Otunun Dimetilbenzantrasen Uygulanan Tavşanlarda Lipit Peroksidasyonu,Antioksidan Maddeler ve Nitrit-Nitrat Düzeyleri Üzerine Etkisi

Year 2008, Volume: 19 Issue: 2, 11 - 15, 01.06.2008

Abstract

Bu çalışmada, ısırgan otu ekstresinin 7,12-dimetilbenzantrasen(DMBA) verilen tavşanlarda nitrik oksit oksidasyon ürünleri, lipit peroksidasyon ürünleri ve antioksidan maddeler düzeyleri üzerine etkileri araştırıldı. Çalışmayı 21 dişi Yeni Zelanda ırkı tavşan oluşturdu. Tavşanlar üç gruba bölündüler. Deneme süresi 150 gün olarak belirlendi. Kontrol grubuna 0.5 ml/kg/gün dozunda % 10’luk dimetilsülfoksit (DMSO) çözeltisi, DMBA grubuna %10’ luk DMSO’da çözündürülen DMBA maddesi 0.5 ml/kg/gün olarak verildi. Diğer gruba DMBA’ ya ilaveten ısırgan otu ekstraktı 0.2 ml/kg/gün şeklinde uygulandı. Deneme sonunda kan örnekleri alındı. Yapılan analizlerde kontrol grubu ölçümlerine göre hem DMBA verilen hem de DMBA+ısırgan otu verilen grupta nitrit ve nitrat düzeylerinde gözlenen artışlar istatistik olarak anlamlı bulundu(P < 0.001). Malondialdehit(MDA) seviyelerinde gözlenen artışlarda DMBA grubunda P < 0.001 kadar, DMBA+ısırgan otu grubunda P < 0.01 kadar bir anlam gözlendi. Seruloplazmin, glutatyon, retinol ve β-karoten düzeylerindeki artışlar DMBA grubunda P < 0.001 kadar bir önem arzederken, Vit.C’ de bu anlam P < 0.01 kadardı. DMBA+ısırgan otu verilen grupta glutatyon, Vit.C, retinol ve β-karoten seviyelerindeki düşüşler istatistik olarak P < 0.001 kadar bir önem arz etti. Seruloplazminde ise bu anlam P < 0.01 olarak gözlendi. Sonuç olarak, ısırgan otu ekstraktı verilen grupta hem nitrik oksit oksidasyon ürünlerinde hem de lipit peroksidasyon ürünlerinde diğer deneme grubuna göre daha az artışların gözlenmesi bu bitkinin kısmen de olsa lipit peroksidasyonuna karşı bir koruma özelliği olduğunu göstermiştir

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ali Ertekin This is me

İdris Türel This is me

Gökhan Oto This is me

F.çağlar Çelikezen This is me

Semih Yaşar This is me

Publication Date June 1, 2008
Published in Issue Year 2008 Volume: 19 Issue: 2

Cite

APA Ertekin, A., Türel, İ., Oto, G., Çelikezen, F., et al. (2008). Isırgan Otunun Dimetilbenzantrasen Uygulanan Tavşanlarda Lipit Peroksidasyonu,Antioksidan Maddeler ve Nitrit-Nitrat Düzeyleri Üzerine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(2), 11-15.
AMA Ertekin A, Türel İ, Oto G, Çelikezen F, Yaşar S. Isırgan Otunun Dimetilbenzantrasen Uygulanan Tavşanlarda Lipit Peroksidasyonu,Antioksidan Maddeler ve Nitrit-Nitrat Düzeyleri Üzerine Etkisi. YYU Vet Fak Derg. June 2008;19(2):11-15.
Chicago Ertekin, Ali, İdris Türel, Gökhan Oto, F.çağlar Çelikezen, and Semih Yaşar. “Isırgan Otunun Dimetilbenzantrasen Uygulanan Tavşanlarda Lipit Peroksidasyonu,Antioksidan Maddeler Ve Nitrit-Nitrat Düzeyleri Üzerine Etkisi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 19, no. 2 (June 2008): 11-15.
EndNote Ertekin A, Türel İ, Oto G, Çelikezen F, Yaşar S (June 1, 2008) Isırgan Otunun Dimetilbenzantrasen Uygulanan Tavşanlarda Lipit Peroksidasyonu,Antioksidan Maddeler ve Nitrit-Nitrat Düzeyleri Üzerine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 19 2 11–15.
IEEE A. Ertekin, İ. Türel, G. Oto, F. Çelikezen, and S. Yaşar, “Isırgan Otunun Dimetilbenzantrasen Uygulanan Tavşanlarda Lipit Peroksidasyonu,Antioksidan Maddeler ve Nitrit-Nitrat Düzeyleri Üzerine Etkisi”, YYU Vet Fak Derg, vol. 19, no. 2, pp. 11–15, 2008.
ISNAD Ertekin, Ali et al. “Isırgan Otunun Dimetilbenzantrasen Uygulanan Tavşanlarda Lipit Peroksidasyonu,Antioksidan Maddeler Ve Nitrit-Nitrat Düzeyleri Üzerine Etkisi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 19/2 (June 2008), 11-15.
JAMA Ertekin A, Türel İ, Oto G, Çelikezen F, Yaşar S. Isırgan Otunun Dimetilbenzantrasen Uygulanan Tavşanlarda Lipit Peroksidasyonu,Antioksidan Maddeler ve Nitrit-Nitrat Düzeyleri Üzerine Etkisi. YYU Vet Fak Derg. 2008;19:11–15.
MLA Ertekin, Ali et al. “Isırgan Otunun Dimetilbenzantrasen Uygulanan Tavşanlarda Lipit Peroksidasyonu,Antioksidan Maddeler Ve Nitrit-Nitrat Düzeyleri Üzerine Etkisi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 19, no. 2, 2008, pp. 11-15.
Vancouver Ertekin A, Türel İ, Oto G, Çelikezen F, Yaşar S. Isırgan Otunun Dimetilbenzantrasen Uygulanan Tavşanlarda Lipit Peroksidasyonu,Antioksidan Maddeler ve Nitrit-Nitrat Düzeyleri Üzerine Etkisi. YYU Vet Fak Derg. 2008;19(2):11-5.