BibTex RIS Cite

Fermente Türk Sucuğu Ve Pastırmalarda Kalıntı Nitrat Ve Nitrit Düzeyleri

Year 2008, Volume: 19 Issue: 1, 41 - 45, 01.03.2008

Abstract

Fermente Türk Sucuğu Ve Pastırmalarda Kalıntı Nitrat Ve Nitrit Düzeyleri

Year 2008, Volume: 19 Issue: 1, 41 - 45, 01.03.2008

Abstract

Bu çalışmada, Van piyasasından sağlanmış 5 firmaya ait 40 adet fermente sucuk ve 40 adet pastırma olmak üzere toplam 80 adet işlenmiş et ürününün nitrat ve nitrit içerikleri araştırılmıştır. Çalışmada kadmiyum kolonu ile indirgeme ve spektrofotometrik ölçüm esasına dayanan yöntem kullanılmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda, örneklerin hepsinde nitrat ve nitrit saptanmıştır. Sucuk örneklerinin nitrat içerikleri minimum 1.56, maksimum 553.18, ortalama 64.06±100.80 ppm, nitrit içerikleri ise minimum 0.80, maksimum 82.13, ortalama 11.48±15.20 ppm olarak bulunurken, pastırma örneklerinin ise nitrat içerikleri minimum 1.95, maksimum 176.19, ortalama 58.54±47.09 ppm, nitrit içerikleri ise minimum 1.60, maksimum 49.87, ortalama 12.53±12.82 ppm olarak belirlenmiştir. Yapılan istatistiksel değerlendirmede değişik firmalara ait gruplar arasında nitrat ve nitrit değerleri açısından önemli farklılıklar bulunmuştur. Sonuç olarak, incelenen pastırma örneklerinin tamamının Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olduğu, ancak sucuk örneklerinin %2.5’inin nitrit, %5’inin de nitrat yönünden belirlenen limitleri aştığı saptanmıştır

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Yakup Can Sancak This is me

Kamil Ekici This is me

Özgür İşleyici This is me

Publication Date March 1, 2008
Published in Issue Year 2008 Volume: 19 Issue: 1

Cite

APA Sancak, Y. C., Ekici, K., & İşleyici, Ö. (2008). Fermente Türk Sucuğu Ve Pastırmalarda Kalıntı Nitrat Ve Nitrit Düzeyleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(1), 41-45.
AMA Sancak YC, Ekici K, İşleyici Ö. Fermente Türk Sucuğu Ve Pastırmalarda Kalıntı Nitrat Ve Nitrit Düzeyleri. YYU Vet Fak Derg. March 2008;19(1):41-45.
Chicago Sancak, Yakup Can, Kamil Ekici, and Özgür İşleyici. “Fermente Türk Sucuğu Ve Pastırmalarda Kalıntı Nitrat Ve Nitrit Düzeyleri”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 19, no. 1 (March 2008): 41-45.
EndNote Sancak YC, Ekici K, İşleyici Ö (March 1, 2008) Fermente Türk Sucuğu Ve Pastırmalarda Kalıntı Nitrat Ve Nitrit Düzeyleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 19 1 41–45.
IEEE Y. C. Sancak, K. Ekici, and Ö. İşleyici, “Fermente Türk Sucuğu Ve Pastırmalarda Kalıntı Nitrat Ve Nitrit Düzeyleri”, YYU Vet Fak Derg, vol. 19, no. 1, pp. 41–45, 2008.
ISNAD Sancak, Yakup Can et al. “Fermente Türk Sucuğu Ve Pastırmalarda Kalıntı Nitrat Ve Nitrit Düzeyleri”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 19/1 (March 2008), 41-45.
JAMA Sancak YC, Ekici K, İşleyici Ö. Fermente Türk Sucuğu Ve Pastırmalarda Kalıntı Nitrat Ve Nitrit Düzeyleri. YYU Vet Fak Derg. 2008;19:41–45.
MLA Sancak, Yakup Can et al. “Fermente Türk Sucuğu Ve Pastırmalarda Kalıntı Nitrat Ve Nitrit Düzeyleri”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 19, no. 1, 2008, pp. 41-45.
Vancouver Sancak YC, Ekici K, İşleyici Ö. Fermente Türk Sucuğu Ve Pastırmalarda Kalıntı Nitrat Ve Nitrit Düzeyleri. YYU Vet Fak Derg. 2008;19(1):41-5.