BibTex RIS Cite

Erzurum İli Piyasasında Tüketime Sunulan Yavru Alabalık Yemlerinde Aflatoksin B1 Varlıgının Araştırılması

Year 2007, Volume: 18 Issue: 2, 51 - 58, 01.06.2007

Abstract

References

  • Altuğ G ve Beklevik G (2003): Level of aflatoxin in same fish feeds from fish farming processes, feed factories and imported feeds. Turkish J. Vet. And Anim. Sci. 27(6):1247- 1252
  • Anon. TS EN ISO 14501(2002): Süt ve süt tozu aflatoksin M1 muhtevası tayini İmmunoaffiniti Kromatografi ile temizleme ve yüksek performanslı sıvı kromatografi ile tayini, TSE yayınları, Ankara.
  • Anon. (2002): Enzyme immunoassay for the quantitative analysis of aflatoxin M1 in milk and milk products, Immunolab GmbH, Darmstadt, Germany. 1-6.
  • A.O.A.C. (1990): Official Methods of Analysis Association of Agricultural Chemist . Virginia, D.G. v+1213. 5. Ayalew A, Fehrmann H, Lepschy J, Beck R, Abate D (2006): Natural occurrence of mycotoxins in staple cereals from ethiophia. Mycopathologia. July, 162(1):57-63.
  • Barbieri G, Bergamini C, Ori E, Reska P (1994): Aflatoxin M1 in parmesan cheese: HPLC determination. J. Food Sci. 1313-1331.
  • Bintvihok A, Ponpornpisit A, Tanqtronqpiros J, Panichkrianqkrai W, Rattanapanee R, Doi K, Kumaqai S (2003): Aflatoxin contamination in shrimp feed and effects of aflatoxin addition to feed on shrimp production. J.Food Prot. May; 66 (5):882-5.
  • Black JJ, Baumann PC (1991): Carcinogens and Cancers in Freshwater Fishes. Environ. Hlth. Perspect. 27-33.
  • Concon J M (1988): Contaminants and additives. In "Food Toxicology". 667-743.
  • Doğan, K (1987): Hayvan yemlerinde bozulma nedenleri depolama ve mikotoksinler. Yem San. Derg. 5-17.
  • Garon D, Richard E, Saqe L, Bouchart V, Pottier D, Lebailly P (2006): Mycoflora and multimycotoxin detection in corn silage:experimental study. J. Agric.Food. Chem. May, 3;54(9):3479-84.
  • Halver J E (1989): Fish Nutrition. Academic Pres. San Diego. 47-51.
  • Hamilton P B (1982): Mycotoxins and farm animals, Rev. Med. Vet. 17-40.
  • Kaymak T (2000): Türkiye’de üretilen alabalık yemlerindeki
  • www.fenbilimleri.ankara.edu.tr./tezler düzeylerinin tespiti.

Erzurum İli Piyasasında Tüketime Sunulan Yavru Alabalık Yemlerinde Aflatoksin B1 Varlıgının Araştırılması

Year 2007, Volume: 18 Issue: 2, 51 - 58, 01.06.2007

Abstract

Bu çalışmada, Erzurum bölgesinde tüketime sunulan yavru alabalık yemlerinde aflatoksin düzeylerini tespit etmek amaçlanmıştır. Bu amaçla her ayın 15’inde olmak üzere Ağustos, Ekim ve Aralık aylarında 4’er kez toplanan toplam 24 adet granül 2 ve granül 3 yavru alabalık yemleri kullanıldı. Çalışmada elde edilen ham besin maddeleri açısından granül 2 ve granül 3 yemlerinde istatistik olarak fark olmadığı gözlendi. aflatoksin B1 düzeyleri ortalama olarak granül 2 ve granül 3 de Ağustos ayında en yüksek, Ekim ve Aralık aylarında ise düşük bulundu. Ağustos ayında yemin nem oranının Ekim ve Aralık aylarına göre yüksek olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, elde edilen bulgulara göre yavru alabalık yemlerindeki aflatoksin düzeyinin nem oranına bağlı olarak arttığı, ancak bu artışın normal değerler olan 20 ppb düzeyinde (kabul edilebilir düzeyde) kaldığı kanısına varıldı

References

  • Altuğ G ve Beklevik G (2003): Level of aflatoxin in same fish feeds from fish farming processes, feed factories and imported feeds. Turkish J. Vet. And Anim. Sci. 27(6):1247- 1252
  • Anon. TS EN ISO 14501(2002): Süt ve süt tozu aflatoksin M1 muhtevası tayini İmmunoaffiniti Kromatografi ile temizleme ve yüksek performanslı sıvı kromatografi ile tayini, TSE yayınları, Ankara.
  • Anon. (2002): Enzyme immunoassay for the quantitative analysis of aflatoxin M1 in milk and milk products, Immunolab GmbH, Darmstadt, Germany. 1-6.
  • A.O.A.C. (1990): Official Methods of Analysis Association of Agricultural Chemist . Virginia, D.G. v+1213. 5. Ayalew A, Fehrmann H, Lepschy J, Beck R, Abate D (2006): Natural occurrence of mycotoxins in staple cereals from ethiophia. Mycopathologia. July, 162(1):57-63.
  • Barbieri G, Bergamini C, Ori E, Reska P (1994): Aflatoxin M1 in parmesan cheese: HPLC determination. J. Food Sci. 1313-1331.
  • Bintvihok A, Ponpornpisit A, Tanqtronqpiros J, Panichkrianqkrai W, Rattanapanee R, Doi K, Kumaqai S (2003): Aflatoxin contamination in shrimp feed and effects of aflatoxin addition to feed on shrimp production. J.Food Prot. May; 66 (5):882-5.
  • Black JJ, Baumann PC (1991): Carcinogens and Cancers in Freshwater Fishes. Environ. Hlth. Perspect. 27-33.
  • Concon J M (1988): Contaminants and additives. In "Food Toxicology". 667-743.
  • Doğan, K (1987): Hayvan yemlerinde bozulma nedenleri depolama ve mikotoksinler. Yem San. Derg. 5-17.
  • Garon D, Richard E, Saqe L, Bouchart V, Pottier D, Lebailly P (2006): Mycoflora and multimycotoxin detection in corn silage:experimental study. J. Agric.Food. Chem. May, 3;54(9):3479-84.
  • Halver J E (1989): Fish Nutrition. Academic Pres. San Diego. 47-51.
  • Hamilton P B (1982): Mycotoxins and farm animals, Rev. Med. Vet. 17-40.
  • Kaymak T (2000): Türkiye’de üretilen alabalık yemlerindeki
  • www.fenbilimleri.ankara.edu.tr./tezler düzeylerinin tespiti.
There are 14 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Tolga Yaroglu This is me

Mehmet Gül This is me

Publication Date June 1, 2007
Published in Issue Year 2007 Volume: 18 Issue: 2

Cite

APA Yaroglu, T., & Gül, M. (2007). Erzurum İli Piyasasında Tüketime Sunulan Yavru Alabalık Yemlerinde Aflatoksin B1 Varlıgının Araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(2), 51-58.
AMA Yaroglu T, Gül M. Erzurum İli Piyasasında Tüketime Sunulan Yavru Alabalık Yemlerinde Aflatoksin B1 Varlıgının Araştırılması. YYU Vet Fak Derg. June 2007;18(2):51-58.
Chicago Yaroglu, Tolga, and Mehmet Gül. “Erzurum İli Piyasasında Tüketime Sunulan Yavru Alabalık Yemlerinde Aflatoksin B1 Varlıgının Araştırılması”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18, no. 2 (June 2007): 51-58.
EndNote Yaroglu T, Gül M (June 1, 2007) Erzurum İli Piyasasında Tüketime Sunulan Yavru Alabalık Yemlerinde Aflatoksin B1 Varlıgının Araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18 2 51–58.
IEEE T. Yaroglu and M. Gül, “Erzurum İli Piyasasında Tüketime Sunulan Yavru Alabalık Yemlerinde Aflatoksin B1 Varlıgının Araştırılması”, YYU Vet Fak Derg, vol. 18, no. 2, pp. 51–58, 2007.
ISNAD Yaroglu, Tolga - Gül, Mehmet. “Erzurum İli Piyasasında Tüketime Sunulan Yavru Alabalık Yemlerinde Aflatoksin B1 Varlıgının Araştırılması”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18/2 (June 2007), 51-58.
JAMA Yaroglu T, Gül M. Erzurum İli Piyasasında Tüketime Sunulan Yavru Alabalık Yemlerinde Aflatoksin B1 Varlıgının Araştırılması. YYU Vet Fak Derg. 2007;18:51–58.
MLA Yaroglu, Tolga and Mehmet Gül. “Erzurum İli Piyasasında Tüketime Sunulan Yavru Alabalık Yemlerinde Aflatoksin B1 Varlıgının Araştırılması”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 18, no. 2, 2007, pp. 51-58.
Vancouver Yaroglu T, Gül M. Erzurum İli Piyasasında Tüketime Sunulan Yavru Alabalık Yemlerinde Aflatoksin B1 Varlıgının Araştırılması. YYU Vet Fak Derg. 2007;18(2):51-8.