BibTex RIS Cite

Afyonkarahisar'da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi

Year 2006, Volume: 17 Issue: 1, 93 - 97, 01.06.2006

Abstract

Afyonkarahisar'da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi

Year 2006, Volume: 17 Issue: 1, 93 - 97, 01.06.2006

Abstract

Kremalı pastalarda Listeria türlerinin varlığının belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada, Afyonkarahisar şehir merkezindeki pastanelerden satın alınan 25 adet sade, 25 adet meyveli ve 25 adet çikolatalı olmak üzere toplam 75 adet kremalı pasta örneği analiz edilmiştir. Listeria türlerinin izolasyon ve identifikasyonunda Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin (Food and Drug Administiration/FDA) önerdiği metot kullanılmıştır. Yapılan bu çalışmada, incelenen toplam 75 kremalı pasta örneğinin 10’unda (% 13.33) Listeria spp., 5’inde (%6.66) L. monocytogenes, 8’inde (%10.66) L. innocula ve 3’ünde (%4) L. seeligeri identifiye edilmiştir. Sade kremalı pasta örneklerinin 3’ünde (%12) Listeria spp., 2’sinde (%8) L. monocytogenes, 1’inde (%4) L. innocula; meyveli kremalı pasta örneklerinin 5’inde (%20) Listeria spp., 3’ünde (%12) L. monocytogenes ve 2’sinde (%8) L. seeligeri; çikolatalı kremalı pasta örneklerinin 2’sinde (%8) Listeria spp., 1’inde (%4) L. innocula ve 1’inde (%4) L. seeligeri identifiye edilmiştir. Sonuç olarak, Afyonkarahisar’da tüketime sunulan kremalı pastalarda patojen olan L. monocytogenes ve Listeria türlerinin tespit edilmesi, bu ürünlerin halk sağlığı açısından risk oluşturabileceğini göstermektedir

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Levent Akkaya This is me

Mustafa Alişarlı This is me

Recep Kara This is me

Raziye Telli This is me

Publication Date June 1, 2006
Published in Issue Year 2006 Volume: 17 Issue: 1

Cite

APA Akkaya, L., Alişarlı, M., Kara, R., Telli, R. (2006). Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(1), 93-97.
AMA Akkaya L, Alişarlı M, Kara R, Telli R. Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi. YYU Vet Fak Derg. June 2006;17(1):93-97.
Chicago Akkaya, Levent, Mustafa Alişarlı, Recep Kara, and Raziye Telli. “Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17, no. 1 (June 2006): 93-97.
EndNote Akkaya L, Alişarlı M, Kara R, Telli R (June 1, 2006) Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17 1 93–97.
IEEE L. Akkaya, M. Alişarlı, R. Kara, and R. Telli, “Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi”, YYU Vet Fak Derg, vol. 17, no. 1, pp. 93–97, 2006.
ISNAD Akkaya, Levent et al. “Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17/1 (June 2006), 93-97.
JAMA Akkaya L, Alişarlı M, Kara R, Telli R. Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi. YYU Vet Fak Derg. 2006;17:93–97.
MLA Akkaya, Levent et al. “Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 17, no. 1, 2006, pp. 93-97.
Vancouver Akkaya L, Alişarlı M, Kara R, Telli R. Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi. YYU Vet Fak Derg. 2006;17(1):93-7.