BibTex RIS Cite

Türkiye Zeytinciliğinde Karasu Sorunu

Year 2010, Volume: 1 Issue: 2, 65 - 71, 01.06.2010

Abstract

Zeytin meyvesi doğrudan tüketilemediği için farklı üretim teknolojileri kullanılarak yağa ya da sofralığa işlenmektedir. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de zeytini yağa işlemek için farklı teknolojiler kullanılmaktadır. Bu teknolojilerde zeytin danesinden bir yandan zeytinyağı, diğer yandan yan ürünler elde edilmektedir. Bu yan ürünlerden biri de zeytinyağı teknolojisi sonrasında açığa çıkan ve karasu ismi verilen kahverengi renkli bir sudur. Karasu, elde edildikten sonra doğrudan kullanılamadığı için toprak veya suya verilerek çevre kirliliğine sebep olmaktadır. Zeytin üreticisi dünya ülkelerinin tümü karasuyu, zeytinyağı üretiminde bir sorun olarak kabul etmekte ve çözümü için farklı alternatifler kullanmaktadırlar. Karasu, dünya zeytin üretiminde dördüncü sırada yer alan ve bu manada önemli bir üretici ülke olan Türkiye’de de bir sorundur. Bu makalede, Türkiye’de ortaya çıkan bu sorun detaylı olarak anlatılarak çözümlenmesi anlamında ülke şartlarında neler önerilebileceği tartışılmaktadır

The Problem of Olive Mill Waste Water in the Turkish Olive Industry

Year 2010, Volume: 1 Issue: 2, 65 - 71, 01.06.2010

Abstract

Olive, as a fruit, cannot be consumed directly so it needs to be processed into either table or olive oil through various production technologies. As in the rest of the world, various processes are used in Turkey through which olive oil is extracted from olives. One of these processes yields, aside from the main product, a by-product which is the brown coloured Olive Mill Waste Water (OMWW). OMWW has no direct use and is generally disposed into soil or rivers. All olive producing countries acknowledge the problem of OMWW and consider various alternatives to resolve the problem. Being the fourth largest olive producing country in the world, Turkey also faces similar issues with OMWW. This paper describes these issues in detail and discusses possible ways of remedying the problem given the country’s status-quo

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA58DG23BH
Journal Section Article
Authors

Renan Tunalıoğlu This is me

Tolga Bektaş This is me

Publication Date June 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Volume: 1 Issue: 2

Cite

APA Tunalıoğlu, R., & Bektaş, T. (2010). Türkiye Zeytinciliğinde Karasu Sorunu. Zeytin Bilimi, 1(2), 65-71.
AMA Tunalıoğlu R, Bektaş T. Türkiye Zeytinciliğinde Karasu Sorunu. Zeytin Bilimi. June 2010;1(2):65-71.
Chicago Tunalıoğlu, Renan, and Tolga Bektaş. “Türkiye Zeytinciliğinde Karasu Sorunu”. Zeytin Bilimi 1, no. 2 (June 2010): 65-71.
EndNote Tunalıoğlu R, Bektaş T (June 1, 2010) Türkiye Zeytinciliğinde Karasu Sorunu. Zeytin Bilimi 1 2 65–71.
IEEE R. Tunalıoğlu and T. Bektaş, “Türkiye Zeytinciliğinde Karasu Sorunu”, Zeytin Bilimi, vol. 1, no. 2, pp. 65–71, 2010.
ISNAD Tunalıoğlu, Renan - Bektaş, Tolga. “Türkiye Zeytinciliğinde Karasu Sorunu”. Zeytin Bilimi 1/2 (June 2010), 65-71.
JAMA Tunalıoğlu R, Bektaş T. Türkiye Zeytinciliğinde Karasu Sorunu. Zeytin Bilimi. 2010;1:65–71.
MLA Tunalıoğlu, Renan and Tolga Bektaş. “Türkiye Zeytinciliğinde Karasu Sorunu”. Zeytin Bilimi, vol. 1, no. 2, 2010, pp. 65-71.
Vancouver Tunalıoğlu R, Bektaş T. Türkiye Zeytinciliğinde Karasu Sorunu. Zeytin Bilimi. 2010;1(2):65-71.