BibTex RIS Cite

Karaburun ve Seferihisar Bölgelerinden Hasat Edilen Erkence (Hurma) Zeytin Çeşidinden Elde Edilen Yağların Bazı Kimyasal Özelliklerin Karşılaştırılması

Year 2013, Volume: 4 Issue: 1, 1 - 8, 01.03.2013

Abstract

Urla, Seferihisar ve Karaburun’da yetiştirilen Erkence zeytin çeşidinde, meyveler daha dalındayken olgunlaşmakta ve hiçbir işleme tabi tutulmadan dalından toplanıp tüketilebilmektedir. Bu olgunlaşmaya “Hurmalaşma”, zeytin meyvesine de “Hurma” zeytin denilmektedir. Çalışmamızda 2010/11 yılında farklı bölgelerden (Karaburun ve Seferihisar) hasat edilen Hurma zeytinlerden elde edilen yağlarda serbest yağ asitliği miktarı, peroksit değeri, K232 ve K270 değerleri, toplam klorofil miktarı, toplam fenolik madde miktarı, α-tokoferol miktarı, yağ asidi kompozisyonu, DPPH ve ABTS radikal süpürücü aktivite (RSA) analizleri yapılmıştır. Araştırma sonunda bölgelere göre zeytin meyvelerinin % yağ miktarının, elde edilen yağların toplam klorofil miktarının, palmitik asit, oleik asit, toplam doymuş yağ asidi (TDYA) ve toplam tekli doymamış yağ asidi (TTDYA) yüzdelerinin istatistiksel olarak önemli oranda farklı olduğu tespit edilmiştir (P

Comparison of Some Chemical Properties of Oils Obtained From Erkence (Hurma) Olive Variety Harvested From Karaburun and Seferihisar Regions

Year 2013, Volume: 4 Issue: 1, 1 - 8, 01.03.2013

Abstract

The fruits of Erkence olive cultivars, where grown in Urla, Karaburun and Seferihisar, are maturing on branch and can be consumed without any treatment. The fruit of olive is called as "Hurma" and this maturation is called as "Hurmalaşma". In our study, free fatty acidity, peroxide value, K232 and K270 values, total chlorophyll content, total phenolic compound, α-tocopherol content, fatty acid composition, DPPH and ABTS radical scavenging activity (RSA) were analyzed in the olive oil which were obtained from Hurma olives, in different regions (Karaburun and Seferihisar), in the harvest season of 2010/11. At the end of the research, according to the reagions, the oil percent of olive fruit, total chlorophyll content, palmitic acid, oleic acid, total saturated fatty acid (SFA) and the total monounsaturated fatty acid (MUFA) percentages of oils were found to be statistically significantly different (P

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA77GA72DM
Journal Section Article
Authors

Didar Sevim This is me

Oya Köseoğlu This is me

Yeşim Altunoğlu This is me

Handan Ataol Ölmez This is me

Elif Burçin Büyükgök This is me

Şenay Yaman This is me

Publication Date March 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 4 Issue: 1

Cite

APA Sevim, D., Köseoğlu, O., Altunoğlu, Y., Ataol Ölmez, H., et al. (2013). Karaburun ve Seferihisar Bölgelerinden Hasat Edilen Erkence (Hurma) Zeytin Çeşidinden Elde Edilen Yağların Bazı Kimyasal Özelliklerin Karşılaştırılması. Zeytin Bilimi, 4(1), 1-8.
AMA Sevim D, Köseoğlu O, Altunoğlu Y, Ataol Ölmez H, Büyükgök EB, Yaman Ş. Karaburun ve Seferihisar Bölgelerinden Hasat Edilen Erkence (Hurma) Zeytin Çeşidinden Elde Edilen Yağların Bazı Kimyasal Özelliklerin Karşılaştırılması. Zeytin Bilimi. March 2013;4(1):1-8.
Chicago Sevim, Didar, Oya Köseoğlu, Yeşim Altunoğlu, Handan Ataol Ölmez, Elif Burçin Büyükgök, and Şenay Yaman. “Karaburun Ve Seferihisar Bölgelerinden Hasat Edilen Erkence (Hurma) Zeytin Çeşidinden Elde Edilen Yağların Bazı Kimyasal Özelliklerin Karşılaştırılması”. Zeytin Bilimi 4, no. 1 (March 2013): 1-8.
EndNote Sevim D, Köseoğlu O, Altunoğlu Y, Ataol Ölmez H, Büyükgök EB, Yaman Ş (March 1, 2013) Karaburun ve Seferihisar Bölgelerinden Hasat Edilen Erkence (Hurma) Zeytin Çeşidinden Elde Edilen Yağların Bazı Kimyasal Özelliklerin Karşılaştırılması. Zeytin Bilimi 4 1 1–8.
IEEE D. Sevim, O. Köseoğlu, Y. Altunoğlu, H. Ataol Ölmez, E. B. Büyükgök, and Ş. Yaman, “Karaburun ve Seferihisar Bölgelerinden Hasat Edilen Erkence (Hurma) Zeytin Çeşidinden Elde Edilen Yağların Bazı Kimyasal Özelliklerin Karşılaştırılması”, Zeytin Bilimi, vol. 4, no. 1, pp. 1–8, 2013.
ISNAD Sevim, Didar et al. “Karaburun Ve Seferihisar Bölgelerinden Hasat Edilen Erkence (Hurma) Zeytin Çeşidinden Elde Edilen Yağların Bazı Kimyasal Özelliklerin Karşılaştırılması”. Zeytin Bilimi 4/1 (March 2013), 1-8.
JAMA Sevim D, Köseoğlu O, Altunoğlu Y, Ataol Ölmez H, Büyükgök EB, Yaman Ş. Karaburun ve Seferihisar Bölgelerinden Hasat Edilen Erkence (Hurma) Zeytin Çeşidinden Elde Edilen Yağların Bazı Kimyasal Özelliklerin Karşılaştırılması. Zeytin Bilimi. 2013;4:1–8.
MLA Sevim, Didar et al. “Karaburun Ve Seferihisar Bölgelerinden Hasat Edilen Erkence (Hurma) Zeytin Çeşidinden Elde Edilen Yağların Bazı Kimyasal Özelliklerin Karşılaştırılması”. Zeytin Bilimi, vol. 4, no. 1, 2013, pp. 1-8.
Vancouver Sevim D, Köseoğlu O, Altunoğlu Y, Ataol Ölmez H, Büyükgök EB, Yaman Ş. Karaburun ve Seferihisar Bölgelerinden Hasat Edilen Erkence (Hurma) Zeytin Çeşidinden Elde Edilen Yağların Bazı Kimyasal Özelliklerin Karşılaştırılması. Zeytin Bilimi. 2013;4(1):1-8.