BibTex RIS Cite

Doğu Karadeniz Bölgesi Yerli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Yağ Asitleri ve Genel Kimyasal Bileşiminin Belirlenmesi

Year 2013, Volume: 4 Issue: 1, 9 - 20, 01.03.2013

Abstract

Bu araştırma, Doğu Karadeniz bölgesine özgü Butko, Otur ve Sati zeytin çeşitlerine ait zeytinyağlarının yağ asitleri ve genel özelliklerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.Çalışmada Doğu Karadeniz bölgesinin Artvin ili Yusufeli ilçesinde yöreye özgü Butko, Otur ve Sati zeytin çeşitleri kullanılmıştır. Çeşitlerin olgunlaşma zamanları dikkate alınarak 2005 ve 2006 sezonlarında Kasım ayı içinde yerinde zeytin örnekleri alınmıştır. Bu çeşitlere ait zeytinyağı örneklerinde ana parametreler olarak oleik asit cinsinden serbest asitlik (%) değerleri, iyot sayıları, peroksit sayıları (meq g O2/kg), toplam fenol miktarları (GAE mg/kg), UV absorbans değerleri (232 ve 270 nm) ve kırılma indisleri belirlenmiştir. Ayrıca, yağ asitleri bileşenleri ve tokoferol miktarları da (α, γ ve toplam tokoferol) incelenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre Butko çeşidinin oleik asit miktarı %74,92, Otur çeşidinin %76,10 ve Sati çeşidinin ise %75,30 olduğu belirlenmiştir. Toplam tokoferol miktarları ise 54,66 ile 98,54 mg/kg arasında değişmiştir

Determination of Fatty Acid Composition and Main Chemical Characteristics of Olive Oils Obtained from Local Olive Varieties of East Blacksea Region

Year 2013, Volume: 4 Issue: 1, 9 - 20, 01.03.2013

Abstract

This study was carried out to determine some olive oil characteristics of Butko, Otur and Sati local olive varieties which grown solely in the Eastern Blacksea region. In this research Butko, Otur and Sati olive varieties of Yusufeli county in Artvin province at Blacksea Region were used. Olive samples were collected according to their maturation period in November during 2005 and 2006 growing seasons. Main quality parameters including free acidity values as oleic acid, iodine values, peroxide values (meq g O2/kg), total phenolic compounds contents (GAE mg/kg), UV absorbances (232 and 270 nm) and refractive indexes olive samples of the varieties were studied Also fatty acid compositions and total tocopherol content (α, γ and total tocopherol) were investigated. Considering the results, oleic acid contents were found to be 74,92% in Butko, 76,10% in Otur and 75,30% in Sati olive oil. Total tocopherol content was changed between 54,66 ile 98,54 mg/kg

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA26UF22DY
Journal Section Article
Authors

Murat Şeker This is me

Mehmet Ali Gündoğdu This is me

Muhammet Kemal Gül This is me

Nilüfer Kaleci This is me

Publication Date March 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 4 Issue: 1

Cite

APA Şeker, M., Gündoğdu, M. A., Gül, M. K., Kaleci, N. (2013). Doğu Karadeniz Bölgesi Yerli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Yağ Asitleri ve Genel Kimyasal Bileşiminin Belirlenmesi. Zeytin Bilimi, 4(1), 9-20.
AMA Şeker M, Gündoğdu MA, Gül MK, Kaleci N. Doğu Karadeniz Bölgesi Yerli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Yağ Asitleri ve Genel Kimyasal Bileşiminin Belirlenmesi. Zeytin Bilimi. March 2013;4(1):9-20.
Chicago Şeker, Murat, Mehmet Ali Gündoğdu, Muhammet Kemal Gül, and Nilüfer Kaleci. “Doğu Karadeniz Bölgesi Yerli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Yağ Asitleri Ve Genel Kimyasal Bileşiminin Belirlenmesi”. Zeytin Bilimi 4, no. 1 (March 2013): 9-20.
EndNote Şeker M, Gündoğdu MA, Gül MK, Kaleci N (March 1, 2013) Doğu Karadeniz Bölgesi Yerli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Yağ Asitleri ve Genel Kimyasal Bileşiminin Belirlenmesi. Zeytin Bilimi 4 1 9–20.
IEEE M. Şeker, M. A. Gündoğdu, M. K. Gül, and N. Kaleci, “Doğu Karadeniz Bölgesi Yerli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Yağ Asitleri ve Genel Kimyasal Bileşiminin Belirlenmesi”, Zeytin Bilimi, vol. 4, no. 1, pp. 9–20, 2013.
ISNAD Şeker, Murat et al. “Doğu Karadeniz Bölgesi Yerli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Yağ Asitleri Ve Genel Kimyasal Bileşiminin Belirlenmesi”. Zeytin Bilimi 4/1 (March 2013), 9-20.
JAMA Şeker M, Gündoğdu MA, Gül MK, Kaleci N. Doğu Karadeniz Bölgesi Yerli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Yağ Asitleri ve Genel Kimyasal Bileşiminin Belirlenmesi. Zeytin Bilimi. 2013;4:9–20.
MLA Şeker, Murat et al. “Doğu Karadeniz Bölgesi Yerli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Yağ Asitleri Ve Genel Kimyasal Bileşiminin Belirlenmesi”. Zeytin Bilimi, vol. 4, no. 1, 2013, pp. 9-20.
Vancouver Şeker M, Gündoğdu MA, Gül MK, Kaleci N. Doğu Karadeniz Bölgesi Yerli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Yağ Asitleri ve Genel Kimyasal Bileşiminin Belirlenmesi. Zeytin Bilimi. 2013;4(1):9-20.