BibTex RIS Cite

Sonikasyonla Zeytinaltı Atıksuyundan Fenolik, Aromatik ve Toksik Bileşiklerin Giderimi

Year 2013, Volume: 4 Issue: 1, 31 - 44, 01.03.2013

Abstract

Bazı kimyasalların (Mn3O4, KIO3) ve radikal tutucuların (Na2CO3, t-butil alkol) sonikasyon (SN) ile zeytinaltı atıksuyundan (ZA) giderim verimine etkisi incelendi. Maksimum (mak.) toplam fenol (TF) ve toplam aromatik amin (TAA) giderimleri %88 ve %79, sırasıyla, 60oC yalnızca 150 dakika (d) SN’la bulundu. Mak. fenol giderimi %98 ile 19mg/L perfluorohekzan ile %99 TAA giderimi 16mg/L KIO3’le gözlendi. Katekol, tayrosol, quersetin, kaffeic asit, 4-metil katekol, 2-fenil fenol (2-FF) ve 3-fenil fenol (3-FF) fenol ara ürünleri; trimetilanilin, anilin, otoludin, o-anisidin, dimetilanilin, etilbenzen ve duren (1,2,4,5-tetramethilbenzen) TAA ara ürünleri ZA’da tanımlandı. Mak. akut toksisite giderimleri sırasıyla, %98 Vibrio fischeri ve %97 Daphnia magna’dir. TF, TAA ve toksisitenin ZA’dan SN’la gideriminde etkili ve ekonomiktir

Treatment of Dephenolization, dearomatization and detoxification of olive mill wastewater with sonication

Year 2013, Volume: 4 Issue: 1, 31 - 44, 01.03.2013

Abstract

The effects of some additives (Mn3O4, KIO3) and some radical scavengers (Na2CO3, t-buthyl alcohol) on the sonication of olive mill effluent wastewater (OMW) were investigated. The maximum (max.) total phenol and total aromatic amines (TAAs) removals were 88 and 79%, respectively, at 60oC with only 150 min sonication. The max. phenol removal was observed as 98% with 19mg/L perfluorohexane with the max. TAAs removal was 99% with 16mg/L KIO3. Cathecol, tyrosol, quercetin, caffeic acid, 4-methyl catechol, 2-phenyl-phenol (2-PHE) and 3-phenyl-phenol (3-PHE) were detected as phenol intermediates while trimetlyaniline, aniline, o-toluidine, oanisidine, dimethylaniline, ethylbenzene and durene [1,2,4,5-tetramethylbenzene] were identified as TAAs intermediates in the OMW. The max. acute toxicity removals were 98% Vibrio fischeri and and 97% Daphnia magna, respectively. Total phenol, TAAs and the toxicity in an OMW were removed efficiently and cost–effectively through sonication

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA79MS43DB
Journal Section Article
Authors

Delia Teresa Sponza This is me

Rukiye Öztekin This is me

Publication Date March 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 4 Issue: 1

Cite

APA Sponza, D. T., & Öztekin, R. (2013). Sonikasyonla Zeytinaltı Atıksuyundan Fenolik, Aromatik ve Toksik Bileşiklerin Giderimi. Zeytin Bilimi, 4(1), 31-44.
AMA Sponza DT, Öztekin R. Sonikasyonla Zeytinaltı Atıksuyundan Fenolik, Aromatik ve Toksik Bileşiklerin Giderimi. Zeytin Bilimi. March 2013;4(1):31-44.
Chicago Sponza, Delia Teresa, and Rukiye Öztekin. “Sonikasyonla Zeytinaltı Atıksuyundan Fenolik, Aromatik Ve Toksik Bileşiklerin Giderimi”. Zeytin Bilimi 4, no. 1 (March 2013): 31-44.
EndNote Sponza DT, Öztekin R (March 1, 2013) Sonikasyonla Zeytinaltı Atıksuyundan Fenolik, Aromatik ve Toksik Bileşiklerin Giderimi. Zeytin Bilimi 4 1 31–44.
IEEE D. T. Sponza and R. Öztekin, “Sonikasyonla Zeytinaltı Atıksuyundan Fenolik, Aromatik ve Toksik Bileşiklerin Giderimi”, Zeytin Bilimi, vol. 4, no. 1, pp. 31–44, 2013.
ISNAD Sponza, Delia Teresa - Öztekin, Rukiye. “Sonikasyonla Zeytinaltı Atıksuyundan Fenolik, Aromatik Ve Toksik Bileşiklerin Giderimi”. Zeytin Bilimi 4/1 (March 2013), 31-44.
JAMA Sponza DT, Öztekin R. Sonikasyonla Zeytinaltı Atıksuyundan Fenolik, Aromatik ve Toksik Bileşiklerin Giderimi. Zeytin Bilimi. 2013;4:31–44.
MLA Sponza, Delia Teresa and Rukiye Öztekin. “Sonikasyonla Zeytinaltı Atıksuyundan Fenolik, Aromatik Ve Toksik Bileşiklerin Giderimi”. Zeytin Bilimi, vol. 4, no. 1, 2013, pp. 31-44.
Vancouver Sponza DT, Öztekin R. Sonikasyonla Zeytinaltı Atıksuyundan Fenolik, Aromatik ve Toksik Bileşiklerin Giderimi. Zeytin Bilimi. 2013;4(1):31-44.