Olive is an important fruit that is given to human beings. For this reason olive oil obtained from olive and
produced without any chemical processing is also important for human health. What is important for human
health is the quality production of olive oil. In the production of high quality olive oil, many criteria such as olive
variety, geographical region where it is grown, climate, soil structure, cultural processes applied in cultivation,
bringing the olive oil to the cask after it is dried and storage of olive oil after it is affected. On the other hand,
awareness of producers and consumers is important for the sustainability of quality in olive oil production and
consumption. In this study, the factors affecting production and quality in olive oil were examined with the
related legislation.
Zeytin insanoğluna armağan edilmiş önemli bir meyvedir. Bu nedenle zeytinden elde edilen ve kimyasal hiçbir
işleme tabi olmadan üretilen zeytinyağı da insan sağlığı için önemlidir. İnsan sağlığı için önemli olan ise
zeytinyağının kaliteli üretilmesidir. Kaliteli zeytinyağı üretiminde, zeytinin çeşidi, yetiştirildiği coğrafi yöre,
iklim, toprak yapısı, yetiştiricilikte uygulanan kültürel işlemler, hasattan sonra işletmeye kasalarda getirilmesi ve
sonrasında zeytinyağının depolanması gibi birçok kriter etkilidir. Diğer yandan zeytinyağı üretiminde ve
tüketiminde kalitenin sürdürülebilirliği için üretici ve tüketicilerin bilinçlendirilmesi önem taşımaktadır. Bu
çalışmada zeytinyağında üretim ve kaliteyi etkileyen unsurlar, ilgili mevzuatlarla incelenmiştir.
Subjects | Food Engineering, Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | Derleme |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 7 Issue: 1 |