BibTex RIS Kaynak Göster

Böğürtlende Mikro Çoğaltım Çalışmaları

Yıl 2006, Cilt: 20 Sayı: 1, 25 - 31, 01.04.2006

Öz

Kaynakça

  • Augusto, C.S.S. 2002. Micropropagation of Blackberry cv. “Brazos”. 114 Scientia Agraria, 3(:1-2): 113-132.
  • Ağaoğlu, S. 1986. Üzümsü Meyveler. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları, No:984, 377 s.
  • Bobrowski, Vera L., P.C. Mello-Farias and J. A. Peters. 1996 Micropropagation of Blackberry cultivars. Brasil de Agrociencia. 2:17-20.
  • Çetiner, M.S., N.Y. Yalçın,.T. Ağar. 1993. “Nessy” ve “Theodor Reimers” Böğürtlen Çeşitlerinin in vitro Klonal Çoğaltılması. Doğa Türk Ta- rım ve Ormancılık Dergisi, Yayın No: 9, 55-64.
  • Erenoğlu, B. ve M. Öztürk, 2002. Avrupa Birliğine Uyum Aşamasında Bahçe Bitkileri Tarımı. (Ed: A. Gül, R.Z. Eltez). AB Ülkelerinde Üzümsü Meyveler Tarımı ve Yakın Gelecekte Beklenen Gelişme- ler, Meta Basım Matbaacılık İzmir, 133-146.
  • Erig, A.C., A. De Rossi and G.R. Fortes. 2002. Benzylamino purine and indol Butyric acid on the in vitro multiplication of blackberry (Rubus ideaus), cv. “Tupy”. Cienc. Rural, 32(:5): 765-770.
  • Gonzales, M.V., M. Lopez, A.E. Valdes and R.J. Ordas. 2000. Micropropagation of three berry fruit species using nodal segments from field-grown plants, Annuals of applied Biology, 137(1), p. 73.
  • Manshard, R. 1992. Biotecnology of perennial fruit crop. (Ed: F.A. Hammersc- haig and R.E. Litz) CAB İnternational, Papaya, 489- 511.
  • Mc Pheeters, K. and R.M. Skirvin. 1989. “Somaclonal Variations Among Ex Vitro “Thornless Evergreen” Trailing Blackberries”. Euphytic. 42, 155-162.

Böğürtlende Mikro Çoğaltım Çalışmaları

Yıl 2006, Cilt: 20 Sayı: 1, 25 - 31, 01.04.2006

Öz

Bu çalışmada, “Bursa-I” ve “Chester” böğürtlen çeşitlerinde koltuk tomurcukları kullanılarak mikro çoğaltım denemeleri yapılmıştır. Bu amaçla örnekler 20 Mayıs 2005 ve 26 Haziran 2005 tarihlerinde alınarak araştırma 3 farklı aşamada gerçekleştirilmiştir. Bunlar başlangıç (MS + 30 g/l Sakkaroz + 0.103 g toz vitamin + 7 g Agar + 0.5 ve 1.0 mg/l BAP), sürgün (MS + 30 g/l Sakkaroz + 0.103 g toz vitamin + 7 g Agar + 0.1, 0.5 ve 1.0 mg/l BAP) ve köklendirme (1/3 MS + 30 g/l Sakkaroz + 0.103 g toz vitamin + 7 g Agar + 0.2 ve 0.4 mg/l IBA) aşamalarıdır. Araştırma sonucunda başlangıç ve sürgün çoğaltım aşamalarında her iki böğürtlen çeşidinde örnek alma tarihleri açısından önemli farklılıklar bulunmuştur. Genel olarak, haziran ayında alınan eksplantlar, Mayıs ayında alınanlardan daha başarılı sonuçlar vermiştir. Köklendirme aşamasında ise yine her iki çeşit için köklenme oranı %88-100 arasında değişmiştir. Köklenme aşamasında eksplant alma zamanı ve ortamların etkisi önemli bulunmamıştır

Kaynakça

  • Augusto, C.S.S. 2002. Micropropagation of Blackberry cv. “Brazos”. 114 Scientia Agraria, 3(:1-2): 113-132.
  • Ağaoğlu, S. 1986. Üzümsü Meyveler. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları, No:984, 377 s.
  • Bobrowski, Vera L., P.C. Mello-Farias and J. A. Peters. 1996 Micropropagation of Blackberry cultivars. Brasil de Agrociencia. 2:17-20.
  • Çetiner, M.S., N.Y. Yalçın,.T. Ağar. 1993. “Nessy” ve “Theodor Reimers” Böğürtlen Çeşitlerinin in vitro Klonal Çoğaltılması. Doğa Türk Ta- rım ve Ormancılık Dergisi, Yayın No: 9, 55-64.
  • Erenoğlu, B. ve M. Öztürk, 2002. Avrupa Birliğine Uyum Aşamasında Bahçe Bitkileri Tarımı. (Ed: A. Gül, R.Z. Eltez). AB Ülkelerinde Üzümsü Meyveler Tarımı ve Yakın Gelecekte Beklenen Gelişme- ler, Meta Basım Matbaacılık İzmir, 133-146.
  • Erig, A.C., A. De Rossi and G.R. Fortes. 2002. Benzylamino purine and indol Butyric acid on the in vitro multiplication of blackberry (Rubus ideaus), cv. “Tupy”. Cienc. Rural, 32(:5): 765-770.
  • Gonzales, M.V., M. Lopez, A.E. Valdes and R.J. Ordas. 2000. Micropropagation of three berry fruit species using nodal segments from field-grown plants, Annuals of applied Biology, 137(1), p. 73.
  • Manshard, R. 1992. Biotecnology of perennial fruit crop. (Ed: F.A. Hammersc- haig and R.E. Litz) CAB İnternational, Papaya, 489- 511.
  • Mc Pheeters, K. and R.M. Skirvin. 1989. “Somaclonal Variations Among Ex Vitro “Thornless Evergreen” Trailing Blackberries”. Euphytic. 42, 155-162.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Demet Yıldız Bu kişi benim

Erdoğan Barut Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 20 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yıldız, D., & Barut, E. (2006). Böğürtlende Mikro Çoğaltım Çalışmaları. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(1), 25-31.
AMA Yıldız D, Barut E. Böğürtlende Mikro Çoğaltım Çalışmaları. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. Nisan 2006;20(1):25-31.
Chicago Yıldız, Demet, ve Erdoğan Barut. “Böğürtlende Mikro Çoğaltım Çalışmaları”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20, sy. 1 (Nisan 2006): 25-31.
EndNote Yıldız D, Barut E (01 Nisan 2006) Böğürtlende Mikro Çoğaltım Çalışmaları. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20 1 25–31.
IEEE D. Yıldız ve E. Barut, “Böğürtlende Mikro Çoğaltım Çalışmaları”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., c. 20, sy. 1, ss. 25–31, 2006.
ISNAD Yıldız, Demet - Barut, Erdoğan. “Böğürtlende Mikro Çoğaltım Çalışmaları”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20/1 (Nisan 2006), 25-31.
JAMA Yıldız D, Barut E. Böğürtlende Mikro Çoğaltım Çalışmaları. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2006;20:25–31.
MLA Yıldız, Demet ve Erdoğan Barut. “Böğürtlende Mikro Çoğaltım Çalışmaları”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 20, sy. 1, 2006, ss. 25-31.
Vancouver Yıldız D, Barut E. Böğürtlende Mikro Çoğaltım Çalışmaları. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2006;20(1):25-31.