BibTex RIS Cite

Organik Süt Sığırcılığı ve Refah

Year 2011, Volume: 25 Issue: 1, 165 - 173, 01.04.2011

Abstract

References

  • Aksoy U, Tüzel Y, Altındişli A, Can HZ, Onoğur E, Anaç D, Okur B, Çiçekli M, Şayan Y, Kırkpınar F, Kenanoğlu Bektaş Z, Çelik S, Arın L, Er C, Özkan C, Özenç DB: Organik (ekolojik, biyolojik) tarım uygulamaları, 2007. http://www.zmo.org.tr/etkinlikler/6tk05/016uygunaksoy. pdf. (11.12.2007).
  • Alapala, S., Ünal, N. 2009. Sığır ve Koyun Yetiştiriciliğinde Organik ve Konvansiyonel Üretimin Bazı Özellikler Bakımından Karşılaştırılması. Lalahan Hay. Araşt. Enst. Derg., 49 (1) 63-75.
  • Alroe, H.F., Vaarst, M., Kristensen, E.,S. 2001. Does Organic Farming Face Distinctive Livestock Welfare Issues? – A Conceptual Analysis. Journal of Agricultural and Environmental Ethics. 14:275-299.
  • Anonim 2009. Scientific Opinion on the overall effects of farming systems on dairy cow welfare and disease. Scientific Opinion of the Panel on Animal Health and Animal Welfare. The EFSA Journal 1143, 1-38.
  • Anonim 2005. Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik. 10.06.2005 Tarih ve 25841 sayılı Resmi Gazete.
  • Anonim 2004. Organic livestock production in Europe: Aims, rules and trends with special emphasis on animal health and welfare. Livestock Production Science, 90, 3-9.
  • Anonim 2003. Lowland organic beef and sheep production: Financial performance. http://www. organic. aber.ac.uk/library/factsheets/bsloweng.pdf. (15.12.2007).
  • Atasever, S., Erdem, H. 2007. Organik Süt Sığırcılığının Genel Özellikleri ve Türkiye’deki Uygulanabilirliği. OMÜ Zir. Fak. Derg., 22(3): 337-342.
  • Bonde, M., Sİrensen, J.T., 2003. Control of Health and Welfare Problems in Organic Sow Herds. DARCOFenews. Newsletter from Danish Research Centre for Organic Farming. September No: 3. URL: http://orgprints.org/00001728 (25.02.2010)
  • Broom, D. M. 1991. Animal welfare: concepts and measurement. J. Anim. Sci., 69: 4167- 4175.
  • Çavdar, Y., 2007. Organik Tarıma Genel Bir Bakış ve Organik Su Ürünleri Yetiştiriciliği. http://www.yunus.sumae.gov.tr/2003/02/06.pdf. Erişim Tarihi:14.03.2010.
  • Çiçek, H., Tandoğan, M. 2009. Organik Süt Sığırcılığında Üretim Maliyetleri ve Karlılık Açısından Bir Değerlendirme. Kafkas Üniv Vet Fak Derg. 15(1): 145-151.
  • Daş, G., Yurtman, İ.Y., Konyalı, A., Karaağaç, F., Savaş, T. 2004. Organik Hayvansal Üretim ve Hayvan Refahı: Teori ve Uygulamada Olası Çelişkiler. 1. Uluslar arası organik hayvansal üretim ve gıda güvenliği kongresi, 28 Nisan-1 Mayıs 2004, Kuşadası –Türkiye.
  • Demiryürek, K., 2004. Dünya ve Türkiye’de Organik Tarım. Harran Üniversitesi Ziraat Fak. Derg., 8(3/4): 63–71.
  • Duru, M., Şahin, A. 2004. Türkiye’de Sağlıklı ve Güvenli Hayvansal Üretimin Gerekliliği. Hayvansal Üretim 45(1): 36-41.
  • Er, C., 2002. Organik Tarım Bir Lüks müdür? Türktarım Dergisi: sayı: 145:16-20.
  • Esslemont RJ, Spincer I. 1993. The incidence and costs of diseases in dairy herds. DAISY Report No 2, University of Reading.
  • Hamilton, C., Forslund, K., Hansson, I., Emanuelson, U., Ekman, T. 2002. Health of cows, calves and young stock on 26 organic dairy herds in Sweden. Vet Rec, 150 (16): 503
  • Hardarson, G.H. 2001. Is The Modern High Potential Dairy Cow Suitable for Organic Farming Conditions? Acta vet. Second. Suppl. 95, 63-67.
  • Hermansen, J. E., 2001. Organic livestock production systems and appropriate development in relation to public expectations. Book of Abstracts of the 52nd Annual EAAP Meeting, pp. 1-27.
  • Hovi, M. 2004. Animal health and welfare in organic livestock production. 1st international congress organic animal production and food safety. Tebliğler Kitabı, 152-166, 28 Nisan-1 Mayıs 2004, Kuşadası – Türkiye.
  • Jonsson, B.S.E. 2001. Results From the Öjebyn-Project: Eleven Years of Organic Production. In :Breeding and Feeding for Animal Health and Welfare in Organic Livestock Systems, Proceedings of the Fourth NAHWOA Workshop, 24-27 March, Wageningen, Holland.
  • Karaağaç, F. 2009. AB Uyum Sürecinde Ülkemizde Hayvan Refahı-Veteriner hekimler odası dergisi.
  • Koyuncu, M. 2007. Süt Sığırlarında Konfor. Türkiye Süt Sığırcılığı Kurultayı 2007. 401- 407, 25-26 Ekim, İzmir.
  • Leslie, JB. 2002. Survey quantifies cost of organic milk production. California Agriculture, 157-162.
  • Lund, V., Röcklinsberg, H. 2001. Outlining a conception of animal welfare for organic farming systems. J. Agr. Environ. Ethics 14 (4), 391–424.
  • Nauta, W.J., Groen, A.F., Veerkamp, R.F., Roep, D., Baars, T., 2005. Animal breeding in organic dairy farming: an inventory of farmers' views and difficulties to overcome. NJAS - Wageningen Journal of Life Sciences, 53(1):19–34.
  • Nielsen, B.K. 2003. Organic Beef Production with Emphasis on Welfare, Health and Product Quality. The meeting of EAAP (Roma 2003) Session I, 31 August - 3 September, Rome, Italy, URL: http://orgprints.org/00001755. Erişim Tarihi: 15.02.2010.
  • Olivo, C.J., Beck, L.I., Gabi, A.M., Charão, P.S., Sobczak, M.F., Uberty, L.F.G., Dürr, J.W., Filho, R.A. 2005. Composition and somatic cell count of milk in conventional and agro-ecological farms: A comparative study in Depressão Central, Rio Grande do Sul state, Brazil. Livestock Research for Rural Development, 17 (6): Art. 72.
  • Pekel, E., Ünalan, A. 1999. Ekolojik hayvancılık. Türkiye 1. Ekolojik Tarım Sempozyumu. 21-23 Haziran 1999, Atatürk Kültür Merkezi, İzmir.
  • Reksen, O., Tverdal, A., Ropstad, E. 1999. A comparative study of reproductive performance in organic and conventional dairy husbandry. J Dairy Sci, 82, 2605-2610.
  • Seheshed, J., Kristensen, T., Sİegaard, K. 2003. Effect of concentrate supplementation level on production, health and efficiency in an organic dairy herd. Livestock Production Science, 80 (1): 153-165.
  • Sundrum, A. 2001. Organic livestock farming. A critical review. Livest. Prod. Sci. 67: 207–
  • Şayan, Y., Polat, M. 2004. Organik ruminant işletmelerinde genel prensipler. 1. Uluslar arası organik hayvansal üretim ve gıda güvenliği kongresi, Tebliğler Kitabı, 186-198, 28 Nisan-1 Mayıs 2004, Kuşadası – Türkiye.
  • Şayan, Y., Polat, M., 2001. Ekolojik (organik, biyolojik) tarımda hayvancılık. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım 2001, Narenciye ve Seracılık Araştırma Enstitüsü, Antalya, s. 95-105.
  • Ünal, N. 2007. Hayvan Refahı Ders Notları. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı, Ankara.
  • Ünal, S. 2004. Organik Hayvancılığın Esasları ve Hayvan Besleme. 1. Uluslar arası organik hayvansal üretim ve gıda güvenliği kongresi, Tebliğler Kitabı, 54- 60, 28 Nisan-1 Mayıs 2004, Kuşadası –Türkiye.
  • Vale, P.S., Lien, G., Flaten, O., Koesling, M., Ebbesvik, M. 2007. Herd health and health management in organic versus conventional dairy herds in Norway.Livest Sci, 112, 123-132.
  • Von Borell, E., Sİrensen, J. T., 2004. Organic livestock production in Europe: aims, rules and trends with special emphasis on animal health and welfare. Livestock Production Science, 90: 3–9.
  • Uzmay, C., Kaya, İ., Akbaş, Y. ve Kaya, A. 2003. Siyah Alaca ineklerde meme ve meme başı formu ile laktasyon sırası ve laktasyon döneminin subklinik mastitis üzerine etkisi. Turk J. Vet. Anim. Sci. 27 (2003): 695– 701.

Organik Süt Sığırcılığı ve Refah

Year 2011, Volume: 25 Issue: 1, 165 - 173, 01.04.2011

Abstract

Organik hayvancılık son yıllarda özellikle Amerika ve Avrupa’da hayvansal üretim sistemleri içerisinde alternatif hayvancılık yöntemi olarak büyük bir önem kazanmıştır. Organik hayvancılığın en önemli dallarından birini oluşturan organik süt sığırcılığı; yüksek kalitede, sağlıklı, risksiz süt ve süt ürünleri isteğine yönelik, çevre dostu üretim teknikleriyle, kontrollü ve sertifikalı olarak gerçekleştirilen bir üretim yöntemidir ve hayvan refahı ile ilgili asgari koşulların temini organik hayvancılığın temel ön koşulları arasında yer almaktadır. Hayvan refahı ve sağlığını doğrudan etkileyen, barındırma, yetiştirme, besleme, damızlık seçim, yapılan reprodüktif müdahaleler gibi çok sayıda faktör organik süt sığırcılığı üzerinde önemli etkiye sahiptir. Bu derlemede organik süt sığırcılığı işletmelerinde hayvan refahı ve hayvan refahını etkileyen bazı unsurlar incelenmiştir

References

  • Aksoy U, Tüzel Y, Altındişli A, Can HZ, Onoğur E, Anaç D, Okur B, Çiçekli M, Şayan Y, Kırkpınar F, Kenanoğlu Bektaş Z, Çelik S, Arın L, Er C, Özkan C, Özenç DB: Organik (ekolojik, biyolojik) tarım uygulamaları, 2007. http://www.zmo.org.tr/etkinlikler/6tk05/016uygunaksoy. pdf. (11.12.2007).
  • Alapala, S., Ünal, N. 2009. Sığır ve Koyun Yetiştiriciliğinde Organik ve Konvansiyonel Üretimin Bazı Özellikler Bakımından Karşılaştırılması. Lalahan Hay. Araşt. Enst. Derg., 49 (1) 63-75.
  • Alroe, H.F., Vaarst, M., Kristensen, E.,S. 2001. Does Organic Farming Face Distinctive Livestock Welfare Issues? – A Conceptual Analysis. Journal of Agricultural and Environmental Ethics. 14:275-299.
  • Anonim 2009. Scientific Opinion on the overall effects of farming systems on dairy cow welfare and disease. Scientific Opinion of the Panel on Animal Health and Animal Welfare. The EFSA Journal 1143, 1-38.
  • Anonim 2005. Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik. 10.06.2005 Tarih ve 25841 sayılı Resmi Gazete.
  • Anonim 2004. Organic livestock production in Europe: Aims, rules and trends with special emphasis on animal health and welfare. Livestock Production Science, 90, 3-9.
  • Anonim 2003. Lowland organic beef and sheep production: Financial performance. http://www. organic. aber.ac.uk/library/factsheets/bsloweng.pdf. (15.12.2007).
  • Atasever, S., Erdem, H. 2007. Organik Süt Sığırcılığının Genel Özellikleri ve Türkiye’deki Uygulanabilirliği. OMÜ Zir. Fak. Derg., 22(3): 337-342.
  • Bonde, M., Sİrensen, J.T., 2003. Control of Health and Welfare Problems in Organic Sow Herds. DARCOFenews. Newsletter from Danish Research Centre for Organic Farming. September No: 3. URL: http://orgprints.org/00001728 (25.02.2010)
  • Broom, D. M. 1991. Animal welfare: concepts and measurement. J. Anim. Sci., 69: 4167- 4175.
  • Çavdar, Y., 2007. Organik Tarıma Genel Bir Bakış ve Organik Su Ürünleri Yetiştiriciliği. http://www.yunus.sumae.gov.tr/2003/02/06.pdf. Erişim Tarihi:14.03.2010.
  • Çiçek, H., Tandoğan, M. 2009. Organik Süt Sığırcılığında Üretim Maliyetleri ve Karlılık Açısından Bir Değerlendirme. Kafkas Üniv Vet Fak Derg. 15(1): 145-151.
  • Daş, G., Yurtman, İ.Y., Konyalı, A., Karaağaç, F., Savaş, T. 2004. Organik Hayvansal Üretim ve Hayvan Refahı: Teori ve Uygulamada Olası Çelişkiler. 1. Uluslar arası organik hayvansal üretim ve gıda güvenliği kongresi, 28 Nisan-1 Mayıs 2004, Kuşadası –Türkiye.
  • Demiryürek, K., 2004. Dünya ve Türkiye’de Organik Tarım. Harran Üniversitesi Ziraat Fak. Derg., 8(3/4): 63–71.
  • Duru, M., Şahin, A. 2004. Türkiye’de Sağlıklı ve Güvenli Hayvansal Üretimin Gerekliliği. Hayvansal Üretim 45(1): 36-41.
  • Er, C., 2002. Organik Tarım Bir Lüks müdür? Türktarım Dergisi: sayı: 145:16-20.
  • Esslemont RJ, Spincer I. 1993. The incidence and costs of diseases in dairy herds. DAISY Report No 2, University of Reading.
  • Hamilton, C., Forslund, K., Hansson, I., Emanuelson, U., Ekman, T. 2002. Health of cows, calves and young stock on 26 organic dairy herds in Sweden. Vet Rec, 150 (16): 503
  • Hardarson, G.H. 2001. Is The Modern High Potential Dairy Cow Suitable for Organic Farming Conditions? Acta vet. Second. Suppl. 95, 63-67.
  • Hermansen, J. E., 2001. Organic livestock production systems and appropriate development in relation to public expectations. Book of Abstracts of the 52nd Annual EAAP Meeting, pp. 1-27.
  • Hovi, M. 2004. Animal health and welfare in organic livestock production. 1st international congress organic animal production and food safety. Tebliğler Kitabı, 152-166, 28 Nisan-1 Mayıs 2004, Kuşadası – Türkiye.
  • Jonsson, B.S.E. 2001. Results From the Öjebyn-Project: Eleven Years of Organic Production. In :Breeding and Feeding for Animal Health and Welfare in Organic Livestock Systems, Proceedings of the Fourth NAHWOA Workshop, 24-27 March, Wageningen, Holland.
  • Karaağaç, F. 2009. AB Uyum Sürecinde Ülkemizde Hayvan Refahı-Veteriner hekimler odası dergisi.
  • Koyuncu, M. 2007. Süt Sığırlarında Konfor. Türkiye Süt Sığırcılığı Kurultayı 2007. 401- 407, 25-26 Ekim, İzmir.
  • Leslie, JB. 2002. Survey quantifies cost of organic milk production. California Agriculture, 157-162.
  • Lund, V., Röcklinsberg, H. 2001. Outlining a conception of animal welfare for organic farming systems. J. Agr. Environ. Ethics 14 (4), 391–424.
  • Nauta, W.J., Groen, A.F., Veerkamp, R.F., Roep, D., Baars, T., 2005. Animal breeding in organic dairy farming: an inventory of farmers' views and difficulties to overcome. NJAS - Wageningen Journal of Life Sciences, 53(1):19–34.
  • Nielsen, B.K. 2003. Organic Beef Production with Emphasis on Welfare, Health and Product Quality. The meeting of EAAP (Roma 2003) Session I, 31 August - 3 September, Rome, Italy, URL: http://orgprints.org/00001755. Erişim Tarihi: 15.02.2010.
  • Olivo, C.J., Beck, L.I., Gabi, A.M., Charão, P.S., Sobczak, M.F., Uberty, L.F.G., Dürr, J.W., Filho, R.A. 2005. Composition and somatic cell count of milk in conventional and agro-ecological farms: A comparative study in Depressão Central, Rio Grande do Sul state, Brazil. Livestock Research for Rural Development, 17 (6): Art. 72.
  • Pekel, E., Ünalan, A. 1999. Ekolojik hayvancılık. Türkiye 1. Ekolojik Tarım Sempozyumu. 21-23 Haziran 1999, Atatürk Kültür Merkezi, İzmir.
  • Reksen, O., Tverdal, A., Ropstad, E. 1999. A comparative study of reproductive performance in organic and conventional dairy husbandry. J Dairy Sci, 82, 2605-2610.
  • Seheshed, J., Kristensen, T., Sİegaard, K. 2003. Effect of concentrate supplementation level on production, health and efficiency in an organic dairy herd. Livestock Production Science, 80 (1): 153-165.
  • Sundrum, A. 2001. Organic livestock farming. A critical review. Livest. Prod. Sci. 67: 207–
  • Şayan, Y., Polat, M. 2004. Organik ruminant işletmelerinde genel prensipler. 1. Uluslar arası organik hayvansal üretim ve gıda güvenliği kongresi, Tebliğler Kitabı, 186-198, 28 Nisan-1 Mayıs 2004, Kuşadası – Türkiye.
  • Şayan, Y., Polat, M., 2001. Ekolojik (organik, biyolojik) tarımda hayvancılık. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım 2001, Narenciye ve Seracılık Araştırma Enstitüsü, Antalya, s. 95-105.
  • Ünal, N. 2007. Hayvan Refahı Ders Notları. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı, Ankara.
  • Ünal, S. 2004. Organik Hayvancılığın Esasları ve Hayvan Besleme. 1. Uluslar arası organik hayvansal üretim ve gıda güvenliği kongresi, Tebliğler Kitabı, 54- 60, 28 Nisan-1 Mayıs 2004, Kuşadası –Türkiye.
  • Vale, P.S., Lien, G., Flaten, O., Koesling, M., Ebbesvik, M. 2007. Herd health and health management in organic versus conventional dairy herds in Norway.Livest Sci, 112, 123-132.
  • Von Borell, E., Sİrensen, J. T., 2004. Organic livestock production in Europe: aims, rules and trends with special emphasis on animal health and welfare. Livestock Production Science, 90: 3–9.
  • Uzmay, C., Kaya, İ., Akbaş, Y. ve Kaya, A. 2003. Siyah Alaca ineklerde meme ve meme başı formu ile laktasyon sırası ve laktasyon döneminin subklinik mastitis üzerine etkisi. Turk J. Vet. Anim. Sci. 27 (2003): 695– 701.
There are 40 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Nurcan Karslıoğlu Kara This is me

Mehmet Koyuncu This is me

Publication Date April 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 25 Issue: 1

Cite

APA Kara, N. K., & Koyuncu, M. (2011). Organik Süt Sığırcılığı ve Refah. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25(1), 165-173.
AMA Kara NK, Koyuncu M. Organik Süt Sığırcılığı ve Refah. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. April 2011;25(1):165-173.
Chicago Kara, Nurcan Karslıoğlu, and Mehmet Koyuncu. “Organik Süt Sığırcılığı Ve Refah”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25, no. 1 (April 2011): 165-73.
EndNote Kara NK, Koyuncu M (April 1, 2011) Organik Süt Sığırcılığı ve Refah. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25 1 165–173.
IEEE N. K. Kara and M. Koyuncu, “Organik Süt Sığırcılığı ve Refah”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., vol. 25, no. 1, pp. 165–173, 2011.
ISNAD Kara, Nurcan Karslıoğlu - Koyuncu, Mehmet. “Organik Süt Sığırcılığı Ve Refah”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25/1 (April 2011), 165-173.
JAMA Kara NK, Koyuncu M. Organik Süt Sığırcılığı ve Refah. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2011;25:165–173.
MLA Kara, Nurcan Karslıoğlu and Mehmet Koyuncu. “Organik Süt Sığırcılığı Ve Refah”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 25, no. 1, 2011, pp. 165-73.
Vancouver Kara NK, Koyuncu M. Organik Süt Sığırcılığı ve Refah. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2011;25(1):165-73.