BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye'de Enginar Üretimi ve Pazarlaması

Yıl 2013, Cilt: 27 Sayı: 1, 115 - 128, 01.04.2013

Öz

Kaynakça

  • Bektaş, Z.K., G. Saner, 2011. Geleneksel ve Organik Yetiştirilen Enginarın Ekonomisi Üzerine Bir Araştırma: İzmir İli Örneği, ISBN: 978-605-87513-0-9, 80 s., İzmir.
  • Ege İhracatçı Birlikleri Kayıtları, 2010.
  • Ekinci, A.S., 1956. Modern Sebzecilik, Ege Matbaası, İstanbul.
  • Ekinci, A.S., 1972. Özel Sebzecilik, Ahmet Sait Matbaası, İstanbul.
  • ERS (Economic Research Service), 2010. US Department of Agriculture, Vegetables and Melon Year Book.
  • Eser, B., 2002. Enginar Yetiştiriciliği, Ege Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çiftçi Broşürü:26, İzmir.
  • Eser, B., H.İlbi, A.Uğur, 2006. Enginar Yetiştiriciliği, Hasad Yayıncılık, ISBN:975-8377-45-5, İstanbul, 64 s.
  • Food and Agriculture Organization (FAO), Çeşitli Yıllar (http:// www.fao.org). (Erişim Tarihi: Ocak 2013 )
  • İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşitli Yıllar. (http://www.izmir.bel.tr/eislem/halfiyatlari.aspx)
  • İzmir Tarım İl Müdürlüğü, Çeşitli Yıllar (http://www.izmirtarim.gov.tr). (Erişim Tarihi: Aralık 2013)
  • İzmir Tarım İl Müdürlüğü, 2011(http://www.izmirtarim.gov.tr). (Erişim Tarihi: Ocak 2013)
  • Kıbrıs Postası, 27 Mayıs 2011.
  • (http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/35/news/54638/Pagename/banner.html).
  • Lario N.A., Juan A. Fernandez, 2006. “Analysis of The Artichoke Trade”, Proceedings of the VI International Symposium on Artichoke, Carddon and Their Wilds Relatives, Acta Horticulturae, 457-464.
  • Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ekolojik Tarım Komitesi Kayıtları, 2000- 2001. Ankara.
  • T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çeşitli Yıllar (http://organik.tarim.gov.tr). (Erişim Tarihi: Ocak 2013 )
  • T.C. Resmi Gazete, 2007. Sayı 265424, 4 Haziran 2007.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Çeşitli Yıllar (http://www.tuik.gov.tr). (Erişim Tarihi: Aralık 2013)
  • Shinohara, Togo, 2008. Development of Management Practices For Artichoke Production in South East Texas(Master of Science), A& M University, Texas, December, 149 pages.
  • USDA 2011, Vegetables 2010. Summary, January 2011.
  • Vural, H., D.Eşiyok, İ.Duman, 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme), Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, İzmir, 394-408.

Türkiye'de Enginar Üretimi ve Pazarlaması

Yıl 2013, Cilt: 27 Sayı: 1, 115 - 128, 01.04.2013

Öz

Enginar Akdeniz orjinli ve besin değeri yüksek bir bitki türü olup, insan beslenmesinde ve ilaç sanayiinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Gerek dünyada gerekse Türkiye’de son yıllarda enginar üretim alanı ve üretim miktarında önemli artışlar görülmüştür. Türkiye’de geleneksel enginar üretimi yoğun olarak İzmir, Bursa, Aydın, Antalya ve Adana illerinde yapılmaktadır. Türkiye’de 2011 yılında 2444 hektar alanda toplam 33460 ton geleneksel enginar üretimi gerçekleştirilirken, Adana, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Manisa ve Zonguldak illerinde ise 91.38 ton organik enginar üretilmiştir. Türkiye’nin 2011 yılında geleneksel enginar dışsatım değeri (137506 $) geleneksel enginar dışalım değeri (2874455 $)’ne göre daha düşük olarak gerçekleşmiştir. Üretici ve perakende bazında organik enginar fiyatlarının geleneksel enginara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu çalışmada, Türkiye’de geleneksel ve organik enginar üretimindeki gelişmeler, dış ticaret durumu, geleneksel ve organik enginarın pazarlama kanalı, fiyatları ortaya konulmuş, enginar üretimine ve pazarlamasına yönelik bazı öneriler sunulmuştur

Kaynakça

  • Bektaş, Z.K., G. Saner, 2011. Geleneksel ve Organik Yetiştirilen Enginarın Ekonomisi Üzerine Bir Araştırma: İzmir İli Örneği, ISBN: 978-605-87513-0-9, 80 s., İzmir.
  • Ege İhracatçı Birlikleri Kayıtları, 2010.
  • Ekinci, A.S., 1956. Modern Sebzecilik, Ege Matbaası, İstanbul.
  • Ekinci, A.S., 1972. Özel Sebzecilik, Ahmet Sait Matbaası, İstanbul.
  • ERS (Economic Research Service), 2010. US Department of Agriculture, Vegetables and Melon Year Book.
  • Eser, B., 2002. Enginar Yetiştiriciliği, Ege Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çiftçi Broşürü:26, İzmir.
  • Eser, B., H.İlbi, A.Uğur, 2006. Enginar Yetiştiriciliği, Hasad Yayıncılık, ISBN:975-8377-45-5, İstanbul, 64 s.
  • Food and Agriculture Organization (FAO), Çeşitli Yıllar (http:// www.fao.org). (Erişim Tarihi: Ocak 2013 )
  • İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşitli Yıllar. (http://www.izmir.bel.tr/eislem/halfiyatlari.aspx)
  • İzmir Tarım İl Müdürlüğü, Çeşitli Yıllar (http://www.izmirtarim.gov.tr). (Erişim Tarihi: Aralık 2013)
  • İzmir Tarım İl Müdürlüğü, 2011(http://www.izmirtarim.gov.tr). (Erişim Tarihi: Ocak 2013)
  • Kıbrıs Postası, 27 Mayıs 2011.
  • (http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/35/news/54638/Pagename/banner.html).
  • Lario N.A., Juan A. Fernandez, 2006. “Analysis of The Artichoke Trade”, Proceedings of the VI International Symposium on Artichoke, Carddon and Their Wilds Relatives, Acta Horticulturae, 457-464.
  • Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ekolojik Tarım Komitesi Kayıtları, 2000- 2001. Ankara.
  • T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çeşitli Yıllar (http://organik.tarim.gov.tr). (Erişim Tarihi: Ocak 2013 )
  • T.C. Resmi Gazete, 2007. Sayı 265424, 4 Haziran 2007.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Çeşitli Yıllar (http://www.tuik.gov.tr). (Erişim Tarihi: Aralık 2013)
  • Shinohara, Togo, 2008. Development of Management Practices For Artichoke Production in South East Texas(Master of Science), A& M University, Texas, December, 149 pages.
  • USDA 2011, Vegetables 2010. Summary, January 2011.
  • Vural, H., D.Eşiyok, İ.Duman, 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme), Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, İzmir, 394-408.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Zerrin KENANOĞLU Bektaş Bu kişi benim

Gamze Saner Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 27 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bektaş, Z. K., & Saner, G. (2013). Türkiye’de Enginar Üretimi ve Pazarlaması. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(1), 115-128.
AMA Bektaş ZK, Saner G. Türkiye’de Enginar Üretimi ve Pazarlaması. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. Nisan 2013;27(1):115-128.
Chicago Bektaş, Zerrin KENANOĞLU, ve Gamze Saner. “Türkiye’de Enginar Üretimi Ve Pazarlaması”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 27, sy. 1 (Nisan 2013): 115-28.
EndNote Bektaş ZK, Saner G (01 Nisan 2013) Türkiye’de Enginar Üretimi ve Pazarlaması. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 27 1 115–128.
IEEE Z. K. Bektaş ve G. Saner, “Türkiye’de Enginar Üretimi ve Pazarlaması”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., c. 27, sy. 1, ss. 115–128, 2013.
ISNAD Bektaş, Zerrin KENANOĞLU - Saner, Gamze. “Türkiye’de Enginar Üretimi Ve Pazarlaması”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 27/1 (Nisan 2013), 115-128.
JAMA Bektaş ZK, Saner G. Türkiye’de Enginar Üretimi ve Pazarlaması. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2013;27:115–128.
MLA Bektaş, Zerrin KENANOĞLU ve Gamze Saner. “Türkiye’de Enginar Üretimi Ve Pazarlaması”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 27, sy. 1, 2013, ss. 115-28.
Vancouver Bektaş ZK, Saner G. Türkiye’de Enginar Üretimi ve Pazarlaması. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2013;27(1):115-28.