BibTex RIS Cite

Bursa İli Tarımsal Organik Atık Kaynaklı Biyogaz Potansiyeli ve Biyogazın Dizel Motorlarda Yakıt Olarak Kullanımının İncelenmesi

Year 2015, Volume: 29 Issue: 2, 0 - 0, 21.08.2015

Abstract

Bu çalışmada, Bursa ilinin biyogaz potansiyelini tespit etmek üzere bir alan çalışması yapılmıştır. Bu amaçla, Bursa ili sınırları içerinde Karacabey ilçesi başta olmak üzere yapılan literatür ve anket çalışmalarının yanı sıra Tarım İl Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi verilerine göre kent sınırları içerisinde toplanabilen organik atıklar gruplandırılarak kapasiteleri tespit edilmiştir. Yine bu kapasitelere göre değerlendirilebilecek organik madde ve elde edilebilecek metan miktarları hesaplanmıştır. Uygulama aşamasında ise henüz ülkemizde araç yakıtı olarak yaygın kullanılamayan doğalgazın, kullanılabilirliğine yönelik olarak biyogazın bir dizel motorda yakıt olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bursa ili hayvansal ve tarımsal kaynaklı organik atıklar açısında yüksek bir potansiyele sahiptir. Hâlihazırda bölgede kurulu hayvansal atıkların ve yeterince değerlendirilemeyen tarıma dayalı endüstri atıklarının değerlendirildiği iki ayrı tesiste 2-4 MWh’lık elektrik ya da benzer kapasitelerde ısı üretilebilmektedir. Ayrıca Bursa Büyükşehir Belediyesi de kentsel organik atıkları değerlendirerek biyogaz üretmektedir.

Year 2015, Volume: 29 Issue: 2, 0 - 0, 21.08.2015

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Research Articles
Authors

Yahya Ulusoy

Rıdvan Arslan This is me

Ayşe Hilal Ulukardeşler This is me

Cafer Kaplan This is me

Basri Kul This is me

Reyhane Arslan This is me

Publication Date August 21, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 29 Issue: 2

Cite

APA Ulusoy, Y., Arslan, R., Ulukardeşler, A. H., Kaplan, C., et al. (2015). Bursa İli Tarımsal Organik Atık Kaynaklı Biyogaz Potansiyeli ve Biyogazın Dizel Motorlarda Yakıt Olarak Kullanımının İncelenmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(2).
AMA Ulusoy Y, Arslan R, Ulukardeşler AH, Kaplan C, Kul B, Arslan R. Bursa İli Tarımsal Organik Atık Kaynaklı Biyogaz Potansiyeli ve Biyogazın Dizel Motorlarda Yakıt Olarak Kullanımının İncelenmesi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. August 2015;29(2).
Chicago Ulusoy, Yahya, Rıdvan Arslan, Ayşe Hilal Ulukardeşler, Cafer Kaplan, Basri Kul, and Reyhane Arslan. “Bursa İli Tarımsal Organik Atık Kaynaklı Biyogaz Potansiyeli Ve Biyogazın Dizel Motorlarda Yakıt Olarak Kullanımının İncelenmesi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29, no. 2 (August 2015).
EndNote Ulusoy Y, Arslan R, Ulukardeşler AH, Kaplan C, Kul B, Arslan R (August 1, 2015) Bursa İli Tarımsal Organik Atık Kaynaklı Biyogaz Potansiyeli ve Biyogazın Dizel Motorlarda Yakıt Olarak Kullanımının İncelenmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29 2
IEEE Y. Ulusoy, R. Arslan, A. H. Ulukardeşler, C. Kaplan, B. Kul, and R. Arslan, “Bursa İli Tarımsal Organik Atık Kaynaklı Biyogaz Potansiyeli ve Biyogazın Dizel Motorlarda Yakıt Olarak Kullanımının İncelenmesi”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., vol. 29, no. 2, 2015.
ISNAD Ulusoy, Yahya et al. “Bursa İli Tarımsal Organik Atık Kaynaklı Biyogaz Potansiyeli Ve Biyogazın Dizel Motorlarda Yakıt Olarak Kullanımının İncelenmesi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29/2 (August 2015).
JAMA Ulusoy Y, Arslan R, Ulukardeşler AH, Kaplan C, Kul B, Arslan R. Bursa İli Tarımsal Organik Atık Kaynaklı Biyogaz Potansiyeli ve Biyogazın Dizel Motorlarda Yakıt Olarak Kullanımının İncelenmesi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2015;29.
MLA Ulusoy, Yahya et al. “Bursa İli Tarımsal Organik Atık Kaynaklı Biyogaz Potansiyeli Ve Biyogazın Dizel Motorlarda Yakıt Olarak Kullanımının İncelenmesi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 29, no. 2, 2015.
Vancouver Ulusoy Y, Arslan R, Ulukardeşler AH, Kaplan C, Kul B, Arslan R. Bursa İli Tarımsal Organik Atık Kaynaklı Biyogaz Potansiyeli ve Biyogazın Dizel Motorlarda Yakıt Olarak Kullanımının İncelenmesi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2015;29(2).