BibTex RIS Cite

Biber Tohumlarında Yapılan Organik Priming ve Kurutma Uygulamaları Fide Kalitesi ve Performansını İyileştirmektedir

Year 2015, Volume: 29 Issue: 2, 0 - 0, 21.08.2015

Abstract

Bu araştırmada, biber tohumlarının (Capsicum annuum L.) fizyolojik olarak iyileştirilmesi amacıyla, deniz yosunu ekstraktı (DYE) çözeltileri ile yapılan organik priming ve kurutma uygulamalarının canlılık ve güç üzerine etkileri incelenmiştir. Demre çeşidi biber tohumları sürekli olarak havalandırılan farklı konsantrasyonlardaki (0, 100, 200, 400, 1000, 2000 ve 4000 ppm) DYE çözeltilerinde 20°C sıcaklıkta 48 saat süre ile tutulmuşlardır. Hiçbir uygulama görmeyen tohumlar ise kontrol grubu olarak değerlendirilmiştir. Priming uygulamaları sonunda tohumlar yüzeysel olarak kuru hale getirilmiş ve ulaştıkları nem kapsamları hesaplandıktan sonra iki kısma ayrılmıştır. Tohumların yarısı yüzeysel kurutma uygulamalarını takiben hemen çimlendirme testlerine alınmış (P+YK), diğer yarısı ise, orijinal nem kapsamlarına gelinceye kadar geriye kurutulmuş (P+GK) ve daha sonra çimlendirme testlerine alınmıştır. Biber tohumlarının organik priming ve kurutma uygulamalarına olan tepkileri canlılık [normal çimlenme oranı (NÇO)] ve güç [ortalama çimlenme süresi (OÇS), çimlenme indeksi (Çİ), fide güç indeksi (FGİ) ve fide kuru ağırlığı (FKA)] parametreleri bazında değerlendirilmiştir.  İncelenen tüm parametreler birlikte değerlendirildiğinde; DYE konsantrasyonu, kurutma uygulamaları ve konsantrasyon x kurutma interaksiyonu bakımından uygulamalar arası farklılıklar istatistiksel olarak önemli (p≤0.05) bulunmuştur. Canlılık ve güç parametreleri bakımından, kontrol grubuna kıyasla P+GK uygulamaları, P+YK uygulamalarına göre daha iyi sonuçlar vermiştir. Biber tohumlarının fizyolojik olarak iyileştirilmesinde en iyi sonuçlar, 1000 ppm P+GK uygulamasından elde edilmiştir.

Year 2015, Volume: 29 Issue: 2, 0 - 0, 21.08.2015

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Research Articles
Authors

H. Özkan Sivritepe

Bülent Şentürk This is me

Sevin Teoman This is me

Publication Date August 21, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 29 Issue: 2

Cite

APA Sivritepe, H. Ö., Şentürk, B., & Teoman, S. (2015). Biber Tohumlarında Yapılan Organik Priming ve Kurutma Uygulamaları Fide Kalitesi ve Performansını İyileştirmektedir. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(2).
AMA Sivritepe HÖ, Şentürk B, Teoman S. Biber Tohumlarında Yapılan Organik Priming ve Kurutma Uygulamaları Fide Kalitesi ve Performansını İyileştirmektedir. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. August 2015;29(2).
Chicago Sivritepe, H. Özkan, Bülent Şentürk, and Sevin Teoman. “Biber Tohumlarında Yapılan Organik Priming Ve Kurutma Uygulamaları Fide Kalitesi Ve Performansını İyileştirmektedir”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29, no. 2 (August 2015).
EndNote Sivritepe HÖ, Şentürk B, Teoman S (August 1, 2015) Biber Tohumlarında Yapılan Organik Priming ve Kurutma Uygulamaları Fide Kalitesi ve Performansını İyileştirmektedir. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29 2
IEEE H. Ö. Sivritepe, B. Şentürk, and S. Teoman, “Biber Tohumlarında Yapılan Organik Priming ve Kurutma Uygulamaları Fide Kalitesi ve Performansını İyileştirmektedir”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., vol. 29, no. 2, 2015.
ISNAD Sivritepe, H. Özkan et al. “Biber Tohumlarında Yapılan Organik Priming Ve Kurutma Uygulamaları Fide Kalitesi Ve Performansını İyileştirmektedir”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29/2 (August 2015).
JAMA Sivritepe HÖ, Şentürk B, Teoman S. Biber Tohumlarında Yapılan Organik Priming ve Kurutma Uygulamaları Fide Kalitesi ve Performansını İyileştirmektedir. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2015;29.
MLA Sivritepe, H. Özkan et al. “Biber Tohumlarında Yapılan Organik Priming Ve Kurutma Uygulamaları Fide Kalitesi Ve Performansını İyileştirmektedir”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 29, no. 2, 2015.
Vancouver Sivritepe HÖ, Şentürk B, Teoman S. Biber Tohumlarında Yapılan Organik Priming ve Kurutma Uygulamaları Fide Kalitesi ve Performansını İyileştirmektedir. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2015;29(2).