Research Article
BibTex RIS Cite

Narın Hasat Sonrası Hastalıklarına Sisleme Şeklinde Bazı Dezenfektanların ve Fumispore OPP Uygulamalarının Etkisi

Year 2018, Volume: 32 Issue: 1, 113 - 126, 01.06.2018

Abstract

Bu çalışmada, sisleme şeklinde bazı dezenfektanların ve Fumispore OPP uygulamasının “Hicaznar” nar çeşidi meyvelerin hasat sonrası hastalıklarına karşı etkisi araştırılmıştır. Dezenfektan olarak klor dioksit (CIO2), sodyum hipoklorit (NaOCI) ve perasetik asit (PAA)’in 1000, 1500 ve 2000 μL L-1 dozları kullanılmıştır. Uygulamalar 16m3 büyüklüğünde kapalı bir kabinde nar meyvelerine oda sıcaklığında uygulanmıştır. Dezenfektan uygulamaları kabin içinde sisleme şeklinde 30 dk süre ile uygulanmış, kabinin kapısı açılmadan 30 dk ilave süre boyunca da meyveler kabinde bekletilmişlerdir. Fumispore OPP uygulaması da aynı kabinde yapılmış ve meyveler kabinde 15 saat süre ile bekletilmişlerdir. Tüm uygulama yapılan meyveler uygulamaların hemen sonunda bekletilmeden ticari modifiye atmosfer paketler içerisine alınmışlar ve 6ºC’de %90-95 oransal nemde, 60 ve 100 gün süre ile muhafaza edilmişlerdir. Birbirini tekrar eden iki nar sezonu içerisinde denemeler yürütülmüştür. Her iki denemenin 60 gün yapılan muhafazalarında CIO2 ve PAA 2000 μL L-1, NaOCI 1500 ve 2000 μL L-1 dozlarında, 100 gün yapılan muhafazalarında ise PAA ve NaOCI 2000 μL L-1 dozlarında, kontrol uygulamalarına göre önemli düzeyde meyve çürümesini azaltmışlardır. Fumispore OPP uygulaması ise kontrol uygulamalarına göre önemli düzeyde meyve çürümesinde farklılık oluşturmamıştır. Genel olarak dezenfektanların tüm dozlarının ve Fumispore OPP uygulamasının meyve kaliksi içinde ve uygulama kabininin havasında bulunan mikroorganizma populasyonunu kontrol uygulamalarına göre önemli düzeyde azalttığı tespit edilmiştir.


References

  • Afek, U., Orenstein, J. and E. Nuriel. 1998. Increased quality and prolonged storage of sweet potatoes in Israel. Phytoparasitica 26 (4): 307-312.
  • Afek, U., Orenstein J. and E. Nuriel . 1999. Fogging disinfectants inside storage rooms against pathogens of potatoes and sweet potatoes. Crop Prot. 18: 111-114.
  • AİBGS, 2016. 2015-2016 Ocak-aralık dönemi Türkiye geneli yaş meyve ve sebzede ihracat yapılan ilk 20 madde. Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, yaş meyve ve sebze sektörü Türkiye geneli değerlendirme raporu (2015/2016 Ocak-Aralık ayı). http://www.akib.org.tr/files/downloads/ArastirmaRaporlari/YSM/ocak-aralik-2016.pdf . (Erişim tarihi: 24 Nisan, 2017).
  • Allende, A., Selma, M.V., Lopez-Galvez, F., Villaescusa, R. and M.I. Gil. 2008. Role of commercial sanitizers and washing systems on epiphytic microorganisms and sensory quality of fresh-cut escarole and lettuce. Postharvest Biol Technol. 49: 155–163.
  • Barkai-Golan, R. 1966. Reinfestation of citrus fruits by pathogenic fungi in the packing house. Israel J Agric Res. 16, 133–138.
  • BÜGEM, 2016. Meyve üretim miktarları-2. http://www.tarim.gov.tr/sgb/Belgeler/SagMenuVeriler/BUGEM.pdf. (Erişim tarihi: 24 Nisan, 2017).
  • Delaqualis, P.J., Fukumoto, L.R., Toivonen, P.M.A. and M.A. Cliff. 2004. Implications of wash water chlorination and temperature for the microbiological and sensory properties of fresh-cut iceberg lettuce. Postharvest Biol Technol. 31: 81–91.
  • Eckert, J.W. and N.F. Sommer. 1967. Control of dıseases of fruıts and vegetables by postharvest treatment. Annu Rev Phytopathol. 5: 391-428.
  • Holmes, G.J. and J.W. Eckert. 1999. Sensitivity of Penicillium digitatum and P. italicum to postharvest citrus fungicides in California. Phytopathol. 89: 716-721.
  • Hong, J.H. and K.C. Gross. 1998. Surface sterilization of whole tomato fruit with sodium hypochlorite influences subsequent postharvest behavior of fresh-cut slices. Postharvest Biol Technol. 13: 51–58.
  • Kanetis, L., Förster, H. and J.E. Adaskaveg. 2008. Optimizing efficacy of new postharvest fungicides and evaluation of sanitizing agents for managing citrus green mold. Plant Dis. 92: 261-269.
  • Karaçalı, İ. 2009. Bahçe ürünlerinin muhafazası ve pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494, Bornova, İzmir. s. 486.
  • Karabulut, O.A., Ilhan, K., Arslan, U. and C. Vardar. 2009. Evaluation of the use of chlorine dioxide by fogging for decreasing postharvest decay of fig. Postharvest Biol Technol. 52: 313–315.
  • Kobiler, I., Akerman, M., Huberman, L., D. Prusky. 2011. Integration of pre- and postharvest treatments for the control of black spot caused by Alternaria alternata in stored persimmon fruit. Postharvest Biol Technol. 59: 166–171.
  • Leroux, P. 2007. Chemical control of botrytis and its resistance to chemical fungicides. In: Botrytis: Biology, Pathology and Control. Springer, pp. 195–222.
  • Lisker, N., Keren-Shacham, Z., Sarig, P., Zutkhi, Y. and R. Ben-Arie. 1996. The biology and pathology of the fungus Rhizopus stolonifer, cause of black mould disease of table grapes in Israel. Plant Pathol. 45: 1099–1109.
  • Mari, M., Cembali, T., Baraldi, E. and L. Casalini. 1999. Peracetic acid and chlorine dioxide for postharvest control of Monilinia laxa in stone fruits. Plant Dis. 83: 773-776.
  • Mari, M., Gregori, R. I. Donati. 2004. Postharvest control of Monilinia laxa and Rhizopus stolonifer in stone fruit by peracetic acid. Postharvest Biol Technol. 33: 319– 325.
  • Martin, W.J. 1964. Effectiveness of fungicides in reducing soft rot in washed, cured, sweet potatoes. Plant Disease Reptr. 48: 606-607. Mermelstein, N.H. 1998. Minimal processing of produce. Food Technol. 52: 84–86.
  • Nanda, S., Sudhakar, Rao D.V. and S. Krishnamurthy. 2001. Effects of shrink film wrapping and storage temperature on the shelf life and quality of pomegranate fruits cv. Ganesh. Postharvest Biol Technol. 22: 61–69.
  • Onur, C., Pekmezci, M., Tibet, H., Erkan, M., Kuzu, S. and P. Tandoğan. 1992. Hicaznarının soğukta muhafazası üzerinde bir arastırma. 1. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, İzmir. Cilt 1, s. 449-452.
  • Palou, L., Crisosto, C.H. and D. Garner. 2007. Combination of postharvest antifungal chemical treatments and controlled atmosphere storage to control gray mold and improve storability of ‘Wonderful’ pomegranates. Postharvest Biol Technol. 43: 133–142.
  • Pierson, C.F. 1960. Postharvest fungicide treatments for reduction of decay in Anjou pears. Plant Disease Reptr. 44: 64-65.
  • Scott, K.J. and E.A. Roberts. 1965. An evaluation of fungistats for Purple Cornichon grapes. Australian J Exptl Agr Animal Husbandry, S. 296-298.
  • Scott, K.J., Beattie, B.B. and E.A. Roberts. 1966. Compounds of o-phenylphenol as postharvest fungistats against Sclerotinia fructicola on Elberta peaches. Australian J Sci. 29: 1, 22.
  • Smith, W.L. and W.H. Redit. 1962. Reduction of peach decays by hydrocooling with chemical solutions and chemically treated ice. Plant Disease Reptr. 46: 221-226.
  • Snowdon, A.L. 1990. A color atlas of post-harvest diseases and disorders of fruits and vegetables. Vol. 1: General Introduction and Fruits. CRC Press, Boca Raton, FL, USA.
  • Şehirli, S., Karabulut, Ö.A. ve K. İlhan. 2012. Kiraz meyvesinin hasat sonu hastalıklarının engellenmesinde su ile ön soğutma sisteminde kullanılan dezenfektanlar ve etkileri. 5. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu. 18-21, Eylül, İzmir. s: 16.
  • Şen, F. Ve D. Eroğul. 2012. Adıyaman ilinde yetiştirilen ‘Hicaznar’ nar çeşidinin depolama sürecindeki kalite değişiminin belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(2): 103-111.
  • Tedford, E.C., Adaskaveg, J. and A.J. Ott . 2005. Impact of Scholar (a new post-harvest fungicide) on the California pomegranate industry. Plant Health Progress DOI:10.1094/ PHP-2005-0216-01-PS. Online, www.plantmanagementnetwork.org.
  • Tekin, A., Dal, T., Selçuk, C.T., Deveci, Ö., Tekin, R., Mete, M., Dayan, S. and S. Hoşoğlu . 2013. Orthophenylphenol in healthcare environments: a trial related to a new administration method and a review of the literature. Turk J Med Sci. 43: 805-809.
  • Tomkins, R.G. 1937. Treated wraps for the prevention of totting. Gt. Brit., Dept. Sci. Ind. Res., Food Invest. Board Rept. 149-151.
  • Tomkins, R.G. 1963. Use of paper impregnated with esters of o-phenylphenol to reduce the rotting of stored fruit. Nature, 199: 669-670.
  • Vandekinderen, I., Devlieghere, F., Van Camp, J., Denon, Q., Sanchez Alarcon, S., Ragaert, P. and B. De Meulenaer. 2009. Impact of a decontamination step with peroxyacetic acid on the shelf-life sensory quality and nutrient content of grated carrots packed under equilibrium modified atmosphere and stored at 7°C. Postharvest Biol Technol. 54: 141–152.
  • Van de Velde, F., Vaccari, M.C., Piagentini, A.M. and M.E. Pirovani 2016. Optimization of strawberry disinfection by fogging of a mixture of peracetic acid and hydrogen peroxide based on microbial reduction, color and phytochemicals retention. Food Sci Technol Int. 22 (6): 485–495.
  • Vardar, C., Ilhan, K. and O.A. Karabulut. 2012. The application of various disinfectants by fogging for decreasing postharvest diseases of strawberry. Postharvest Biol Technol. 66: 30–34.
  • Wilson, E.E. and J.M. Ogawa. 1979. Fungal, bacterial, and certain nonparasitic diseases of fruit and nut crops in California. University of California, Division of Agricultural Sciences, Berkeley, CA, USA, Pub. 4090.
  • Zoffoli, J.P., Latorre, B.A., Rodriguez, E.J. and P. Aldunce. 1999. Modified atmosphere packaging using chlorine gas generators to prevent Botrytis cinerea on table grapes. Postharvest Biol Technol. 15: 135–142.
Year 2018, Volume: 32 Issue: 1, 113 - 126, 01.06.2018

Abstract

References

  • Afek, U., Orenstein, J. and E. Nuriel. 1998. Increased quality and prolonged storage of sweet potatoes in Israel. Phytoparasitica 26 (4): 307-312.
  • Afek, U., Orenstein J. and E. Nuriel . 1999. Fogging disinfectants inside storage rooms against pathogens of potatoes and sweet potatoes. Crop Prot. 18: 111-114.
  • AİBGS, 2016. 2015-2016 Ocak-aralık dönemi Türkiye geneli yaş meyve ve sebzede ihracat yapılan ilk 20 madde. Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, yaş meyve ve sebze sektörü Türkiye geneli değerlendirme raporu (2015/2016 Ocak-Aralık ayı). http://www.akib.org.tr/files/downloads/ArastirmaRaporlari/YSM/ocak-aralik-2016.pdf . (Erişim tarihi: 24 Nisan, 2017).
  • Allende, A., Selma, M.V., Lopez-Galvez, F., Villaescusa, R. and M.I. Gil. 2008. Role of commercial sanitizers and washing systems on epiphytic microorganisms and sensory quality of fresh-cut escarole and lettuce. Postharvest Biol Technol. 49: 155–163.
  • Barkai-Golan, R. 1966. Reinfestation of citrus fruits by pathogenic fungi in the packing house. Israel J Agric Res. 16, 133–138.
  • BÜGEM, 2016. Meyve üretim miktarları-2. http://www.tarim.gov.tr/sgb/Belgeler/SagMenuVeriler/BUGEM.pdf. (Erişim tarihi: 24 Nisan, 2017).
  • Delaqualis, P.J., Fukumoto, L.R., Toivonen, P.M.A. and M.A. Cliff. 2004. Implications of wash water chlorination and temperature for the microbiological and sensory properties of fresh-cut iceberg lettuce. Postharvest Biol Technol. 31: 81–91.
  • Eckert, J.W. and N.F. Sommer. 1967. Control of dıseases of fruıts and vegetables by postharvest treatment. Annu Rev Phytopathol. 5: 391-428.
  • Holmes, G.J. and J.W. Eckert. 1999. Sensitivity of Penicillium digitatum and P. italicum to postharvest citrus fungicides in California. Phytopathol. 89: 716-721.
  • Hong, J.H. and K.C. Gross. 1998. Surface sterilization of whole tomato fruit with sodium hypochlorite influences subsequent postharvest behavior of fresh-cut slices. Postharvest Biol Technol. 13: 51–58.
  • Kanetis, L., Förster, H. and J.E. Adaskaveg. 2008. Optimizing efficacy of new postharvest fungicides and evaluation of sanitizing agents for managing citrus green mold. Plant Dis. 92: 261-269.
  • Karaçalı, İ. 2009. Bahçe ürünlerinin muhafazası ve pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494, Bornova, İzmir. s. 486.
  • Karabulut, O.A., Ilhan, K., Arslan, U. and C. Vardar. 2009. Evaluation of the use of chlorine dioxide by fogging for decreasing postharvest decay of fig. Postharvest Biol Technol. 52: 313–315.
  • Kobiler, I., Akerman, M., Huberman, L., D. Prusky. 2011. Integration of pre- and postharvest treatments for the control of black spot caused by Alternaria alternata in stored persimmon fruit. Postharvest Biol Technol. 59: 166–171.
  • Leroux, P. 2007. Chemical control of botrytis and its resistance to chemical fungicides. In: Botrytis: Biology, Pathology and Control. Springer, pp. 195–222.
  • Lisker, N., Keren-Shacham, Z., Sarig, P., Zutkhi, Y. and R. Ben-Arie. 1996. The biology and pathology of the fungus Rhizopus stolonifer, cause of black mould disease of table grapes in Israel. Plant Pathol. 45: 1099–1109.
  • Mari, M., Cembali, T., Baraldi, E. and L. Casalini. 1999. Peracetic acid and chlorine dioxide for postharvest control of Monilinia laxa in stone fruits. Plant Dis. 83: 773-776.
  • Mari, M., Gregori, R. I. Donati. 2004. Postharvest control of Monilinia laxa and Rhizopus stolonifer in stone fruit by peracetic acid. Postharvest Biol Technol. 33: 319– 325.
  • Martin, W.J. 1964. Effectiveness of fungicides in reducing soft rot in washed, cured, sweet potatoes. Plant Disease Reptr. 48: 606-607. Mermelstein, N.H. 1998. Minimal processing of produce. Food Technol. 52: 84–86.
  • Nanda, S., Sudhakar, Rao D.V. and S. Krishnamurthy. 2001. Effects of shrink film wrapping and storage temperature on the shelf life and quality of pomegranate fruits cv. Ganesh. Postharvest Biol Technol. 22: 61–69.
  • Onur, C., Pekmezci, M., Tibet, H., Erkan, M., Kuzu, S. and P. Tandoğan. 1992. Hicaznarının soğukta muhafazası üzerinde bir arastırma. 1. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, İzmir. Cilt 1, s. 449-452.
  • Palou, L., Crisosto, C.H. and D. Garner. 2007. Combination of postharvest antifungal chemical treatments and controlled atmosphere storage to control gray mold and improve storability of ‘Wonderful’ pomegranates. Postharvest Biol Technol. 43: 133–142.
  • Pierson, C.F. 1960. Postharvest fungicide treatments for reduction of decay in Anjou pears. Plant Disease Reptr. 44: 64-65.
  • Scott, K.J. and E.A. Roberts. 1965. An evaluation of fungistats for Purple Cornichon grapes. Australian J Exptl Agr Animal Husbandry, S. 296-298.
  • Scott, K.J., Beattie, B.B. and E.A. Roberts. 1966. Compounds of o-phenylphenol as postharvest fungistats against Sclerotinia fructicola on Elberta peaches. Australian J Sci. 29: 1, 22.
  • Smith, W.L. and W.H. Redit. 1962. Reduction of peach decays by hydrocooling with chemical solutions and chemically treated ice. Plant Disease Reptr. 46: 221-226.
  • Snowdon, A.L. 1990. A color atlas of post-harvest diseases and disorders of fruits and vegetables. Vol. 1: General Introduction and Fruits. CRC Press, Boca Raton, FL, USA.
  • Şehirli, S., Karabulut, Ö.A. ve K. İlhan. 2012. Kiraz meyvesinin hasat sonu hastalıklarının engellenmesinde su ile ön soğutma sisteminde kullanılan dezenfektanlar ve etkileri. 5. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu. 18-21, Eylül, İzmir. s: 16.
  • Şen, F. Ve D. Eroğul. 2012. Adıyaman ilinde yetiştirilen ‘Hicaznar’ nar çeşidinin depolama sürecindeki kalite değişiminin belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(2): 103-111.
  • Tedford, E.C., Adaskaveg, J. and A.J. Ott . 2005. Impact of Scholar (a new post-harvest fungicide) on the California pomegranate industry. Plant Health Progress DOI:10.1094/ PHP-2005-0216-01-PS. Online, www.plantmanagementnetwork.org.
  • Tekin, A., Dal, T., Selçuk, C.T., Deveci, Ö., Tekin, R., Mete, M., Dayan, S. and S. Hoşoğlu . 2013. Orthophenylphenol in healthcare environments: a trial related to a new administration method and a review of the literature. Turk J Med Sci. 43: 805-809.
  • Tomkins, R.G. 1937. Treated wraps for the prevention of totting. Gt. Brit., Dept. Sci. Ind. Res., Food Invest. Board Rept. 149-151.
  • Tomkins, R.G. 1963. Use of paper impregnated with esters of o-phenylphenol to reduce the rotting of stored fruit. Nature, 199: 669-670.
  • Vandekinderen, I., Devlieghere, F., Van Camp, J., Denon, Q., Sanchez Alarcon, S., Ragaert, P. and B. De Meulenaer. 2009. Impact of a decontamination step with peroxyacetic acid on the shelf-life sensory quality and nutrient content of grated carrots packed under equilibrium modified atmosphere and stored at 7°C. Postharvest Biol Technol. 54: 141–152.
  • Van de Velde, F., Vaccari, M.C., Piagentini, A.M. and M.E. Pirovani 2016. Optimization of strawberry disinfection by fogging of a mixture of peracetic acid and hydrogen peroxide based on microbial reduction, color and phytochemicals retention. Food Sci Technol Int. 22 (6): 485–495.
  • Vardar, C., Ilhan, K. and O.A. Karabulut. 2012. The application of various disinfectants by fogging for decreasing postharvest diseases of strawberry. Postharvest Biol Technol. 66: 30–34.
  • Wilson, E.E. and J.M. Ogawa. 1979. Fungal, bacterial, and certain nonparasitic diseases of fruit and nut crops in California. University of California, Division of Agricultural Sciences, Berkeley, CA, USA, Pub. 4090.
  • Zoffoli, J.P., Latorre, B.A., Rodriguez, E.J. and P. Aldunce. 1999. Modified atmosphere packaging using chlorine gas generators to prevent Botrytis cinerea on table grapes. Postharvest Biol Technol. 15: 135–142.
There are 38 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Kadir İlhan 0000-0003-1247-9605

Publication Date June 1, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 32 Issue: 1

Cite

APA İlhan, K. (2018). Narın Hasat Sonrası Hastalıklarına Sisleme Şeklinde Bazı Dezenfektanların ve Fumispore OPP Uygulamalarının Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(1), 113-126.
AMA İlhan K. Narın Hasat Sonrası Hastalıklarına Sisleme Şeklinde Bazı Dezenfektanların ve Fumispore OPP Uygulamalarının Etkisi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. June 2018;32(1):113-126.
Chicago İlhan, Kadir. “Narın Hasat Sonrası Hastalıklarına Sisleme Şeklinde Bazı Dezenfektanların Ve Fumispore OPP Uygulamalarının Etkisi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 32, no. 1 (June 2018): 113-26.
EndNote İlhan K (June 1, 2018) Narın Hasat Sonrası Hastalıklarına Sisleme Şeklinde Bazı Dezenfektanların ve Fumispore OPP Uygulamalarının Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 32 1 113–126.
IEEE K. İlhan, “Narın Hasat Sonrası Hastalıklarına Sisleme Şeklinde Bazı Dezenfektanların ve Fumispore OPP Uygulamalarının Etkisi”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., vol. 32, no. 1, pp. 113–126, 2018.
ISNAD İlhan, Kadir. “Narın Hasat Sonrası Hastalıklarına Sisleme Şeklinde Bazı Dezenfektanların Ve Fumispore OPP Uygulamalarının Etkisi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 32/1 (June 2018), 113-126.
JAMA İlhan K. Narın Hasat Sonrası Hastalıklarına Sisleme Şeklinde Bazı Dezenfektanların ve Fumispore OPP Uygulamalarının Etkisi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2018;32:113–126.
MLA İlhan, Kadir. “Narın Hasat Sonrası Hastalıklarına Sisleme Şeklinde Bazı Dezenfektanların Ve Fumispore OPP Uygulamalarının Etkisi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 32, no. 1, 2018, pp. 113-26.
Vancouver İlhan K. Narın Hasat Sonrası Hastalıklarına Sisleme Şeklinde Bazı Dezenfektanların ve Fumispore OPP Uygulamalarının Etkisi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2018;32(1):113-26.