Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The effects of UV-B irradiation on development and quality of tomato, cucumber and eggplant seedlings

Yıl 2019, Cilt: 32 Sayı: 1, 79 - 84, 01.04.2019
https://doi.org/10.29136/mediterranean.483222

Öz

The aim of the study was to investigate the effects of UV-B irradiation on development and quality of tomato, cucumber and eggplant seedlings. Tomato (Solanum lycopersicum L. cv. Alsancak-RN), cucumber (Cucumis sativus L. cv) and eggplant (Solanum melongena L. cv.) seedlings were subjected to UV-B irradiation 0 kJ m-2 day-1, 10.8 kJ m-2 day-1 and 16.2      kJ m-2 day-1 for 10 days (76.5 min day-1-114.75 min day-1) when they reached to the first true leaves stage. In this research, seedling length, number of leaves, root coolar diameter, root length, root and upper age and dry weights, leaf area, chlorophyll content in leaf and color measurement values were determined. The content of chlorophyll in the tomato seedling was increased in low dose UV-B application and decreased at 16.2 kJ m-2 day-1 UV-B irradiation. It was determined that high dose UV-B irradiation caused an increase in the amount of dry matter in the root. Chlorophyll amount in cucumber seedlings increased in low dose UV-B application. Leaf number and leaf area increased in low dose UV-B application, decreased in high dose UV-B application. Decrease was observed on the root coolar diameter, root length, upper plant part dry matter with UV-B irradiations. Low dose UV-B applied eggplant seedlings decreased choroma value. It has been determined that UV-B applications reduce L* color value, root collar diameter and leaf area in eggplant seedlings. UV-B irradiation caused plant development and morphological changes on the seedling depending on the dose and plant species.




Kaynakça

  • Anderson JG, Toohey DW, Brune WH (1991) Free radicals within the Antarctic vortex: The role of CFCs in Antarctic Ozone Loss. Science 251: 39-46.
  • AOAC (1992) Official Method 992.23. Crude Protein in Cereal Grains and Oilseeds. Washington DC, USA.
  • Del Corso G, Lercari B (1997) Use of UV radiation for control of height and conditioning of tomato transplants (Lycopersicon esculentum Mill.). Scientia Horticulturae 71: 27-34.
  • Fedina I, Hidema J, Velitchkova M, Georgieva K, Nedeva D (2010) UV-B induced stress responses in three rice cultivars, Biologia Plantarum 54: 571-574.
  • McFarland M, Kaye J (1992) Chlorofluorocarbons and ozone. Photochemistry and Photobiology, 55: 911-929.
  • Onur A (2016) Marullarda Fide Döneminde Yapılan UV-B Işın Uygulamalarının Bitki Gelişimi, Ürün Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Antalya.
  • Shaukat SS, Farooq MA, Siddiqui MF, Zaidi S (2013) Effect of enhanced UV-B radiation on germination, seedling growth and biochemical responses of Vigna mungo (l.) hepper. Pakistan Journal of Botany 45(3): 779-785.
  • TS1129/ISO 1026 (1998) Meyve ve sebze ürünleri düşük basınç altında kurutma ile kurumadde ve azeotropik distilasyon metodu ile su muhtevasının tayini. Türk Standartları Enstitüsü, Yayın No: 1129/ISO 1026, Ankara.
  • Uslu A, Özgür M (2002) Hıyar Fidesi Yetiştiriciliğinde Boylanmanın Kontrolü Üzerine Bazı Büyümeyi Düzenleyici Maddelerin Etkisi. VI. Sebze Tarımı Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Uludağ Üniversitesi Basımevi, Bursa, s. 49-56.
  • Yuan L, Ming Y, Xunling W (1998) Effects of enhanced ultraviolet-B radiation on crop structure, growth and yield components of spring wheat under field conditions. Field Crops Research, 57(3): 253-263.
  • Zlatev ZS, Lidon FC, Kaimakanova M (2012) Plant physiological responses to UV-B radiation. Emirates Journal of Food and Agriculture 6: 481-501.

UV-B ışın uygulamalarının domates, hıyar ve patlıcan fidelerinde fide gelişimi ve kalitesi üzerine etkileri

Yıl 2019, Cilt: 32 Sayı: 1, 79 - 84, 01.04.2019
https://doi.org/10.29136/mediterranean.483222

Öz



Bu çalışmada, UV-B ışın
uygulamalarının domates, hıyar ve patlıcan fidelerinde fide gelişimi ve
kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla
domates (Solanum lycopersicum L. cv. Alsancak-RN F1), hıyar (Cucumis sativus L. cv. Çakır F1) ve
patlıcan (
Solanum melongena L.
cv. Anamur F
1) fideleri kontrol (0 kJ m-2 gün-1), 10.8 kJ m-2 gün-1 (düşük doz) ve 16.2       kJ m-2 gün-1
(yüksek doz) UV-B ışın uygulamasına ilk gerçek yapraklı oldukları dönemden
itibaren 10 gün (sırasıyla 76.5 dk gün
-1 ve 114.75 dk gün-1)
süre ile tabi tutulmuşlardır.
Araştırmada fide boyu, yaprak sayısı, kök
boğazı çapı, kök uzunluğu, kök ve üst aksam yaş ve kuru ağırlıkları, yaprak
alanı, yaprakta klorofil miktarı ve yaprak rengi belirlenmiştir.
Domates fide yapraklarındaki klorofil miktarı, düşük
doz UV-B ışın uygulamasında artarken yüksek doz UV-B uygulamasında azalmıştır.
Yüksek doz UV-B ışın uygulamasının, fide köklerinde kuru madde miktarını artırdığı
belirlenmiştir. Hıyar fide yapraklarındaki klorofil miktarı, düşük doz UV-B
uygulamasında artmıştır. Fidelerde yaprak sayısı ve yaprak alanı, düşük doz
UV-B uygulamasında artarken, yüksek doz UV-B uygulamasında ise azalmıştır. Kök
boğazı çapı, kök uzunluğu ve üst aksamdaki kuru madde miktarının yüksek doz
UV-B uygulamasında azaldığı saptanmıştır. Düşük doz UV-B uygulanan patlıcan
fidelerinde yaprak rengi
Chroma (C*) değerinin
azaldığı tespit edilmiştir. UV-B uygulamalarının patlıcan fidelerinde yaprak
rengi
L* değeri, kök boğazı çapı ve
yaprak alanını azaltıcı etki yaptığı belirlenmiştir. UV-B ışın uygulamalarının
türe ve doz miktarına bağlı olarak fidelerin gelişimi ve morfolojik yapısı
üzerine etki ettiği belirlenmiştir.




Kaynakça

  • Anderson JG, Toohey DW, Brune WH (1991) Free radicals within the Antarctic vortex: The role of CFCs in Antarctic Ozone Loss. Science 251: 39-46.
  • AOAC (1992) Official Method 992.23. Crude Protein in Cereal Grains and Oilseeds. Washington DC, USA.
  • Del Corso G, Lercari B (1997) Use of UV radiation for control of height and conditioning of tomato transplants (Lycopersicon esculentum Mill.). Scientia Horticulturae 71: 27-34.
  • Fedina I, Hidema J, Velitchkova M, Georgieva K, Nedeva D (2010) UV-B induced stress responses in three rice cultivars, Biologia Plantarum 54: 571-574.
  • McFarland M, Kaye J (1992) Chlorofluorocarbons and ozone. Photochemistry and Photobiology, 55: 911-929.
  • Onur A (2016) Marullarda Fide Döneminde Yapılan UV-B Işın Uygulamalarının Bitki Gelişimi, Ürün Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Antalya.
  • Shaukat SS, Farooq MA, Siddiqui MF, Zaidi S (2013) Effect of enhanced UV-B radiation on germination, seedling growth and biochemical responses of Vigna mungo (l.) hepper. Pakistan Journal of Botany 45(3): 779-785.
  • TS1129/ISO 1026 (1998) Meyve ve sebze ürünleri düşük basınç altında kurutma ile kurumadde ve azeotropik distilasyon metodu ile su muhtevasının tayini. Türk Standartları Enstitüsü, Yayın No: 1129/ISO 1026, Ankara.
  • Uslu A, Özgür M (2002) Hıyar Fidesi Yetiştiriciliğinde Boylanmanın Kontrolü Üzerine Bazı Büyümeyi Düzenleyici Maddelerin Etkisi. VI. Sebze Tarımı Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Uludağ Üniversitesi Basımevi, Bursa, s. 49-56.
  • Yuan L, Ming Y, Xunling W (1998) Effects of enhanced ultraviolet-B radiation on crop structure, growth and yield components of spring wheat under field conditions. Field Crops Research, 57(3): 253-263.
  • Zlatev ZS, Lidon FC, Kaimakanova M (2012) Plant physiological responses to UV-B radiation. Emirates Journal of Food and Agriculture 6: 481-501.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Serkan Canbay

Ersin Polat

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2019
Gönderilme Tarihi 15 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 32 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Canbay, S., & Polat, E. (2019). UV-B ışın uygulamalarının domates, hıyar ve patlıcan fidelerinde fide gelişimi ve kalitesi üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences, 32(1), 79-84. https://doi.org/10.29136/mediterranean.483222
AMA Canbay S, Polat E. UV-B ışın uygulamalarının domates, hıyar ve patlıcan fidelerinde fide gelişimi ve kalitesi üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences. Nisan 2019;32(1):79-84. doi:10.29136/mediterranean.483222
Chicago Canbay, Serkan, ve Ersin Polat. “UV-B ışın uygulamalarının Domates, hıyar Ve patlıcan Fidelerinde Fide gelişimi Ve Kalitesi üzerine Etkileri”. Mediterranean Agricultural Sciences 32, sy. 1 (Nisan 2019): 79-84. https://doi.org/10.29136/mediterranean.483222.
EndNote Canbay S, Polat E (01 Nisan 2019) UV-B ışın uygulamalarının domates, hıyar ve patlıcan fidelerinde fide gelişimi ve kalitesi üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences 32 1 79–84.
IEEE S. Canbay ve E. Polat, “UV-B ışın uygulamalarının domates, hıyar ve patlıcan fidelerinde fide gelişimi ve kalitesi üzerine etkileri”, Mediterranean Agricultural Sciences, c. 32, sy. 1, ss. 79–84, 2019, doi: 10.29136/mediterranean.483222.
ISNAD Canbay, Serkan - Polat, Ersin. “UV-B ışın uygulamalarının Domates, hıyar Ve patlıcan Fidelerinde Fide gelişimi Ve Kalitesi üzerine Etkileri”. Mediterranean Agricultural Sciences 32/1 (Nisan 2019), 79-84. https://doi.org/10.29136/mediterranean.483222.
JAMA Canbay S, Polat E. UV-B ışın uygulamalarının domates, hıyar ve patlıcan fidelerinde fide gelişimi ve kalitesi üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences. 2019;32:79–84.
MLA Canbay, Serkan ve Ersin Polat. “UV-B ışın uygulamalarının Domates, hıyar Ve patlıcan Fidelerinde Fide gelişimi Ve Kalitesi üzerine Etkileri”. Mediterranean Agricultural Sciences, c. 32, sy. 1, 2019, ss. 79-84, doi:10.29136/mediterranean.483222.
Vancouver Canbay S, Polat E. UV-B ışın uygulamalarının domates, hıyar ve patlıcan fidelerinde fide gelişimi ve kalitesi üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences. 2019;32(1):79-84.

Creative Commons License

Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.