Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The effects of different green pruning practices on oenological properties of Merlot (Vitis vinifera L.) grape juice

Yıl 2019, Cilt: 32 Sayı: 2, 121 - 127, 01.08.2019
https://doi.org/10.29136/mediterranean.517920

Öz

In
this study, the effects of 3 lateral shoot length (None, 3-4 leaves, 6-7
leaves) and 3 main shoot length (1 m, 1.25 m, 1.5 m) treatments examined on
Merlot/5BB combination vines for the oenological properties of must in between
2013-2015 years. The effects of canopy microclimates created by different green
pruning practices are especially seen in lateral shoot applications. During in
the hot years with low precipitation and relative humidity vegetation periods
as in 2013 and 2015, 3-4 leaves lateral shoots had positive impacts in terms of
must oenological properties. Excessive precipitation and high relative humidity
during the vegetation period in 2014 raised the physiological activity and
quality in the application of leafless (none) lateral shoot treatments. The
main shoot length applications have no significant effect on quality or
physiological activity. The results obtained has pointed out that the climate
condition of the year that is the most important factor in the time and
severity of green pruning practices in terms of the cultivation of wine
varieties and it will be appropriate to apply different applications in years
with different climatic characteristics.

Kaynakça

  • Aktan N, Kalkan H (2000) Şarap Teknolojisi. Kavaklıdere Eğitim Yayınları No: 4, Ankara, s.614.
  • Baron M (2011) Yeast assimilable nitrogen in South Moravian grape musts and its effect on acetic acid production during fermentation. Czech. Journal of Food Science 29(6): 603-609.
  • Blouin J, Guimberteau G (2000) Maturation et Maturite des Raisins. Feret, Bordeaux, ISBN:2-902416-49-0. pp. 151.
  • Canbaş A (1992) Şarap Teknolojisi Ders Notları. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü, Adana, s. 164.
  • Cemeroğlu B (2007) Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, s. 657.
  • Chacón JL, García E, Martínez J, Romero R, Gómez S (2009) Impact of the vine water status on the berry and seed phenolic composition of Merlot (Vitis vinifera L.) cultivated in a warm climate: Consequence for the style of wine. Vitis 48: 7-9.
  • Eichhorn KW, Lorenz DH (1977) Phaenologische Entwicklungsstadien der Rebe.- Nachrichtenblatt des Deutschen Pflanzenschutzdienstes (Braunschweig) 29: 119-120.
  • Gump BH, Zoecklein BW, Fugelsang KC (2000) Prediction of prefermentation nutritional status of grape juice – The formol method. In: Spencer J.F.T., Ragout de Spencer A.L. (eds): Food Microbiology Protocols. Vol. 14, Humana Press, Inc., Totowa: 283-296.
  • Kacar B, İnal A (2010) Bitki Analizleri. 1. Baskı, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara. ISBN 978-605-395-036-3. s. 912.
  • Karanis C, Çelik H (2002) Amasya’da yetiştirilen bazı üzüm çeşitlerinin tane içeriklerindeki değişimin incelenmesi ve optimum hasat zamanlarının tespiti üzerine araştırmalar. Türkiye V. Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu, Kapadokya (Nevşehir), s. 441-448.
  • Keller M (2010) The Science of Grapevines, Anatomy and Physiology 1st Edition. Academic Press, ISBN: 9780080890487. pp. 400.
  • Kök D (2014) Taç Yönetimi Uygulamaları Ders Notları. NKÜ Bahçe Bitkileri Bölümü. Basılmamış ders notu.
  • MGM (2014) 2013 Yılı İklim Değerlendirmesi. www.mgm.gov.tr/files/iklim/2013-yili-iklim-degerlendirmesi.pdf. Erişim 10 Kasım 2016.
  • MGM (2015) 2014 yılı İklim Değerlendirmesi. www.mgm.gov.tr/FILES/iklim/2014-yili-iklim-degerlendirmesi.pdf. Erişim 10 Kasım 2016.
  • MGM (2016a) Tekirdağ İli Genel İstatistik Verileri. www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/ililceleristatistik.aspx?k=A&m=TEKIRDAG8. Erişim 10 Kasım 2016.
  • MGM (2016b) 2015 yılı İklim Değerlendirmesi. www.mgm.gov.tr/FILES/iklim/2015-yili-iklim-degerlendirmesi.pdf. Erişim 10 Kasım 2016.
  • Ribéreau-Gayon P, Glories Y, Maujean A, Dubourdieau D (2000) Handbook of Enology, Volume 2: The Chemistry of Wine and Stabilization and Treatments. John Wiley and Sons Ltd.
  • Roby G, James F, Douglas A, Adams A, Mark A (2004) Berry size and vine water deficits as factors in winegrape composition: anthocyanins and tannins. Australian Journal of Grape and Wine Research 10: 100-107.
  • Selli S, Cabaroğlu T, Canbaş A (2001) Kalecik karası şırasındaki serbest aroma maddelerinin tayininde iki farklı ekstraksiyon yönteminin kıyaslanması. Gıda 26(6): 443-448.
  • Waterhouse AL (2002) Determination of total phenolics. Current protocols in food analytical chemistry. John Wiley & Sons, Inc. New York. I1.1.1-I1.1.8.
  • Yaşasın AS, Bahar E, Boz Y, Kiracı MA, Gündüz A, Avcı GG, Gülcü M (2018) Different soil tillage and shoot length effects on vegetative growth, water stress and yield in cv. Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.). I. International Agricultural Science Congress, Van-Turkey, pp. 408.

Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri

Yıl 2019, Cilt: 32 Sayı: 2, 121 - 127, 01.08.2019
https://doi.org/10.29136/mediterranean.517920

Öz

Bu
çalışmada, 2013-2015 yılları arasında Merlot/5BB aşı kombinasyonu asmalara 3
farklı koltuk sürgünü uzunluğu (Yok, 3-4 yaprak, 6-7 yaprak) ve 3 farklı ana
sürgün uzunluğu (1 m, 1.25 m, 1.5 m) uygulamalarının şıra önolojik özellikleri
üzerine etkileri incelenmiştir. Farklı yeşil budama uygulamalarıyla oluşturulan
taç mikroklimalarının etkileri yıllar bazında özellikle koltuk sürgünü uygulamalarında
öne çıkmaktadır. 2013 ve 2015 yıllarında olduğu gibi vejetasyon döneminde
yağışın az, oransal nemin nispeten düşük ve sıcaklıkların yüksek olduğu
yetiştirme dönemlerinde
3-4 yapraklı
koltuk sürgünü
uygulaması şıra önolojik özellikleri bakımından öne çıkmıştır.
2014 yılında vejetasyon döneminde meydana gelen aşırı yağışlar ve yüksek
oransal nem
tamamı alınmış koltuk
sürgünü
uygulamasında fizyolojik aktivite ve kaliteyi yükseltmiştir. Ana
sürgün uzunluğu uygulamalarının kalite kriterleri açısından önemli bir etkisi
görülmemiştir. Sonuçlar, özellikle şaraplık çeşitlerin yetiştiriciliği
açısından kaliteye dönük yeşil budama uygulamalarının yapılma zamanı ve
tekniğinde en önemli faktörün yılın iklim durumu olduğunu, farklı iklimsel
özellikler gösteren yıllarda farklı uygulamalar yapılmasının yerinde olacağını
göstermiştir.

Kaynakça

  • Aktan N, Kalkan H (2000) Şarap Teknolojisi. Kavaklıdere Eğitim Yayınları No: 4, Ankara, s.614.
  • Baron M (2011) Yeast assimilable nitrogen in South Moravian grape musts and its effect on acetic acid production during fermentation. Czech. Journal of Food Science 29(6): 603-609.
  • Blouin J, Guimberteau G (2000) Maturation et Maturite des Raisins. Feret, Bordeaux, ISBN:2-902416-49-0. pp. 151.
  • Canbaş A (1992) Şarap Teknolojisi Ders Notları. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü, Adana, s. 164.
  • Cemeroğlu B (2007) Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, s. 657.
  • Chacón JL, García E, Martínez J, Romero R, Gómez S (2009) Impact of the vine water status on the berry and seed phenolic composition of Merlot (Vitis vinifera L.) cultivated in a warm climate: Consequence for the style of wine. Vitis 48: 7-9.
  • Eichhorn KW, Lorenz DH (1977) Phaenologische Entwicklungsstadien der Rebe.- Nachrichtenblatt des Deutschen Pflanzenschutzdienstes (Braunschweig) 29: 119-120.
  • Gump BH, Zoecklein BW, Fugelsang KC (2000) Prediction of prefermentation nutritional status of grape juice – The formol method. In: Spencer J.F.T., Ragout de Spencer A.L. (eds): Food Microbiology Protocols. Vol. 14, Humana Press, Inc., Totowa: 283-296.
  • Kacar B, İnal A (2010) Bitki Analizleri. 1. Baskı, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara. ISBN 978-605-395-036-3. s. 912.
  • Karanis C, Çelik H (2002) Amasya’da yetiştirilen bazı üzüm çeşitlerinin tane içeriklerindeki değişimin incelenmesi ve optimum hasat zamanlarının tespiti üzerine araştırmalar. Türkiye V. Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu, Kapadokya (Nevşehir), s. 441-448.
  • Keller M (2010) The Science of Grapevines, Anatomy and Physiology 1st Edition. Academic Press, ISBN: 9780080890487. pp. 400.
  • Kök D (2014) Taç Yönetimi Uygulamaları Ders Notları. NKÜ Bahçe Bitkileri Bölümü. Basılmamış ders notu.
  • MGM (2014) 2013 Yılı İklim Değerlendirmesi. www.mgm.gov.tr/files/iklim/2013-yili-iklim-degerlendirmesi.pdf. Erişim 10 Kasım 2016.
  • MGM (2015) 2014 yılı İklim Değerlendirmesi. www.mgm.gov.tr/FILES/iklim/2014-yili-iklim-degerlendirmesi.pdf. Erişim 10 Kasım 2016.
  • MGM (2016a) Tekirdağ İli Genel İstatistik Verileri. www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/ililceleristatistik.aspx?k=A&m=TEKIRDAG8. Erişim 10 Kasım 2016.
  • MGM (2016b) 2015 yılı İklim Değerlendirmesi. www.mgm.gov.tr/FILES/iklim/2015-yili-iklim-degerlendirmesi.pdf. Erişim 10 Kasım 2016.
  • Ribéreau-Gayon P, Glories Y, Maujean A, Dubourdieau D (2000) Handbook of Enology, Volume 2: The Chemistry of Wine and Stabilization and Treatments. John Wiley and Sons Ltd.
  • Roby G, James F, Douglas A, Adams A, Mark A (2004) Berry size and vine water deficits as factors in winegrape composition: anthocyanins and tannins. Australian Journal of Grape and Wine Research 10: 100-107.
  • Selli S, Cabaroğlu T, Canbaş A (2001) Kalecik karası şırasındaki serbest aroma maddelerinin tayininde iki farklı ekstraksiyon yönteminin kıyaslanması. Gıda 26(6): 443-448.
  • Waterhouse AL (2002) Determination of total phenolics. Current protocols in food analytical chemistry. John Wiley & Sons, Inc. New York. I1.1.1-I1.1.8.
  • Yaşasın AS, Bahar E, Boz Y, Kiracı MA, Gündüz A, Avcı GG, Gülcü M (2018) Different soil tillage and shoot length effects on vegetative growth, water stress and yield in cv. Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.). I. International Agricultural Science Congress, Van-Turkey, pp. 408.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Serkan Candar 0000-0002-2608-8691

Elman Bahar 0000-0002-8842-7695

İlknur Korkutal 0000-0002-8016-9804

Tezcan Alço 0000-0002-8521-9268

Gamze Uysal Seçkin Bu kişi benim 0000-0002-2117-075X

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2019
Gönderilme Tarihi 25 Ocak 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 32 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Candar, S., Bahar, E., Korkutal, İ., Alço, T., vd. (2019). Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences, 32(2), 121-127. https://doi.org/10.29136/mediterranean.517920
AMA Candar S, Bahar E, Korkutal İ, Alço T, Uysal Seçkin G. Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences. Ağustos 2019;32(2):121-127. doi:10.29136/mediterranean.517920
Chicago Candar, Serkan, Elman Bahar, İlknur Korkutal, Tezcan Alço, ve Gamze Uysal Seçkin. “Farklı yeşil Budama uygulamalarının Merlot (Vitis Vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine Etkileri”. Mediterranean Agricultural Sciences 32, sy. 2 (Ağustos 2019): 121-27. https://doi.org/10.29136/mediterranean.517920.
EndNote Candar S, Bahar E, Korkutal İ, Alço T, Uysal Seçkin G (01 Ağustos 2019) Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences 32 2 121–127.
IEEE S. Candar, E. Bahar, İ. Korkutal, T. Alço, ve G. Uysal Seçkin, “Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri”, Mediterranean Agricultural Sciences, c. 32, sy. 2, ss. 121–127, 2019, doi: 10.29136/mediterranean.517920.
ISNAD Candar, Serkan vd. “Farklı yeşil Budama uygulamalarının Merlot (Vitis Vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine Etkileri”. Mediterranean Agricultural Sciences 32/2 (Ağustos 2019), 121-127. https://doi.org/10.29136/mediterranean.517920.
JAMA Candar S, Bahar E, Korkutal İ, Alço T, Uysal Seçkin G. Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences. 2019;32:121–127.
MLA Candar, Serkan vd. “Farklı yeşil Budama uygulamalarının Merlot (Vitis Vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine Etkileri”. Mediterranean Agricultural Sciences, c. 32, sy. 2, 2019, ss. 121-7, doi:10.29136/mediterranean.517920.
Vancouver Candar S, Bahar E, Korkutal İ, Alço T, Uysal Seçkin G. Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences. 2019;32(2):121-7.

Creative Commons License

Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.