In this study, it was aimed to investigate the effects of vermicompost and microbial fertilizer application on the growth, yield and quality characteristics of head lettuce (Lactuca sativa L. var. capitata cv Bombola). In the research carried out under PE greenhouse conditions, the plot size was 20 m2 and a chemical fertilization (KG), 3 different doses of vermicompost (0, 100, 200 ve 400 kg da-1) and 2 application rates of microbial fertilizer (M- and M+) were used according to randomized block trial design. Microbial fertilizer application was placed two times: before sowing as seed coating and after transplanting as soil drenching. The harvested lettuce plants were determined average head weight (g plant-1), total yield (kg m-2), head length (cm), head diameter (cm), head fresh weight (g), head dry weight (g), leaf colour (L, a, b, croma, hue), pH, brix (%), ascorbic acid (Vitamin C) (mg 100 g-1) and nitrate (mg kg-1). According to the results of study, the application of 400 kg ha-1 vermicompost and microbial fertilizer have been increased plant growth as same as chemical fertilization. In additional, the colour and other quality criteria of the microbial fertilized head lettuce were better than chemical fertilized head lettuce and accumulation of nitrate was decreased significantly.
Vermicompost Microbial Fertilization Head lettuce Yield Nitrate accumulation
Bu çalışmada toprağa vermikompost ve mikrobiyal gübre uygulamalarının baş salata (Lactuca sativa L. var capitata cv Bombola ) yetiştiriciliğinde bitki gelişimi, verim ve kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. PE sera koşullarına yapılan çalışmada parsel büyüklüğü 20 m2 olup, bir adet kimyasal gübreleme (KG) ile 4 farklı vermikompost (0, 100, 200 ve 400 kg da-1) ve 2 farklı dozda ticari mikrobiyal gübre (M- ve M+) dozu 3 tekerrürlü olmak üzere tesadüf blokları deneme desenine göre uygulanmıştır. Mikrobiyal gübre uygulaması tohuma uygulama ve dikim sonrası olarak iki defada yapılmıştır. Hasat edilen bitkilerde verim, bitki gelişimi ve kalitesini belirlemek için, ortalama baş ağırlığı (g bitki-1), toplam verim (kg m-2), baş boyu (cm), baş çapı (cm), baş yaş ağırlığı (g), baş kuru ağırlığı (g), yaprak rengi (L, a, b, croma, hue), pH, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) (%), askorbik asit (Vitamin C) miktarı (mg 100 g-1) ve nitrat içeriği (mg kg-1) ölçülmüştür. Deneme sonuçlarına göre, 400 kg da-1 vermikompost ve mikrobiyal gübre uygulamasının kimyasal gübreleme ile aynı şekilde bitki gelişimi oluşturduğu ve elde edilen bitkilerin renk ve diğer kalite kriterleri bakımın daha iyi olduğu, insan sağlığı açısından risk oluşturan nitrat birikimin ise kimyasal gübrelemeye göre önemli ölçüde azaldığı saptanmıştır.
Vermikompost Mikrobiyal Gübreleme Baş salata Verim Nitrat birikimi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2021 |
Gönderilme Tarihi | 28 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 34 Sayı: 1 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.