Propolis, arıların kovan içi
delikleri kaplamak için bitkilerin salgılarından toplayıp dönüştürerek
kullandıkları reçinemsi bir maddedir.
Arı ürünlerinin tedavi amacıyla kullanılması apiterapi adını almaktadır.
Propolis apiterapide yaygın olarak kullanılan bir arı ürünüdür. Propolisin
antioksidan, antimikrobiyal, antiviral,
antiinflamatuvar, antiseptik, antitümor, antiülser etkileri
bilinmektedir.
Fonksiyonel gıdalar
besinsel katkısının yanısıra insan sağlığına da olumlu katkılar yapan
gıdalardır. Propolis son yıllarda gıdalara fonksiyonel özellik katma amacıyla
ele alınmaya başlanmış ve bu konuda çeşitli çalışmalar yapılmaya başlanmıştır.
Mısır’a özgü Ras peyniri ve taze sucuk, İtalyan tipi salam, bazı meyve suları
ve yogurt gibi gıdalara propolis ilavesine dair yapılan araştırmalar bu
çalışmada ele alınmıştır.
Konular | Gıda Mühendisliği |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 9 Sayı: 1 |