Araştırma Makalesi

Çocuklar İçin Otizm Spektrum Bozukluğunun Veri Madenciliği Yöntemleri ile Analizi*

Cilt: 5 Sayı: 1 29 Haziran 2021
PDF İndir
EN TR

Çocuklar İçin Otizm Spektrum Bozukluğunun Veri Madenciliği Yöntemleri ile Analizi*

Öz

Veri madenciliği teknikleri, veriler arasında gizli kalmış olan örüntüleri ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda, tıp gibi birçok alanda yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Teşhis ve tedavisi oldukça zor ve uzun bir süreçten oluşan otizm spektrum bozukluğu doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluktur. Bu çalışmada 292 çocuktan toplanan gerçek ve güncel otizm spektrum bozukluğu verileri kullanılmıştır. Veri seti 20 girdi özniteliği ve 1 çıktı özniteliğine sahiptir. Çıktı özniteliği otizmin bulunup bulunmadığını ifade etmektedir. Çalışma da öncelikle veri seti üzerinde eksik verilerin tamamlanması, kategorik verilerin sayısallaştırılması, normalizasyon gibi veri ön işleme aşamaları gerçekleştirilmiştir. Devamında ise öznitelikler yapay sinir ağları ve dilsel kuvvetli sinir-bulanık sınıflayıcı ile sınıflandırılmış, k-means ve x-means ile kümelenmiştir. Her bir yöntemin sonuçları değerlendirilmiş ve performanslar karşılaştırılmıştır.  

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akçapınar, G., Altun, A. & Aşkar, P. (2016). Çevrimiçi Öğrenme Ortamındaki Benzer Öğrenci Gruplarının Kümeleme Yöntemi İle Belirlenmesi. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama, 6(2), 46-64. DOI: 10.17943/etku.91440.
  2. Akdemir, Ç. (2016), “Hilenin Veri Madenciliği İle Ortaya Çıkartılması ve Perakende Sektöründe Bir Uygulama”, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  3. Akgöbek, Ö., ve Çakır, F. (2009). Veri Madenciliğinde Bir Uzman Sistem Tasarımı, Akademik Bilişim Konferansı, 9, 801-806.
  4. Akkaya, G. C., Demireli, E., Yakut, Ü. H., & Yakut, H. (2009). İşletmelerde Finansal Başarısızlık Tahminlemesi: Yapay Sinir Ağları Modeli İle İmkb Üzerine Bir Uygulama. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(2), 187-216.
  5. Akyılmaz, O., & Ayan, T. (2010). Esnek Hesaplama Yöntemlerinin Jeodezide Uygulamaları. İTÜ Dergisi, 5(1), 261-268.
  6. Akyol, K., & Karaci, A. (2018). A Study on Autistic Spectrum Disorder For Children Based On Feature Selection And Fuzzy Rule, International Congress on Engineering and Life Science, 804–807.
  7. Aydın, S. (2007), “Veri Madenciliği ve Anadolu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Sisteminde Bir Uygulama”, (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  8. Bholowalia, P., & Kumar, A. (2014). EBK-Means: A Clustering Technique Based On Elbow Method And K-Means İn WSN. International Journal of Computer Applications, 105(9), 17-24.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Haziran 2021

Gönderilme Tarihi

17 Şubat 2021

Kabul Tarihi

8 Nisan 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Çelik, S., & Şişeci Çeşmeli, M. (2021). Çocuklar İçin Otizm Spektrum Bozukluğunun Veri Madenciliği Yöntemleri ile Analizi*. Acta Infologica, 5(1), 167-186. https://izlik.org/JA27ZS76RG
AMA
1.Çelik S, Şişeci Çeşmeli M. Çocuklar İçin Otizm Spektrum Bozukluğunun Veri Madenciliği Yöntemleri ile Analizi*. ACIN. 2021;5(1):167-186. https://izlik.org/JA27ZS76RG
Chicago
Çelik, Sümeyye, ve Melike Şişeci Çeşmeli. 2021. “Çocuklar İçin Otizm Spektrum Bozukluğunun Veri Madenciliği Yöntemleri ile Analizi*”. Acta Infologica 5 (1): 167-86. https://izlik.org/JA27ZS76RG.
EndNote
Çelik S, Şişeci Çeşmeli M (01 Haziran 2021) Çocuklar İçin Otizm Spektrum Bozukluğunun Veri Madenciliği Yöntemleri ile Analizi*. Acta Infologica 5 1 167–186.
IEEE
[1]S. Çelik ve M. Şişeci Çeşmeli, “Çocuklar İçin Otizm Spektrum Bozukluğunun Veri Madenciliği Yöntemleri ile Analizi*”, ACIN, c. 5, sy 1, ss. 167–186, Haz. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27ZS76RG
ISNAD
Çelik, Sümeyye - Şişeci Çeşmeli, Melike. “Çocuklar İçin Otizm Spektrum Bozukluğunun Veri Madenciliği Yöntemleri ile Analizi*”. Acta Infologica 5/1 (01 Haziran 2021): 167-186. https://izlik.org/JA27ZS76RG.
JAMA
1.Çelik S, Şişeci Çeşmeli M. Çocuklar İçin Otizm Spektrum Bozukluğunun Veri Madenciliği Yöntemleri ile Analizi*. ACIN. 2021;5:167–186.
MLA
Çelik, Sümeyye, ve Melike Şişeci Çeşmeli. “Çocuklar İçin Otizm Spektrum Bozukluğunun Veri Madenciliği Yöntemleri ile Analizi*”. Acta Infologica, c. 5, sy 1, Haziran 2021, ss. 167-86, https://izlik.org/JA27ZS76RG.
Vancouver
1.Sümeyye Çelik, Melike Şişeci Çeşmeli. Çocuklar İçin Otizm Spektrum Bozukluğunun Veri Madenciliği Yöntemleri ile Analizi*. ACIN [Internet]. 01 Haziran 2021;5(1):167-86. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27ZS76RG