Edebiyatın sınırsızlığı, her an ve her alanda, farklı formlarda eser yaratılmasına yol verir. Toplumun üyeleri olan sanatkârlar, ürettikleri sanat eserinde toplumun kolektif ruhunu yansıtırlar. Sanatkârın ürettiği eser kendini ifade ettiği gibi toplumun duygularını da dile getirmesi bakımından önemlidir. Edebiyat, sosyal yapı ile iç içedir ve toplumun sosyo-psikolojik yapısı hakkında da bilgi verir.
Tarihin çeşitli dönemlerinde görülen salgın hastalıklar da edebiyat alanında işlenmiş, Toplumun, günümüzde ortaya çıkan korona virüsünün neden olduğu salgınla ilgili düşünceleri, salgın karşısında aldığı tavır, edebiyatın konusu olmuştur. Elektronik ortamda yayılan ve geniş bir okuyucu kitlesine ulaşan bir “korona edebiyatı” oluşmuştur.
Yazıda, kovid-19 virüsünden kaynaklanan salgının edebiyata yansıma biçimi, şiir ve şiirimsi manzum ürün örneklerinden hareketle işlenecektir.
Bolsoy, N., Ümran, S. (2006). Sağlık-Hastalık ve Kültür Etkileşimi. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 9, 3, 78-87.
Çetin, İ. (2019). Elektronik Ortamda Mizah ve Mizahi Bir Tip: Baattin. Ümit Hunutlu (Ed.), Türk Edebiyatında Mizah Sempozyumu içinde (537-547). Ankara:TDK.
Kemikli, B. (2007). Divan Şiirinde Hastalık ve Tedavi, T.C. U. Ü. İlâhiyat Fakültesi Dergisi, 16, 7, 19-36.
Mauss, M. (2003). Sosyoloji ve Antropoloji. (Çev. Özcan Doğan). Ankara: Doğu Batı Yayınları.
Türkdoğan, O. (1991). Kültür ve Sağlık-Hastalık Sistemi. Ankara: MEB Yayınevi
Wells, C. (1972). İnsan ve Dünyası. (Çev. E. Onur ). İstanbul: Remzi Kitabevi.
İnternet Kaynakları
Bulut, M. (t,y.). https://www.edebiyatdefteri.com/siir/1286713/korona.html
Çalar, Z. (2020, 28 Mart). https://zekicalarsiirleri.blogspot.com/2020/03/korona.html
Çetin, B. (2020, 23 Mart). https://www.facebook.com/bahatcetin.
Çınar, A. A. (2020, 26 Mart). https://www.facebook.com/people/Ali-A-%C3%87%C4%B1nar/100011786019929
Doğanoğlu, H. (2020, 1 Mayıs). https://www.turkudostlari.net/soz.asp?turku=18289
Dündar S. (t.y.). https://www.facebook.com/profile.php?id=100012180221008
Ersöz, S. S. (t.y.). https://www.dogruses.com/7686-korona-siiri.html
Gedik, H. (t.y.). https://www.edebiyatdefteri.com/siir/1288115/corona.html
Gül A. (t.y.). https://www.youtube.com/watch?v=G7vTXao7hGY
Oğuz, M. Ö. (t.y.). https://www.facebook.com/ocal.oguz.3
Şenkaya, S. (t.y.). https://www.edebiyatdefteri.com/siir/1287781/corona-virusten.html