Sigorta Şirketi Seçim Probleminde QUALIFLEX ve ORESTE Yöntemleri
Öz
İnsanların tüm varlık ve girişimleri, risk adı verilen belirsizliklerin tehtidi altındadır. Sigorta, risklerin gerçekleşmesi sonucu doğabilecek zararları gidermek için kullanılan sosyal bir güvenlik aracıdır. Sigorta sözleşmesi, bir sigorta şirketi (sigortacı) ile sigorta ettirenin karşılıklı anlaşmasıyla kurulur. Sigorta sözleşmesi ile sigorta şirketi, sigorta güvencesini üzerine alır, sigorta ettiren ise prim ödeme borcu altına girer. Sözleşme; can (hayat, ferdi kaza, sağlık), mal (otomobil, yangın, nakliyat, mühendislik), sorumluluk, hukuki koruma ve kredi için imzalanabilir. Piyasada çok sayıda sigorta şirketi vardır ve sözleşmeler, sigorta şirketinden sigorta şirketine değişebilir. Bu nedenle işletmelerin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak sigorta şirketini seçmeleri önemlidir. Bu seçim, bir Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) problemi olarak ele alınabilir. ÇKKV problemlerinde çok sayıda ve genellikle birbiriyle çelişen kriterler altında, alternatifler arasından bir seçim yapılır ve bu problemleri çözmek için kullanılan pekçok yöntem vardır. Bu çalışmada, ÇKKV yöntemlerinden QUALIFLEX (QUALItative FLEXible) ve ORESTE (Organization, Rangement Et Synthese De Donnes Relationnelles) yöntemleri kullanılmıştır. Sigorta şirketi alternatifleri bu yöntemlerle sıralanmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır.
References
- Akhisar, I. (2014). Performance ranking of Turkish insurance companies: the ANP application. Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 6 (11), 1-13.
- Alenjagh, R. S. (2013). Performance evaluation and ranking of insurance companies in Tehran Stock Exchange by financial ratios using ANP and PROMETHEE. European Online Journal of Natural and Social Sciences, 2 (3), 3478-3486.
- Alinezhad, A. ve Esfandiari, N. (2012). Sensitivity analysis in the QUALIFLEX and VIKOR methods. Journal of Optimization in Industrial Engineering, 5(10), 29-34.
- Amiri, M., Mazloumi, N. ve Hejazi, M. (2011). Application of balanced scorecards and VIKOR in rating of insurance companies. Seasonal of Insurance Investigation, 26(2), 115–144.
- Chatterjee, P. ve Chakraborty, S. (2013) “Advanced Manufacturing Systems Selection Using ORESTE Method” Int. J. Advanced Operations Management, 5 (4), 337 – 361.
- Chatterjee, P. ve Chakraborty, S. (2014) “Flexible Manufacturing System Selection Using Preference Ranking Methods: A Comparative Study” International Journal of Industrial Engineering Computations, 5, 315–338.
- Chen, T. Y. ve Tsui, C. W. (2012). Intuitionistic fuzzy QUALIFLEX method for optimistic and pessimistic decision making. Advances in information Sciences and Service Sciences(AISS), 4 (14), 219-226.
- Chen, T. Y., Chang, C. H., ve Lu, J. R. (2013). The extended QUALIFLEX method for multiple criteria decision analysis based on interval type-2 fuzzy sets and applications to medical decision making. European Journal of Operational Research, 226, 615–625.
Details
Primary Language
English
Subjects
-
Journal Section
-
Authors
Publication Date
December 8, 2016
Submission Date
June 29, 2016
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2016 Volume: 4 Number: 2
Cited By
An Intuitionistic Multiplicative ORESTE Method for Patients’ Prioritization of Hospitalization
International Journal of Environmental Research and Public Health
https://doi.org/10.3390/ijerph15040777PERFORMANCE EVALUATION OF NON-LIFE INSURANCE COMPANIES WITH BEST-WORST METHOD AND TOPSIS
International Journal of Management Economics and Business
https://doi.org/10.17130/ijmeb.700907